Рубрики
Начало » Бизнес » Младите трябва да използват социалните медии, за да си търсят работа

Младите трябва да използват социалните медии, за да си търсят работа

Ако си млад и безработен, може би това е твоя грешка

man-1191845_640

 

Всичко изглежда супер лесно – поколение Y, което е на „ти“ с технологиите и със социалните медии, би трябвало да е наясно и как да наложи името си като марка. Да, но се оказва, че не е така. Повече изобщо не са чували за личен брандинг. Малко от тях имат профили в професионалната социална мрежа LinkedIn, нямат и домейни с техните имена, нито пък блогове.

 

За този парадокс алармираха от StudentAdvisor.com и Millennial Branding, които са направили изследване сред 200 американски студента.

 

„Linkedin е място номер 1 за намиране на всякакви възможности за работа, кариера и стажове. Но студентите дори и не са си направили профили там, което е направо непонятно за нас“, каза Дийн Цувалас от StudentAdvisor.com.

 

Младите са много активни в социалните медии, но не използват тази своя активност  в посока за своята кариера. Почти всички (95%) имат Facebook акаунти, а близо половината имат Twitter и/или Google+ профили. Но само 34% са се регистрирали в LinkedIn. Други сайтове за социални медии, които използват са: Pinterest (30%), Instagram (28%), MySpace (26%) Tumblr (17%), Foursquare (14%) и WordPress (11%). Слабото присъствие в WordPress показва, че малко студенти имат свои блогове.

 

Поколение Y трябва да използват социалните медии, за да си търси работа, да се предлага онлайн на пазара, казва Дан Шаубел, основател на Millennial Branding и експерт по „Поколение Y“.

 

Хартиената автобиография е вече в миналото. Днес тежест има само личния брандинг в Интернет при получаване на работа.

 

„Най-доброто за един млад човек е да си направи блог и да си изгради онлайн образ, който да го представя в най-добрата светлина“, съветва Цовалас.

 

„Когато някой кандидатства за работа, ние го проверяваме в Google, преглеждаме му профила в LinkedIn, търсим дали има блог и се вглеждаме за какво пише със страст. Постепенно го опознаваме от този негов онлайн образ и така преценяваме дали ще стане добър служител“, казва Ребека Корлис, рекрутър в HubSpot.

 

В наши дни дипломата не е достатъчна, това, което е номер 1 – са стажовете. Използвайте социалните медии, за да си намерите стаж, съветват специалистите.

 

mlad i bezraboten

 

85% от анкетираните студенти казват, че осъзнават, че стажовете са най-важни за тяхното бъдеще. Повечето от половината се надяват да имат поне 3 и повече стажа докато завършат. Интересното е, че голяма част са съветвани за кариерата от родителите си и игнорират онлайн възможностите.

 

„LinkedIn е ключът към успеха“, споделя Линдзи Кирхоф, която се занимава с дигитален маркетинг.

 

Тя работи дълго, за да постигне мечтата си – работа в HubSpot. Успява. Наемат я и тя се връща вкъщи и веднага пише в блога си:

 

„Наеха ме, толкова съм развълнувана“.

 

Линдзи Кирхоф развива солидно присъствие в социалните медии и никой работодател не може да не я забележи.

 

„Бях изключително активна в LinkedIn. Свързвах се с много хора, защото човек никога не знае кой кого познава“, споделя щастливката.

 

Кирхоф се е превърнала в нещо като говорител на Поколение Y. Иска да ги мотивира да използват активно социалните медии. Посланието й: „Забравете слабата икономика, създайте си силен брандинг чрез социалните медии и ще успеете“.

 

„Имате толкова много възможности за успех чрез социалните медии и ще бъдете пълни глупаци, ако не се възползвате“, заявява Кирхоф.

 

източници: http://millennialbranding.com/, http://m.wcvb.com/, http://howtomarkettome.com/

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.