Рубрики
Начало » Бизнес » 8 стратегии как да работим по-продуктивно

8 стратегии как да работим по-продуктивно

Силата на сутрешната рутина

 

computer-472016_640

 

Денят се познава по сутринта

 

Представете си колко са сутрините в един човешки живот. Средно ги определят около 25 000. А в Япония жените живеят средно до 86-годишна възраст, т.е. имат още повече сутрини:

365 дни х 86 години = 31 390 сутрини

Но да се върнем на по-общата статистика – средно 25 000 сутрини има в един човешки живо, пише за Entrepreneur Джеймс Клиър, писател и учен, който изследва човешкото поведение.

Джеймс Клиър прави тези сметки и осъзнава, че трябва да промени режима си сутрин, защото е много важно как ще ти стартира денят, а това зависи от навиците на даден човек. Клиър изготвя 8 стратегии, които да направят деня по-продуктивен и да се работи по-ефективно.

 

8 стратегии, които да направят сутрините, деня и целия ни живот по-ефективни

laptop priroda

 

1. Управлявайте енергията си, а не времето си.

 

Всеки човек върши дадена работа по-добре в определен период на деня. Джеймс Клиър открива, че той е най-работоспособен рано сутрин.

Джеймс Клиър запазва следобедите за интервюта, писане на мейли, телефонни обаждания. Няма нужда креативната му енергия да бъде на високо ниво в този период на деня. Затова заделя това време за тези дейности.

Джеймс Клиър забелязал, че прави най-добри тренировки в късния следобед или привечер, затова ходи тогава на фитнес.

 

Клиър поставя към всеки два важни въпроса:

 

- Каква енергия имате сутрин?

– Какви задачи са най-подходящи за вас?

 

Посочете какво обичате да правите сутрин и после помислете и за другите периоди от деня.

 

2. Още от предната вечер си направете списък с важните задачи за следващия ден.

 

Ще ви отнеме 10 минути да систематизирате задачите си за другия ден, а ако направите на следващия ден – ще ви отнеме 3 часа. Спестете това време. Напишете задачите си от предишната вечер и почнете да действате по плана веднага на сутринта.

 

 3. Не отговаряйте на мейли до обяд.

 

desktop-1246512_640

 

В нашето време е модерно първият ангажимент за деня да е преглеждане на електронната поща и да се отговори веднага. Всеки бърза да го направи. Но всичко това е сбъркана стратегия, която убива продуктивността на човек. Никой мейл не е чак толкова спешен. Няма нищо страшно да отговорите малко по-късно, а през това време да си запазите енергията си за по-подходящи задачи и да сте по-продуктивен.

 

4. Изключете си телефона и го оставете в другата стая.

 

Няма нищо по-разсейващо от телефонните обаждания. Затова изключете телефона си и го оставете далече от вас. Тази стратегия ще ви спести време и енергия – няма да се изкушавате постоянно да си проверявате Фейсбук, Туитър, смс-и и т.н. Тази лесна стратегия ви спасява от това да се подхлъзнете и да насочвате вашето внимание върху несъществени задачки.

 

architect-569361_640

 

5. Работете на хладно място.

 

Забелязвали ли сте как ви се отразява горещината? Чувствате се замаян, доспива ви се, не ви се работи. Затова да се работи на хладно място е доста добра стратегия.

 

6. Сядайте по-изправен или стойте прав.

 

Мозъкът ни се нуждае от кислород, дробовете ни трябва свободно да се разширяват и свиват и да пълнят тялото ни с кислород. Но когато седим приведени напред към монитора, това ни пречи да дишаме свободно и дълбоко. Станете или седнете изправени, така ще дишате по-свободно. Мозъкът ни ще получи достатъчно кислород и ще можем да се концентрираме по-добре.

Джеймс Клиър споделя своя опит – слага възглавница на гърба си и така стои по-изправен.

 

7. Яжте чак, когато свършите работата си и храната да ви бъде като награда.

vegetarian-2142960_640

 

С тази стратегия на Клиър не мога много да се съглася. Той съветва човек да отложи първото си ядене чак за обяд. Да използва максимално времето си сутрин за работа, когато е най-продуктивен. Да не губи поне час в закусване, сервиране, отсервиране, почистване. Клиър разказва, че се храни чак на обяд и си подарява вкусни гозби като награда за усилената работа.

 

8. Създайте си сутрешен ритуал, който да ви помогне да се мотивирате и да започнете работа.

 

Всеки човек си има различни сутрешни ритуали. Някои медитират, други правят кросове. Клиър пък имал обичай да изпива една чаша студена вода. Тези ритуали подават сигнали на мозъка, че трябва да се настройва на работна вълна. Те помагат и за преодоляване на липсата на мотивация за работа.

 

Силата на сутрешната рутина

 

sunrise-165094_640

 

Това, което прави един човек сутрин, е знак как ще му се развие целият ден.

Така както е рядкост някой да има внезапен успех за един ден, така е рядкост нечий живот да се сгромоляса за един миг. Обикновено неуспехите са следствия на направени лоши избори, съчетани с лоши навици.

Добрата новина е, че добрите резултати са също следствие на направени ежедневни добри избори. И това е най-вярно за сутрешните рутини.

 

Начинът, по който започнете деня си, често е начинът, по който ще го завършите.

 

Нашите сутрини показват и що за човек сме и какъв живот имаме и ще имаме.

 

Сутрешните рутини на Джак Лалейн, „гуруто на фитнеса”

 

Клиър дава пример с Джак Лалейн, „гуруто на фитнеса”. Всеки ден е ставал в 4 часа и е прекарвал първите 90 минути във вдигане тежести, а после 30 минути е отделял за бягане или плуване. Тази сутрешна рутина изпълнявал над 60 години. Доживял е до дълбока старост – 96 години, т.е. радвал се е на над 35 000 сутрини, в продължение на 22 000 сутрини е изпълнявал едни и същи ритуали.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.