Рубрики
Начало » Бизнес » 6 ценни навика, които направиха Уорън Бъфет милиардер

6 ценни навика, които направиха Уорън Бъфет милиардер

 

By Mark Hirschey (Work of Mark Hirschey) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

By Mark Hirschey (Work of Mark Hirschey) [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Как Уорън Бъфет стана милиардер?

 

 

За разлика от своите колеги Бил Гейтс и Марк Зукърбърг Уорън Бъфет не е създател на високотехнологичен продукт, който да го изстреля бързо сред най-богатите хора на планетата. Гейтс и Зукърбърг са изключителни и шансът обикновен човек да повтори съдбата им е твърде малък. Затова пък пътят към богатството, който следва Уорън Бъфет, е точно за по-обикновени хора, чийто звезден миг не идва веднага. Сайтът за лични финанси GOBankingRates описва 6 ценни навика, които формират бизнес философията на Бъфет, и които са му помогнали да успее и да стане милиардер.

 

Ако сте инвеститор, бизнесмен или човек, който се стреми към финансово величие, Уорън Бъфет може да е вашият перфектен пример за подражание.

Начинът, по който Бъфет натрупва богатството си, е особено впечатляващ.

 

Уорън Бъфет е американски инвеститор, бизнесмен и филантроп. Смятан е дори за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Наричан е „Оракулът от Омаха“ заради способността му да избира най-добрите акции. Към декември 2014 г. богатството му е оценявано на около 73,5 милиарда щатски долара. През 2008 г. „Форбс“ го класира като най-богатият човек на света.

 

1. Развийте рано предприемачески дух

Уорън Бъфет никога не е живял в рамка. Още щом започва да печели пари, той мисли как да спечели още повече пари от това, което върши.

В ранните си години той прави пари от всичко, което му се появява като възможност. Притежава бизнес нюх и решителност. Така спечелва първия си милион, когато наближава 30-годишна възраст.

 

 

2. Реинвестирайте печалбата си

Изграждането на богатството изисква дългосрочно мислене и желание да се отречете от незабавното удоволствие. Бъфет реинвестира печалбата в своя бизнес.

 

„Никога не разчитайте само на един доход. Инвестирайте, за да се сдобиете с втори ресурс“, разкрива своята философия Бъфет.

 

Като тийнейджър имал бизнес заедно със свой приятел. Партньорите започнали своето предприемаческо начинание с една пинбол машина, в която инвестирали 25 долара. След като почнали да печелят, не изхарчили парите за тийнейджърски неща, а ги инвестирали в закупуването на нови машини. Постепенно имали 8 пинбол машини на различни места. След като пътищата им се разделили, те продали този свой бизнес.

 

„Всеки месец реинвестирайте 10-25% от печалбата си в различни свои бизнес начинания. По този начин се подсигурявате, че ако едно от тях се срине, вие сте обезпечен на друго място“, съветва Нийл Нейпиър, CEO на KV Social.

 

3. Минимализирайте заемите си

Според Бъфет, много хора са се провалили именно заради заеми. Заслепени са колко пари могат да заемат и не се замислят колко пари трябва да върнат.

И още едно негово правило: Бъфет например купува само фирми, които имат малък или никакъв дълг.

 

„Ако сте умни, ще правите много пари без заеми. Никога не съм заемал значителни суми пари в живота си“, споделя Бъфет.

 

Отложеното удоволствие – това е най-добрият сигнал за бъдещ успех, според философията на Бъфет.

 

Подобни статии:

Как мислят богатите?

Чек лист: ще станете ли милионер?

10 ежедневни навика, които могат да направят човека успешен, а дори и милионер

 

4. Живейте скромно

„Ако купувате неща, които не ви трябват, бъдете сигурни, че скоро ще продавате неща, които ви трябват“, убеден е Бъфет.

 

Обикновено формулата е колкото човек печели по-добре, толкова все повече си вдига и стандарта. Започва да купува все по-луксозни имоти, да кара все по-луксозни автомобили, да ходи на все по-луксозни почивки. Тази формула обаче не е присъща за философията на Бъфет. Той живее скромно.

 

Живее в Омаха, Небраска (САЩ). Жилището му е купено през 1958 година за 31 500 долара. Годишната му заплата е 100 000 долара. Не се подлъгва по скъпи коли и екзотични дестинации за почивка.

 

5. Никога не спирайте да учите

Бъфет чете всеки ден поне по 4 часа. Не всеки човек обаче може да задели толкова време, но важното е да има желание всяка свободна минута да запълни със знания. Това може да са книги, онлайн курсове, семинари.

 

6. Обграждайте се с хора, които да ви мотивират

Бъфет и Бил Гейтс са приятели от 25 години. Философията на Бъфет е, че човек трябва да се обгражда с хора, които са по-умни от него.

 

„Избирайте си хора във вашето обкръжение, които са по-добри от вас, така и вие ще се развиете по-добре“, съветва Бъфет.

 

Тези хора са и силен мотиватор.

 

„За да се справяте добре, трябва да копирате успешните хора“, споделя Бъфет.

 

 

Бизнес философията на Бъфет, базирана на предприемчив дух, инвестиции и скромен живот, е чудесен модел за подражание. Не е необходимо да се следва всеки съвет, но могат да се ползват идеи за оформяне на стратегии за достигане на финансова свобода и дори богатство.

 

Ще ви бъде интересно да прочетете:

Какво правят Бил Гейтс и другите успешни милиардери в свободното си време?

Къде можете да срещнете дъщерите на едни от най-известните хора в света?

Единствените 5 начина да станете богати

За колко години можете да станете милионер?

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".