Рубрики
Начало » Бизнес » 7 съвета за успешен семеен бизнес

7 съвета за успешен семеен бизнес

 

yarn-560980_640

 

Кoи са най-важните правила, които трябва да се спазват в семейния бизнес, за да се избегнат емоционалните проблеми в семейството или кавгите, които биха влошили професионалните взаимоотношения?

 

Ето седем съвета, които дават големи шансовете на една семейна инициатива да успее.

 

Примерите са от САЩ, където девет от десет предприятия са семеен бизнес, според официалната статистика в страната. Общият брой на малките предприятия е 21 милиона.

 

1. Да е ясно кой командва!

 

Още отначало трябва да се изясни въпросът кой взема решенията. Определете кои членове на семейството имат роля при вземането на ключови решения и кои не. След това го оформете в писмена форма. Трябва да имате официална политика за ролите, отговорностите, методи за разрешаване на конфликти, насоки за компенсиране, както и по други въпроси.

 

2. Общувайте!

 

За хора от едно семейство това може би изглежда смешен съвет, но се оказва, че точно най-близките ни, за които предполагаме, че знаят нещо, се оказва, че не е така. Затова съветът на специалистите е да комуникирате ясно и често. Помислете за провеждане на редовни срещи, за да обсъдите състоянието на бизнеса и да разрешите възникнали спорове.

 

still-life-678473_640

 

3. Наемайте подходящия човек за тази работа!

Ако имате семеен бизнес, вероятно често ще бъдете подлаган на натиск да наемете някой безработен и неквалифициран чичо или зълва. Опитайте се да избегнете това на всяка цена! Както при всеки бизнес, трябва да се наемат само кандидати с подходящите умения и опит.

И все пак ако не успеете и трябва да наемете този неквалифициран роднина, поставете някой човек извън семейството ви да го съветва докато навлезе в работата или пък го пробвайте да работи в различни области във фирмата ви, докато установите кои са му силните страни.

 

4. Отнасяйте се към всички справедливо!

 

На всяка цена избягвайте фаворизирането независимо дали става дума за разрешаване на конфликти, определяне на заплатите, бонуси или изготвянето на работни графици. Хвалете и критикувайте, когато е необходимо. Правилата и професионалните стандарти са за всички. Всяко тяхно неспазване от близките ви ще демотивира и служителите извън семейството и те ще започнат също да пренебрегват правилата.

 

5. Потърсете външна помощ!

 

Дори и най-успешният семеен бизнес рискува да стане твърде изолиран. Затова потърсете външна помощ. Хората отвън ще ви предложат творчески идеи и нови перспективи, които могат да придвижат дружеството към следващото ниво.

 

6. Не пренасяйте работата вкъщи!

 

Когато членовете на семейството работят заедно, естествено е да си говорят за бизнес и у дома си. Но това означава, че рискувате професионалните въпроси да се сблъскат с личните или семейните проблеми.

А най-важното е – по-добре да се наслаждавате на часовете със семейството си, отколкото да си говорите за работа.

 

7. Планирайте кой ще е вашият наследник!

 

Сега е времето да планирате този важен за бъдещето на вашия семеен бизнес въпрос.

Стартирайте дискусия за дългосрочните цели, като например, кой иска да остане в бизнеса след като вие си тръгнете, кой иска да напусне, какви роли ще заемат другите членове на семейството. Изгответе план, който ясно да очертава как и кога следващото поколение ще поемаме ръководството, за да развие още повече бизнеса.

Попаднах и на интересна инфографика за семейния бизнес. Тя е по-стара – от 2010 година, но има любопитна информация. Например, класация топ 10 на най-старите семейни фирми в САЩ.

 

Най-старата семейна фирма

 

Най-старата е Avedis Zildjian Company, основана през 1623 г. (според Уикипедия – 1617). Началото е поставено от арменец в Истанбул в Османската империя. Сега наследниците му все още развиват бизнеса, но са вече в САЩ. Цели 14 поколения са управлявали компанията.

 

Avedis Zildjian

 

Каква е средната продължителност на съществуването на една семейна фирма?

 

И още една любопитна информация – средната продължителност на съществуването на една семейна фирма в САЩ е 24 години. 40 % оцеляват и при второто поколение. 13% – при третото. 3 % – при четвъртото.

 

 

family business 680

 

източник: http://blog.intuit.com/, http://blog.intuit.com/employees/keepin-it-in-the-family/

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.