Рубрики
Начало » Бизнес » 8 грешки, които можете да избегнете при започване на бизнес от дома

8 грешки, които можете да избегнете при започване на бизнес от дома

 

workplace-2303853_640

 

Работата от вкъщи все повече се налага в последните години и ще става все по-популярен начин в бъдеще. Големият плюс е, че така човек може по-добре да балансира между служебните си задължения и личния си живот.

В последните десетилетия работата започна да измества личния живот, но новата тенденция постепенно ще възвърне нормалния баланс между тези два важни фактора за човешкото съществуване.

Какви грешки се допускат при работата от вкъщи?

 

1. Стоенето дълго време вкъщи

 

Самотата е оплакване номер 1 от хората, които работят от дома си. Много от тях не са подготвени да се изолират от типичната работна среда. Да, определено е много по-лесно човек да прави всичко виртуално, но понякога е добре и да се среща с хора. Вместо само да си стоит вкъщи, пео-добре си организирайте лични срещи, бизнес обяди или работете от някое кафе, за да вкарате социален елемент в ежедневието си, съветва Ан Александър, която е коуч за малкия бизнес.

 

2. Работен график 24 часа в денонощието – 7 дни в седмицата

 

Ако човек има собствен бизнес и работи от дома си, все повече започва да се чувства гузен, че не работи постоянно и така работният му график става 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Влезе ли в тази схема – трудно се излиза. Това се случва често с онлайн продавачите, които не могат да „изключат“, да спрат работния процес. След подобно прегряване от работа, собственик на сайт за продажби решава да разпуска работниците си в 18 ч. и постепенно налага и на себе си свободно време в натоварения график.

 

3. Прекъсванията

 

Когато нямате шеф, който да ви „виси на главата“, няма проблем да приемате 1-2 лични обаждания. Но, когато това е постоянен процес, се нарушава фокуса на работата и се пречи на бизнеса. За справяне с този проблем Каролин Даниелс, лектор по предприемачество, съветва, да се наложи период през деня, в който не се приемат телефонни обаждания и електронни съобщения. Работещият от дома си също трябва да е много внимателен и да не позволява домакинската работа и гледането на деца да му отнема много от времето. Също така трябва да напомни на членовете на семейството си и на детегледачките какво е работното му време и че приема само спешни повиквания.

 

4. Споделяне с половинката

 

Без колеги наоколо, човек започва все повече да споделя за бизнеса си със своята половинка или с близките си. Но освен, че така ги уморява, другият проблем е още по-голям –  няма как да дадат и най-компетентните съвети, защото не винаги ще разбират за какво става дума. Според експертите, по-добре е човек да се свърже с други хора в дадената сфера и да си разработи неформална сфера от съветници. Хубаво е да са работещи от дома си.

 

5. Смесване на домашната и работна зона

 

Дори без наличието на голяма къща, ако работите от дома си, трябва да се опитате да си създадете работно място. Може да бъде малка стаичка или ъгъл в някое помещение. Задължително е обаче да се отделите от домашната обстановка и да си имате нещо като офис.

 

6. Злоупотреба с дома ви от страна на служителите ви

 

Ако имате служители, които идват да работят във вашия дом или се срещате с тях у вас, задължително поставете предварително какви са правилата. Няма да ви е приятно да се разхождат с мръсни обувки по светлия ви килим. Затова още в началото трябва да им кажете какви са ви изискванията и че след работа, трябва да си почистват нещата.

 

7. Твърде сте зает, за да подреждате

 

Когато човек работи от дома си, лесно се поддава на дезорганизация. Няма колеги, няма много посетители и така постепенно се натрупват неподредени папки, документи. Съветът на специалистите е работното ви място да е в светли тонове и да го поддържате винаги чисто и подредено.

 

8. Започване на деня без план

 

„Без ясна идея как да си прекарате времето, денят ще отмине без да сте свършили нищо“, казва Илейн Куин, автор на книгата „Няма място като това да си работиш от дома“ (There’s No Place Like Working From Home).

 

Оформете си дългосрочни цели и краткосрочни действия, за да можете да управлявате най-добре вашия бизнес. Създайте си график и се придържайте към него. Оставете си и непланирано време през деня, за да можете да се справите с важни и неочаквани проблеми, които възникват.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".