Рубрики
Начало » Бизнес » Силата на идеите или защо да записваме всеки ден по 10 наши идеи

Силата на идеите или защо да записваме всеки ден по 10 наши идеи

Теорията „Машина за идеи“ на Джеймс Алтъчър

coffee-1128134_640

 

Идеите са най-ценното нещо в живота. Не парите, а идеите са валутата на живота. Парите могат да свършат, но идеите – никога. Благодарение на идеите човек може отново да се вдигне на крака, да се съвземе и най-вече да успее.

Това възгледите на американския предприемач и автор на бестселъри Джеймс Алтъчър. Самият той бързо е спечелил от свои бизнес начинания 10 милиона долара. След това ги загубва всичките пари за 2 години. Налага му се да преосмисли живота си и бизнеса си. Благодарение на идеите си не само оцелява, но отново става успешен. Реализира своя идея като плаща за изпълнението й 2000 долара, а след 9 месеца продава създадената социална мрежа за 10 милиона долара. Върл почитател е на своята теория за „машината на идеи“, защото многократно му е помага, а сега помага и на много негови последователи. Мнозина я определят като изключително полезна.

Принципът е всеки ден човек да отделя време и да вписва в малко тефтерче 10 нови свои идеи. Това означава, че само за една година ще има 3650 нови идеи, тъй като за това занимание няма почивни дни и човек трябва да е всеотдаен ежедневно. Всъщност това е чудесно упражнение за ума. Също така човек е винаги подготвен за непредвидени ситуации, защото има много идеи, които да му помогнат. Отделно много от тях могат да се превърнат в успешни проекти и бизнес начинания. Цялото това упражнениеДжеймс Алтъчър нарича „машина за идеи“.

Защо е полезна тази „машина за идеи“?

 

Човек се чувства като супергерой. За всяка ситуация, в която изпада, той вече има тонове с идеи какво да прави. Например, човек иска да прави пари и веднага има поне 50 идеи как да прави пари.

 

Каква е първата стъпка, която трябва да се направи?

Джеймс Алтъчър препоръчва да се купи малко тефтерче като това на келнерите.

 

След като купите тефтерчето, можете да отидете например в някое кафене, да се отпуснете, четейки за около 10-20 минути книга, а след това веднага в главата ви ще нахлуят много идеи. Веднага ги запишете в това тефтерче, съветва Джеймс Алтъчър.

 

 

Защо тефтерче за келнер?

 

Целта е човек да вписва кратко своите идеи и да не се изкушава от дълги обяснения. Също така да може да си го държи в джоба и да го ползва постоянно. Отделно този формат не притеснява никого. Спокойно можете да го извадите по време на среща. Дори ще разчупите леда. Някой шегаджия в компанията може да развесели всички с изказване от сорта: „Кафе, ако обичате!“.

 

Защо 10 идеи?

 

Трябва малко да се поизпотите. Ако ви се постави задача да напишете 10 идеи за нова книга, със сигурност веднага ще напишете 4-5 без никакво затруднение. На 6 идея обаче вече започва да става трудно, а реално всеки трябва да стигне до 10 идея. Малко трябва да се потруди мозъкът, а това е най-доброто упражнение за него.

 

„Отровите и токсините започват да излизат от тялото на човек, когато започне да се поти. Същото се случва и с човешкия мозък. Той трябва да започне да се „поти“ на 6-та идея, но трябва да стигне до 10-тата“, споделя Джеймс Алтъчър.

 

Какво става, ако не може човек да напише 10 идеи?

 

Това е магическият трик: ако не можете да се справите с 10 идеи, наложете си да измислите 20 идеи. Не всички трябва да са брилянтни. Перфекционизмът е враг номер едно на „машината за идеи“. Позволете си да впишете и лоши идеи.

 

Как се разбира, че една идея е добра?

 

Не можете да разберете, а и най-вече не трябва да разбирате веднага дали една идея е добра или лоша.

На година ще имате по 3650 идеи. В началото преди да станете истинска „машина за идеи“ съотношението между лошите и добрите идеи ще бъде 1000:1.

Идеята на това упражнение не е всяка идея да е добра. Идеята е да се упражнявате. Когато Тайгър Уудс тренира, той не се ядосва всеки път, ако нещо не се получи. Той знае, че просто се упражнява. Практиката е най-ценна заради постоянството.

 

Как да изпълните идеите си?

 

Джеймс Алтъчър препоръчва всяка страница да се раздели на две – идеи и първи стъпки. Според него е много важна първата стъпка, която ще предприеме човек за реализирането на дадена идея. Дава пример с Ричард Брансън, който не бил доволен от авиокомпаниите, с които пътува. Хрумнало му идея да създаде своя, но се запитал:

 

„Как издател на списание ще прави авиокомпания без самолети?“

 

Какво е направил?

Първата стъпка, която предприема, е да се обади на Боинг, за да попита дали имат самолет, който отдават под наем.

 

Другият пример на Джеймс Алтъчър е от собствения му опит. През 2006 година имал 10 идеи за сайтове, които искал да създаде. Знаел как да програмира, но не му се занимавало. Намира сайт с имена на програмисти. Един индиец му предлага оферта и срещу 2000 долара му изработва сайта, който желае. Девет месеца по-късно Джеймс Алтъчър продал този сайт за 10 милиона долара.

 

Т.е. девет от неговите 10 идеи били лоши, но една е била добра и за нея е получил 10 милиона долара.

 

Как може да се разбере дали дадена бизнес идея е добра?

 

Няма начин. Дори и Гугъл не са знаели. Стартират през 1996 година, но до около 2001 година не са направили никаква печалба.

 

Всички идеи ли са бизнес идеи?

 

Не. Почти никога. Трудно е човек да има над 3000 бизнес идеи на година. Джеймс Алтъчър се приема за късметлия, ако има няколко бизнес идеи на година.

 

Добре ли е да се чете преди да се пишат идеите?

 

Джеймс Алтъчър винаги има поне 10-20 книги, които са му в списъка, за да прочете скоро. И всеки ден той чете поне 10% от една нехудожествена книга, която му служи за вдъхновение и му дава винаги много идеи. Също така чете една изключително качествена художествена книга. А също така се занимава и с книга-игра (например, шахматни пъзели).

 

За колко време човек става „машина за идеи“?

 

Трябва да минат поне 6 месеца, за да може човек да стане „машина за идеи“, смята Алтъчър.

Животът на човек след тези 6 месеца се променя. И всъщност се променя на всеки 6 месеца.

 

By JamesAltucher [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

By JamesAltucher [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Джеймс Алтъчър е роден през 1968 година. Завършва компютърни науки първо като бакалавър в Cornell University, а след това докторантура в Carnegie Mellon University. Работи в HBO. Още докато е там, създава фирма за уебдизайн, която по-късно продава за 10 милиона долара. За две години загубва всичко. Това го кара да преосмисли живота и бизнеса си. През 2006 година създава инвестиционната социална мрежа StockPickr, която продава за 10 милиона долара на TheStreet.com. Публикува статии за престижни медии. Инвеститор е компании като bit.ly и др. В момента има и три подкаста, в които интервюира предприемачи, публични фигури и артисти. Автор е на 17 книги. Книгата му „Choose Yourself“ е определена от USA Today за една от 12 бизнес книги на всички времена. Алтъчър споделя, че от 2009 г. няма никакъв бизнес, но реално печели много повече пари.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".