Рубрики
Начало » Бизнес » 10 съвета как да работите по-добре от вкъщи

10 съвета как да работите по-добре от вкъщи

 

laptop-943558_640 (1)

 

Работата от дома става все по-атрактивна възможност в дигиталната епоха. Разкази как можеш да работиш по пижама или от дивана в хола – няма как да не омайват.

 

Много хора обаче се притеснявам, че домашната обстановка ще ги разсейва и няма да са достатъчно ефективни. Има различни съвети как да се преодолее този страх, има и приложения, които следят дали човек „без шефове на главата си“ работи ефективно.

 

Сайтът Entrepreneur дава своите 10 съвета, за да може всеки да стане професионален „телекомютър“, т.е. човек работещ от дистанция.

 

1. Работата от вкъщи не означава задължително да си стоите у дома.

Може да си вземете компютъра, да намерите заведение или парк с wi-fi и да работите оттам.

 

2. Почивките са задължителни.

Когато работите от вкъщи, вече няма да е необходимо да си запазвате часове за фитнес в ранни зори, за да успеете да стигнете на работното си място. Сега имате повече свобода. Трябва да знаете, че движението е важно за подобряване на мозъчната дейност.

 

3. Отмятайте повече работа сутрин.

Изследванията доказват, че след сън човек е най-ефективен.

 

4. Трябва да ви е комфортно.

Отново според резултати от изследвания, продуктивността зависи от това колко удобно човек се чувства някъде. За някои е удобно да си имат офис у дома, за други – напротив, по-продуктивни са, когато работят например от дивана.

 

5. Пийте много вода.

Поне две бутилки минерална вода на ден. Хидратацията е важна за пълноценното функциониране на мозъка.

 

6. Не се захващайте едновременно с много задачи.

Това става много модерно през последните години, но не е много ефективно. Малко хора наистина могат да се справят чудесно с много задачи едновременно. Повечето или претупват работата си, когато са се захванали с много неща или пък закъсняват със сроковете.

 

7. Не си лягайте преди да сте приключили с някоя задача.

Опитвайте се да свършвате всичко планирано до края на работния си ден. Ако не можете да свършите навреме, направете преоценка на работната си заетост през деня, но избягвайте да лягате с нерешени проблеми или задачи. Това ще се отрази на съня ви.

 

8. Не излизайте от дома си без „мисия“.

Да, вие можете да отидете на фитнес, можете да приберете децата от тренировки, можете да напазарувате, но винаги трябва да знаете защо излизате и защо прекъсвате работния си процес. Прекъсванията ядат от времето ви за работа и трябва винаги да са с някаква цел.

 

danybon komputer terasa

 

9. Изградете своята най-добра стратегия за работа.

Някои хора правят чести почивки, други работят на по-дълги интервали. Намерете това, което е най-добре за вас.

 

10. Резултатите – те ще ви покажат дали добре си вършите работата.

Вие знаете какво трябва да постигнете и резултатите ще покажат дали всичко е точно или има нужда от подобрения. Следете си резултатите – дневно, седмично, месечно, годишно и преценете как да продължавате.

 

Не всички съвети за валидни за всички. Важното е да усетите кое е най-добро за вашата работа и за това да сте ефективни.

 

източник: Entrepreneur

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.