Рубрики
Начало » Бизнес » 16 основни разлики между успешните и неуспешните хора

16 основни разлики между успешните и неуспешните хора

 

russia-95311_640

 

1. Успешните хора прегръщат промените.

Неуспешните хора се страхуват от промените.

Приемането на промените е важно умение в наши дни, когато светът се движи твърде бързо и всичко се променя. За това допринасят най-вече технологиите. Ние трябва да приемем промените и да се научим да се адаптираме, а не да се страхуваме, да се скрием или да ги отричаме.

 

2. Успешните хора се надяват другите да успеят.

Неуспешните се надяват другите да се провалят.

Когато сме в една организация с група от хора, за да бъде нещо успешно, всички трябва да са успешни. Ние трябва да искаме нашите колеги да успяват и да вървят напред. Иначе защо работим заедно с тях?

 

3. Успешните хора излъчват радост.

Неуспешните хора излъчват гняв. 

В бизнеса е като в живота. Много по-добре е човек да излъчва радост и да е щастлив. Щастието е заразно и то кара другите хора също да са по-радостни. Когато хората са по-щастливи, те са склонни по-добре да се фокусират върху дейностите си и да са по-успешни. Когато човек изпитва гняв, напряга всички около себе си, липсва му мотивация и няма успехи.

 

4. Успешните хора поемат отговорност за своите провали.

Неуспешните хора обвиняват другите за провалите си.

Когато има успехи, винаги има и неуспехи. Ако човек е лидер, той трябва да се научи да поема отговорност за своите неуспехи. Ако обвинява други хора, никакъв проблем няма да бъде разрешен. Постига единствено обвинение срещу другите, но от това никога не произтича нещо добро.

 

5. Успешните хора говорят за идеи.

Неуспешните хора говорят за хора.

Клюките няма да ви доведат доникъде! Голяма част от клюките са неверни и често са негативни. Вместо да клюкарстват за хората, успелите хора обсъждат идеи. Споделянето на идеи с други хора ги прави по-добри.

 

6. Успешните хора споделят данни и информация.

Неуспешните хора трупат данни и информация.

suit-869380_640

 

Едно правило още от детската градина важи и в живота. Тогава ни учеха, че споделянето е грижа за другите. В социалните медии, в живота, в бизнеса – споделянето е нещо важно за общото благо и за успеха. Когато споделяте това, което знаете, помагате и на другите хора да успеят. Трупането на информация само за себе си е егоистично и недалновидно.

 

7. Успешните хора отдават заслуга и на другите за победата.

Неуспешните хора си присвояват чуждите заслуги.

Работата в екип е ключова за успеха. Когато работите с други хора, не си присвоявайте техните заслуги. Отдавайте заслуженото и на другите. Позволявайте и на другите да имат своите победи и моменти, в които да блестят. Това ще ги мотивира и е добра стратегия в дългосрочен план – ще работят по-добре, а това е ключов момент за общия успех.

 

8. Успешните хора си поставят цели и чертаят планове в живота си.

Неуспешните хора нямат цели.

runner-888016_640

 

Не можете да бъдете успешни, ако не знаете накъде отивате. Животът е и визия – това, което си представяме да се случи с нас, с бизнеса ни. Трябва да имате например план за 10 години напред, идея за растеж след 3 години, годишен стратегически план. Какви цели да постигам всеки ден? Дори и това е нещо много важно и полезно за мегауспешните хора. Напишете на хартия вашата визия и вашите цели.

 

9. Успешните хора си водят дневник.

Неуспешните хора казват, че си водят дневник, но не го правят.

office-1069207_640

 

Водете си дневник. Това е чудесен начин да нахвърляте бързи мисли и идеи, които са ви хрумнали и които си заслужава да не бъдат забравени. Някой ден те могат да доведат до създаването на нещо голямо. Можете да използвате дори различни мобилни приложения или да вписвате бързи бележки в телефона си. Но никога не се хвалете, че си водите дневник, а всъщност не го правите.

 

10. Успешните хора четат всеки ден.

Неуспешните хора гледат телевизия всеки ден.

Четенето всеки ден ви образова за нови неща. Дали четете блог, списание или хубава книга, няма значение – важното е да четете стойностни неща, които ви правят по-умни и знаещи. Гледането на телевизия може да бъде добро забавление или бягство от действителността, но рядко ще научите нещо от телевизията, което да ви направи по-успешни.

 

11. Успешните хора гледат отвъд успеха.

Неуспешните хора работят само за печалба.

Успешните лидери гледат на успеха по по-различен начин. Те искат и нещо повече – да изградят добър екип, да мотивират хората, да има сътрудничество в цялата компания. Гледат винаги напред и отвъд успеха и печалбата. Не търсят само продажба или повече приходи.

 

12. Успешните хора продължават да се учат.

Неуспешните хора действат инстинктивно.

Непрекъснатото учене и подобряване са единствените начини за растеж. Можете да бъдете една стъпка пред конкурентите си и да станете по-гъвкави, ако знаете повече. Ако действате инстинктивно и без нужните знания, можете да изпуснете много възможности за развитие.

 

13. Успешните хора хвалят другите.

Неуспешните хора критикуват другите.

Да похвалите някого е винаги чудесен начин да покажете, че ви е грижа за този човек. Комплиментът дава естестен тласък за развитие на всеки. Той е и нещо добро, което ще ви накара да се почувствате страхотно. Критикуването произвежда само негативизъм и не води до нищо добро.

 

14. Успешните хора прощават на другите.

Неуспешните хора имат зъб на другите.

friends-438438_640

 

Всеки прави грешки. Това е нещо нормално. Единственият начин е да простите и да продължите напред. Гневът само ще направи нещата по-лоши за вас.

 

15. Успешните хора имат свой лист с мечти „Какъв искам да бъда“.

Неуспешните хора не знаят какви искат да бъдат.

Листът с мечтите „Какъв искам да бъда“ е чудесен начин човек да оформи своята стратегия за бъдещето си. Ето няколко примера:

 

„Искам да бъда избран за политически лидер.“

„Искам да стана лектор в TED.“

„Искам да стана изпълнителен директор на голяма компания.“

„Искам да бъда добър баща и съпруг.“

 

Неуспешните хора нямат представа какви искат да бъдат.

Ако не знаете какво искате да постигнете, няма как да сте успешни.

Какъв искате да бъдете?

 

16. Успешните хора са благодарни на другите.

Неуспешните хора не оценяват другите и света около тях. 

Успешните хора благодарят на другите. Често това са хората, които имат най-големите заслуги за успеха им.

Благодарността е ключът към успеха в бизнеса и в живота.

 

Характеристиките на успешните и неуспешните хора са описани в LinkedIn от Дейв Кърпен, основател на Likeable Local и автор на книгата „The Art of People“.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.