Рубрики
Начало » Бизнес » 5 мисли, които убиват успеха на един предприемач

5 мисли, които убиват успеха на един предприемач

 

hiking-1312225_640

 

Успешните хора мислят по по-различен начин. Те съчетават по удивителен начин аналитично мислене, оптимитично настроение, творчески дух, решаване на проблеми и личностни качества. При тях също се появяват негативни мисли или такива, които ги ограничават и възпират от развитие. Но те знаят, че тези мисли могат да спънат, да смачкат, да убият всеки успех. Как действат? По какво се различават от другите хора? Успешните хора знаят как навреме да спрат тези мисли и да ги преодолеят.

 

Майлс Дженингс, основател на Recruiter.com, посочва 5 мисли, които са абсолютни убийци на всеки успех.

5 мисли „убийци“ на успеха

 

1. Мисли за опита

„Аз нямам опит.“

 

Питате ли се постоянно дали имате опит в дадена област? Не го правете! Опитът се трупа с времето. Вместо да се питате дали сте експерт в дадена област, запитайте се дали обичате да правите нещо. Задайте си и друг важен въпрос:

 

„Къде мога да науча това, което трябва да знам?“

 

Ако сте запален по нещо, със сигурност ще успеете да намерите максимално много информация по темата.

 

При две години интензивно учене в дадена област ще сте вече наистина с много знания по темата.

 

2. Мисли, че нещо вече е създадено

„Това вече е направено.“

 

Ако и тази мисъл ви минава през ума, задължително се замислете кое е по-важно – идеята да е първа или да е доразвита и по-добра. Водеща трябва да е мисълта – от какво хората се нуждаят, как да се подобри нещо.

 

Вместо да се питате дали нещо вече е създадено, задайте си въпроса:

 

„Как да подобря това нещо?“

 

Съоснователят на ПейПал Питър Тийл казва, че всъщност е по-добре да бъдеш последен.

 

3. Мисли за контактите

„Аз нямам връзки.“

 

Това е изключително ограничаваща възможностите на човек мисъл. Често се използва като извинение от хората, които нямат хъс да стартират нещо или са претърпели неуспех.

 

Ако не познавате правилните хора, направете така, че да се запознаете с тях.

 

Вместо да се извинявате, че нямате връзки, запитайте се:

 

„Кого трябва да познавам и как да се запозная с тези хора?“

 

4. Мисли за парите

„Нямам пари!“

 

Нормално е да се мисли, че някои хора са по-успешни по някакви причини – учили са в по-хубави училища, имат по-добри лични умения. Но повечето хора не изтъкват тези причини. Винаги на първо място се посочват други:

 

„Те имат повече пари.“

 

Лесно е да се използва липсата на пари като извинение за липса на напредък, но липсата на пари може да бъде и благословия, смята Майлс Дженингс.

 

Липсата на финансови ресурси ви кара да премисляте всяко свое действие, всяка операция. Умът ви е вечно работещ и търсещ варианти. Фокусирате се върху съществените неща. Всеки може да стане изключително успешен, стига мъдро да преценява разходите си и умело да прави бизнес планиране.

 

Нямате нужда от пари, за да правите пари, уверен е Майлс Дженингс.

 

Вместо да мислите за липсата на пари, задайте си въпроса:

 

„Как мога да правя нещата по-добре, заради липсата на финансови ресурси?“

 

5. Мисли за възможностите

„Аз винаги…“

 

Когато стартирате бизнес, линията между вашия личен живот и професионален живот се размива. Вашите лични качества диктуват успеха на вашия бизнес. Когато мислите за себе си, често мислите от гледна точка на това, което сте сега.

 

Когато мислите за своя бизнес, винаги преценявате от гледна точка на това, което може да бъде. Трикът е да мислите за себе си по същия начин, по който разглеждате своя бизнес – това, което можете да бъдете. Нещо като разрастващо се превозно средство, което се движи напред.

 

Когато мислите за себе си, че винаги правите нещо по не най-добрия начин, това е спираща мисъл и тя стопира вашия успех. Например ако се притеснявате, че винаги се обърквате, когато говорите пред хора, това ще ви остане непреодолима черта.

 

Ваша задача е да разширите дефиницията за себе си. За да расте вашият бизнес, вие също трябва да растете и да се развивате. Прегърнете идеята за положителната промяна. Не се притеснявайте от мисълта:

 

„Аз не съм този, който бях някога.“

 

Усъвършенстването на начина на мислене е първата стъпка към успеха във всеки бизнес. Това е цел, която винаги се движи и която никога няма да бъде достигната. Но опитът да се достигне и промяната в начина на мислене са нещата, които движат напред предприемачите.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".