Рубрики
Начало » Бизнес » 10 странни професии, които ще съществуват в бъдещето

10 странни професии, които ще съществуват в бъдещето

 

doctor-1193318_640

 

Годината е 2030. Хората ще са изправени пред нови предизвикателства и ще се появяват нови професии. Технологиите се развиват с бясна скорост и прогнозите не са лесни. Но това ще са професиите на нашите деца и е важно да се знае какви работни места ще има. Canadian Scholarship Trust Plan (CST) започва вече да работи със стратези, които да прогнозират какви длъжности ще са необходими в бъдещето.

Ето 10 странни професии, цитирани от Mashable, които вероятно ще съществуват през 2030 година.

 

1. Носталжист

 

Богатите възрастни хора ще имат лукса да си избират жилище, което да е оформено според десетилетието, в което искат да бъдат. Ностажистът е вътрешен дизайнер, който трябва да им обзаведе дома точно като е в посочената епоха. Той обаче ще съчетава и качества на терапевт и исторически изследовател.

 

2. Телехирург

 

Благодарение на развитието на роботиката и телекомуникационните технологии ще са възможни операции, които се извършват от роботи, контролирани от дистанция.

 

3. „Rewilder“ 

 

Старото име на тази професия е „фермер“.

Хора, които обичат дивата природа и естествените неща ще помагат за възстановяване на засегнати земи.

 

4. Дизайнер на боклуци

Ще правят изкуство или нови по-добри продукти от отпадъците. Те ще са важни за бъдещата икономика и за баланса екология – производство.

 

5. Експерт по опростяването

 

Този експерт ще помогне на хората в бизнеса да рационализират и опростяват техните ежедневни операции. Например вместо нещо да се върши за три дни ще съдействат да се свърши за половин час и вместо да са 15 административни стъпки, вече ще са само три. Тези хора ще са добри в математиката, в дизайна и в човешките отношения.

 

6. Навигатор в грижата за здравето

 

С тяхна помощ пациентите ще имат по-добър достъп до информация за болестите и за болничната система. Ще оказват помощ на пациентите и семействата им при стрес.

 

7. Терапевт в края на живота

 

Тези терапевти ще подготвят хората за края на живота им.

 

8. Gamification Designer

 

Чрез игри ще се обясняват различни дейности, събития, услуги, продукти. Ще работят и с докторите, за да помагат на пациентите да се справят със стреса от болестта.

 

9. Съветник по роботи

 

Robot-Counsellor

 

Богатите хора ще си купуват роботи за всякаква дейност у дома, но ще се нуждаят от съвети. Съветникът по роботи ще преценява кой точно робот е най-подходящ за нуждите на даденото семейство.

Успешните съветници по роботи ще са като днешните съветници по семейни въпроси.

 

10. Медия ремиксер

 

Нещо като DJ, но ще смесва звук, видео и всякакви други варианти на медия в един нов продукт.

 

 

снимка: http://careers2030.cst.org

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".