Рубрики
Начало » Бизнес » 7 въпроса от интервюта за работа, които определят емоционалната интелигентност

7 въпроса от интервюта за работа, които определят емоционалната интелигентност

 

conference-room-1301697_640

 

Хората, които се наемат на работа в една компания, са изключително важни за формиране на атмосферта и културата в нея, а така също и за нейния успех. Затова са от голямо значение въпросите, които се задават по време на интервютата за работа. Тези въпроси трябва да подберат правилните хора, които да се впишат в обстановката, да са позитивни, а така също с тези въпроси трябва да се отсеят и кандидатите, които не са подходящи за компанията.

 

Всяка компания има различни ценности и култура, но успехът е много повлиян от емоционалната интелигентност на хората от екипа. Това е качеството, което не трябва да се подлага на съмнение, когато се интервюират кандидати за работа, споделя Мария ДеЛеон, вицепрезидент на сайта Glassdoor, в който служители оценяват компаниите и техния мениджмънт.

 

7 въпроса, които се задават по време на интервю за работа, изключително добре определят емоционалната интелигентност на кандидатите. С тях могат да се намерят най-подходящите служители за дадена компания.

 

7 въпроса от интервюта за работа, които определят емоционалната интелигентност

manager-308474_640

 

1. Кой ви вдъхновява и защо?

Отговорът на този въпрос помага на интервюиращия да определи към кой модел на поведение попада кандидатът. Също така става ясно кои модели на поведени са харесвани от интервюирания.

 

2. Ако утре създадете компания, кои ще са трите най-важни ценности в нея?

Всяка връзка се гради на доверието, почтеност и споделените ценности.

 

Когато човек сподели кои са най-важните ценности за него, ще стане ясно дали е подходящ за компанията, за която кандидатства.

 

3. Ако се променят бизнес приоритетите, опишете как ще помогнете на вашия екип, за да разбере променените цели?

 

Промяна в приоритетите се случват във всяка компания, във всяла работа. Така че търсете кандидати, които са гъвкави и притежават умение да помогнат при извършването на промените.

 

Наемайте такива хора, които са мотивирани, притежават съпричастност и могат да разбират чувствата на другите. Тези умения ще помогнат на служителите да работят по-добре в екип.

 

4. Създадохте ли трайни приятелства докато работихте на старата си работа?

business-meeting-1238188_640

 

Отнема време човек да изгради приятелски взаимоотношения с друг човек. Ако е в състояние да го направи, това говори за солидна емоционална интелигентност.

 

Трайните приятелства подсказват, че за този кандидат са важни приятелството и грижата за другите.

 

5. Какво умение или опит ви се струва, че все още ви липсва?

Любознателността и желанието човек да се учи са много важни индикатори, че бъдещият служител иска постоянно да се подобрява.

 

Тези кандидати, които не харесват този въпрос, са тези, които си мислят, че вече знаят всичко. Това са хората, които трябва да държите наделеч от вашата компания.

 

6. Можете ли да ме научите на нещо, което не съм знаел преди?

(може да бъде умение, знание, пъзел)

 

Отговорът на този въпрос подсказва много неща:

Дали кандидатът ще отдели време, за да помисли.

Дали кандидатът притежава умението да обяснява добре нещо ново на човек, който никога не го е знаел.

Дали кандидатът проявява емпатия и задава уточняващи въпроси на интервюиращия?

7. Кои са трите най-важни фактора, на които се дължи вашият успех?

control-427512_640

 

Отговорът на този въпрос подсказва дали кандидатът е егоист или не е.

 

„Когато човек говори за собствения си успех, много бързо става ясно какъв тип човек е. Ако е егоист, използва често „Аз, аз, аз“. Ако не е – говори за „нас“, „ние“, „нашия екип“.

 

„Търсете екипен играч, който да донесе нещо положително за компанията. Може някой да е най-умният в стаята, но ако не ви е приятно да работите с него, защото е концентриран само върху собствения си успех, а не мисли за компанията – такъв човек няма да се впише в екипа.“

 

 

Въпросите и съветите са дадени от Керолин Сън в сайта Entrepreneur.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".