Рубрики
Начало » Бизнес » 6 съвета как да работите по-добре от дома си

6 съвета как да работите по-добре от дома си

 

laptop-943558_640

източник: pixabay.com

 

 

Все повече в света се налага моделът да се работи от дома или откъдето човек си пожелае – от близкото кафе, парк, хотел. Жаклин Уитмор, експерт по етикет и протокол, препоръчва 6 съвета за ефективна работа от дома. Публикувани са в електронното издание Entrepreneur.

Самата тя работи по този начин от 1998 г., когато още нямаше социални медии и почти всички работеха по традиционния начин в офиси. През годините е натрупала доста опит и сега го споделя с новите „колеги“, които започват да работят от дома си.

При работата от дома има един съществен момент – човек не вижда други хора. За някои това е плюс, за други – не. Определено имаш голяма свобода, спокойствие, но е важно човек и да си наложи дневен режим, за да успее с ангажиментите и задачите.

 

6 съвета за успешна работа от дома:

 

1. Създайте си работно време!

 

Хората, които работят по традиционния начин, вероятно си мислят, че тези, които работят от дома си почти нищо не правят. Истината е, че обикновено при работа от дома си човек работи много повече часове. Но е добре да се въведе баланс. В крайна сметка точно заради това се налага моделът за работа от дома – за да има човек по-добър баланс между работа и личен живот. Когато някой започне да работи от дома си, важно е да се знае кога е работното му време и кога е времето му за семейството и за отмора. Затова първо правило – създайте си работно време, към което стриктно да се придържате.

 

2. Планирайте и структурирайте вашето работно време!

 

Вашето работно време трябва да е структурирано така, че да се постига максимална ефективност. Когато работите от дома си, можете да си позволите да се съобразявате с вашия естествен ритъм – някой обичат да стават рано и да си почиват и дори подремват следобед, а после да работят до късно, други обичат да стават по-късно. При много хора, които работят от дома си, това е възможно – да пригодят работното си време към естествения си ритъм. Например писателите обичат често да пишат сутрин, а в следобедните часове да си почиват, да четат или да отговарят на писма. Всеки намира това, което е най-ефективно за него.

Възможен е и друг режим – ако ставате рано, да си поставите срок до 10 часа да си проверявате пощата, да отговаряте, да прегледате какви задачи имате. След това да се хванете задълбочено само с работа.

И още една идея – направете си списък с вашите най-важни задачи за деня.

Ако стаята, в която работите, има врата, затворете я. Това ще е сигнал за другите, че е започнал работният ви ден.

 

3. Облечете се така, че да впечатлявате!

 

Жаклин Уитмор препоръчва всички, които работят от дома си, да се обличат подходящо като за работен процес. Не е допустимо, според нея, цял ден да се стои по пижама. Хубаво е човек да стане, да вземе душ, да закуси, да се облече подходящо. Човек трябва дори и в облеклото да прави граница кога работи от дома си и кога си почива в дома си.

Всъщност за експерт по етикета и протокола правилното облекло на работното място дори в дома вероятно е много важно изискване, за да се чувства човек в добра кондиция. Повечето хора, които работят от дома си, предпочитат по-домашно облекло, а дори често работят и по пижами. Но всичко това отново е до личен стил и как човек се чувства най-добре. Може просто облеклото на по-домашни дрехи да го освобождава от стереотипа на стриктните порядки в традиционните офиси.

 

4. Създайте си работно място!

 

Това е важен момент за работата от дома. Опитвайте се да работите от едно и също място всеки ден, съветва Жаклин Уитмор. Това може да е определена зона от спалнята, от хола, в някой ъгълче из дома ви или дори на масата за хранене. Но един съвет и от мен – ако „зациклите“, спокойно сменете мястото и се преместете на друго. Смяната на обстановката веднага може да даде ефект и да ви дойдат нови идеи.

Мястото, където работите трябва максимално да подпомага работния ви процес и да можете да работите ефикасно. Обградете се с неща, които ви вдъхновяват и ви правят щастливи – цветя, музика, картини. Направете мястото си такова, че да ви е приятно да ходите там всеки ден, зона, където да успявате да се фокусирате и да давате най-доброто от себе си.

 

5. Почивайте си!

 

Направете си работния график така, че да имате чести почивки. Станете от бюрото, поразходете се малко из къщата или излезте малко навън. Задължително трябва да имате време за обяд и за някоя междинна закуска, чай или кафе.

Ако имате нужда от социализация, излезте на обяд с приятели или клиенти.

Ако фитнесът е важен за вас, отскочете до залата и после ще сте още по-заредени за работа.

Запомнете – най-голямото предимство на това да се работи от дома е гъвкавостта.

 

6. Избягвайте всичко, което може да ви разсея!

 

Най-голямото предизвикателство на работата от дома е личната отговорност. Няма колеги, няма шефове, няма партньори. Лесно човек може да стане безотговорен. Винаги има много работа, която да се върши в дома. Не се разсейвайте с отмятане и на домашната работа. Може да си изготвите своя стратегия какво да правите с домашните задължения. Ето няколко идеи: оставете ги за почивките или си заделете време за тях или ги свършете, когато вече имате часове само за дома.

Максимално се концентрирайте върху работата си, за да сте продуктивни. Избягвайте всякакви онлайн прекъсвания. Хората, които работят в офиси, често обичат да си запълват работното време с онлайн комуникация, но вие сте на гъвкаво работно време и няма какво да запълвате. Важно е да свършите задачите си. Затова намалете изключително много времето за мейли, социални медии и ровене из нета – разбира се, когато това не е свързано с конкретните ви задачи и работа.

Ако се налага, сложете таймер на телефона и на компютъра си, за да ограничите максимално страничните дейности и разговори, които не са свързани с работата ви.

Не си губете времето и парите за срещи и дейности, които няма да донесат успех на вашата работа. Не работите в офис и с шефове и нямате нужда от запълване на работното време. Ценна ви всяка минутка за това, на което сте отдадени.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.