Рубрики
Начало » Бизнес » 4 надеждни сигнала, че някой ви губи времето

4 надеждни сигнала, че някой ви губи времето

Когато някой се свързва с вас, само защото иска нещо, веднага бягайте по най-бързия начин

break-2297832_640

 

Интернет и информационната ера дават големи възможности. Това е добре както за хората, така и за бизнеса. Но в същото време води след себе си и до редица предизвикателства. Едно от тях е големият брой хора, които могат да ви губят времето, ако им позволите. Запомнете – времето е най-ценният ресурс и внимавайте на кого го предоставяте. Не е редно да позволявате на други да контролират вашата програма и да преминават недопостими граници. Затова е най-добре веднага да долавяте надеждни знаци, че някой ще ви губи времето, съветва в сайта Entrepreneur Киманзи Констабъл, писател и предприемач.

Как да разберете кои хора ще ви загубят времето?

 

1. Те ви наводняват със съобщения с искане за нещо

girl-1012862_640

 

В наше време всеки е получавал много мейли или съобщения в социалните медии, в които основно присъства искане за нещо. Те използват вашата комуникационна мрежа, за да говорят за своя бизнес или настояват да купите нещо от тях без дори да ги познавате. Или пък искат нещо, което продавате, но за тях да бъде безплатно. Или просто настойчиво искат нещо от вас.

Щом някой постъпва така с вас, трябва да знаете, че той е типичен случай на егоцентрик, който иска всички изгоди и ползи само за себе си и дори не се замисля, че ви губи времето.

Дори и да направите нещо за тях, това няма да е достатъчно. Те ще дойдат с ново искане.

Трябва да знаете, че бизнес отношенията се градят, когато има най-вече добавена стойност за двете страни.

 

2. Те ви заявяват, че ще работят с вас от този момент за месеци напред

model-2614569_640

 

Искат да останете с усещането, че те са сигурен бъдещ клиент, но за да стане това, първо искат от вас информация или съвет.

Обикновено това е чест трик, по който се подлъгват предприемачите. Не се притеснявайте. Бъдете сигурни, че не сте единственият, който може да се подлъже. Преди вас най-вероятно е имало и други. В такива случаи се отговаря, че ще проведете разговор и ще отговорите на въпросите им, когато са готови да закупят това, което заявяват, че искат да купят от вас.

Не се изкушавайте заради някакъв евентуален бъдещ бизнес да ви губят скъпоценното време.

Ако наистина са сериозни клиенти, ще са заделили време, за да проучат как протичат бизнес взаимоотношенията с вас, кои са ви клиентите, какво предлагате и как го предлагате.

 

3. Те се опитват да търгуват, обменят или да търсят сътрудничество 

business-2879465_640

 

Това е много важен знак. Непознат човек или някой, който познавате много бегло, иска да му дадете от своето време и да му предоставите съвет без дори да ви заплати за това. Или пък иска да търгувате, обменяте или да си сътрудничите без дори да знаете кой е, дали ви харесва и дали можете да му се доверите. Това, което предлагат, може изобщо да не е ценно за вас. В такива моменти трябва да се доверявате на своята зряла преценка.

Една хубава новина има по този въпрос. Колкото по-напредвате в предприемачеството, толкова такива странни оферти няма да ви правят впечатление, тъй като бързо ще преценявате, че не си струва дори да ги поглеждате или четете.

 

4. Те се опитват да получат нещо, за което вашите клиенти плащат

traffic-lights-1428827_640

 

В наше време това е много често срещано явление. Съобщения в социалните медии, мейли и дори обаждания от хора, които искат от вас безплатен съвет, информация или услуга, за които вашите клиенти плащат. Често могат да го представят и като молба за помощ, съдействие или уж бързо питане „какво мислиш по въпроса“. Злоупотребяват с това, че по някакъв начин са свързани с вас в някоя социална мрежа или ви имат мейл, телефон. Искат достъп до „най-доброто“, което предлагате, само защото някак сте свързани или се чувстват свързани с вас.

Тези вид искания рядко водят до бизнес отношения или по-точно до правилните бизнес отношения. Вашите клиенти ви плащат за нещо конкретно, което вие им предоставяте.

Не позволявайте на некоректни играчи да ви губят времето.

Връзката не означава неограничен достъп до вас и злоупотреба с вашето време, познания, умения и бизнес.

 

Бизнес съветите са предоставени в сайта Entrepreneur от предприемача Киманзи Констабъл.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".