Рубрики
Начало » Бизнес » 11 грешки, които успешните хора никога не правят

11 грешки, които успешните хора никога не правят

 

fitness-332278_640

 

Ако имате всички предпоставки, за да бъдете успешен, а не сте – може вината да е изцяло във вас.

 

„Може да се окаже, че най-големият ви враг сте си вие самият“, пише Джеф Хадън в сайта Inc.com, където посочва 11 грешки, които успешните хора никога не правят.

Ако не сте доволни от живота си, лично или професионално, хвърлете един бърз поглед в огледалото. Проблемът може да не е липсата на възможности, образование, капитал или контакти. Виновникът може да сте вие.“

 

Какви грешки успешните хора никога не правят?

 

1. Успешните хора никога не разчитат на интриги и подмолни игри, за да успеят.

Интригите, подмолните игри, извличането на дивиденти, когато някой друг страда или има проблеми – това може да даде временен напредък на някого, но в крайна сметка след известно време той ще загуби.

Ако някой ползва такива тактики, трябва да знае, че днешният успех е със сигурност утрешен провал. Такъв тип успехи са извън неговия контрол.

Реалните успехи се основават на заслуги, а не на интриги и подмолни игри. Когато има реални успехи, базирани на заслуги, тогава никой никога не може да ги отнеме.

2. Успешните хора никога не се страхуват от нападки и сарказъм. 

Когато човек опитва нещо ново, нещо различно, почти веднага други хора започват да говорят срещу него. И обикновено говорят по не най-вежливия начин.

 

Единственият начин другите хора да не ви се подиграват, да не ви нападат, да не ви осъждат, е да правите нещата както всички ги правят. Но тогава няма да живеете вашия живот и няма да бъдете щастлив.

 

Успешните хора знаят, че когато правят нещо ново и различно, винаги ще има нападки и сарказъм, но не се страхуват от това.

 

Ако хората говорят за вас, това трябва да е сигнал, че може би сте на прав път.

3. Успешните хора никога не се притесняват да бъдат последни.

Всеки иска да е първи. Но често е по-добре да си последен – последният, който не се отказва; последният, който продължава да опитва; последният, който не напуска; последният, който държи на ценности и принципи.

Светът е пълен с хора, които се отказват. Светът е пълен с хора, които се „извъртат“ и действат на принципа „хем така – хем иначе“, но това е пак вариант на отказване.

Винаги ще има хора, които ще са по-умни от вас, по-талантливи от вас, по-добре обезпечени от вас и с по-добри контакти от вас. Но те не винаги успяват.

 

Винаги бъдете последният, който се отказва!

4. Успешните хора никога ахкат от задоволство при нови придобивки.

Сигурно ви е познато това чувство?

Ахкате от задоволство, когато видите новия си дом. След това ахкате от задоволство, когато си купите нова кола. Следва ахкане от задоволство, когато пристигнат новите мебели и се обзаведете. Идва ред на ахкане от новите дрехи, които купувате. Така постепенно вие сте се пристрастили към нови придобивки и вие вече влизате в цикъл, че трябва да имате все нови и нови неща, за да сте доволни. Иначе не изпитвате никакво удоволствие. Психолозите наричат това явление „хедонистична адаптация“. Не е нещо кой знае колко страшно, защото често е и добър мотив човек да се стреми към нещо ново. Но успешните хора изпитват трайни удоволствия и не се подлъгват да ахкат от задоволство от нещо временно или при нови придобивки.

Истинското, трайното удоволствие идва не от притежаването на неща. Ако искате наистина трайно да чувствате удоволствие, помогнете на някого. Така вие ще сте се отличили от другите, които ахкат при придобиването на нещо и са навлезли в цикъла на постоянното придобиване, за да са доволни и щастливи. Вашето удоволствие ще е трайно и вечно.

5. Успешните хора никога не чакат да ги осени голямата идея.

Много малко хора „удрят джакпота“ и ги осенява голямата идея. Но и дори да ви осени, не винаги имате нужните познания, капитал, екип, време.

Затова успешните хора никога не пренебрегват и малките идеи.

Успехът е процес, а той се базира на действия. По-добре е човек да действа и да развие някоя малка идея, отколкото нищо да не прави и да чака великия момент на голямата идея.

 

stupvane kabarcheta

 

6. Успешните хора никога не се страхуват да реализират дадена идея.

 

Успешните хора никога не се притесняват, че ако създадат даден продукт или услуга, той може да се окаже неуспешен.

Нито един успешен продукт или услуга нямаше да съществуват, ако не бяха създадени.

7. Успешните хора никога не гледат на своето CV като на краен резултат.

Много хора сякаш „колекционират“ длъжности в определени компании и опит, за да имат печелившо CV.

Имайте предвид, че CV е по-скоро само доклад на това какво сте учили, работите и умеете да правите.

Успешните хора никога не базират живота си на това да създадат идеално CV. Техният живот е базиран на цели и мечти. Те знаят какво трябва да направят, за да стигнат на мястото, където искат да бъдат. Едно CV трябва да отразява точно това „пътуване“ от началната точка към крайната цел или мечта.

8. Успешните хора никога не чакат правилния момент, правилните хора, правилния пазар, правилните неща.

Защото докато чакат, животът си минава, а тези неща може никога да не дойдат.

Единственото правилно е точно сега.

9. Успешните хора никога не събират вещи. Те събират хора. 

Станете и се поразходете из дома си. А след това и из офиса. Разгледайте вещите си.

Сега си представете приятна вечеря с вашето семейство, събиране с вашите приятели.

Претеглете нещата – кои са по-ценни за вас?

Вие можете да обичате вашите вещи, но вашите вещи никога няма да ви отвърнат със същата обич. С вашите близки и приятели е точно обратното – вие ги обичате и те ви обичат.

10. Успешните хора никога не губят реалната представа за това, което имат.

Затворете очи и си представете, че някой има огромна мощ и може да ви вземе всичко, което имате – семейство, работа или бизнес, дом, всичко. И този човек е упражнил своята мощ и ви е взел всичко. В такъв момент бихте молили да си върнете живота обратно и бихте разбрали колко е било важно всичко, което имате.

Виждате ли колко е по-ценно всичко, което имате, от всичко, което нямате?

Сега отворете очи! Буквално и преносно.

11. Успешните хора никога не забравят да се обаждат на родителите си.

 

Родителите винаги ви дават любов и подкрепа, въпреки всичките ви недостатъци и провали. И получавате цялата им подкрепа просто ей-така – няма договори, доказване, отчитане. Затова поне им се обаждайте често, това за тях е истинското щастие – да ви чуват и виждат.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.