Рубрики
Начало » Бизнес » 43% от цялата икономическа дейност в Нидерландия може да се извършва от дома

43% от цялата икономическа дейност в Нидерландия може да се извършва от дома

Над 1 милион холандци постоянно работят от дома си

 

holland-350651_640

 

43% от цялата икономическа дейност в Нидерландия може да се извършва от дома, сочи доклад на Rabobank. Това е почти половината. От Централното статистическо бюро потвърждава, че 40% от работещите имат опит с работа от вкъщи още преди пандемията. Над 10% постоянно работят от дома си.

 

Повечето дейности, които могат да се извършват от дома, са свързани с информационните и комуникационните технологии, с дигиталните бизнес услуги и с финансовите институции. 

 

Другата половина от холандската икономика се основава на селското стопанство, строителството, индустрията, развлеченията и ресторантьорството, културния сектор (театри и т.н.) и здравеопазването. Там няма как да се работи от дома, но може да се прилага мярката за социална дистанция от 1,5 метър по време на пандемията.

 

Докладът на Rabobank твърди, че почти половината могат да работят от вкъщи, но наистина ли е така? Централното статистическо бюро потвърждава това. По техни изчисления преди пандемията през 2019 г. почти 40% от всички работещи са се трудили от време на време от вкъщи.

 

В Нидерландия:

 

Около 12 милиона са всички работещи.

3,5 милиона души са работили от вкъщи поне от време на време.

1,3 милиона души винаги работят от вкъщи (бройката влиза в общата за 3,5 мил. души).

 

Нидерландия е често сочена за пример от другите държави като страната с изключително силна икономика и много голям процент на хора, работещи от дома си. По време на пандемията основният призив на правителството е: „Работете от дома си, освен ако е невъзможно“.

 

Компании вече отбелязват, че работата от дома е довела до по-голяма производителност. Все още няма анализ дали това дава положителен ефект върху холандската икономика. Вече се появяват обаче първите въпроси, които са знак за предстоящо проучване дали работата от вкъщи се е отразила добре върху икономиката на Нидерландия.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".