Рубрики
Начало » Бизнес » Как от блогър да се превърнете в добре платен експерт?

Как от блогър да се превърнете в добре платен експерт?

Модел от 3 стъпки

 

blogging-336375_640

 

Дигиталната ера позволява на предприемчивите и креативните да реализират своите идеи и мечти, но също така да се превърнат във влиятелни личности, на които се има доверие, да си извоюват име на експерти в своята сфера и и да печелят добре от своите знания. Един от любимите ми блогъри Джеф Булас, определен от Форбс като един от най-влиятелните личности в социалните медии в света, предлага добър модел за успех чрез блогърство в три стъпки – писане, промотиране и „пакетиране“.

 

Основни насоки за чудещите се дали да станат блогъри:

На всеки блогър му трябва някаква страст, за която да пише, да събира още и още информация и пак да пише, а после да споделя идеите си със своите читатели и фенове и най-вече – да е полезен.

 

Кой може да стане блогър?

 

Няма ограничение за възраст, професия, теми. Важното е човек да е полезен с информацията, която предоставя на другите.

 

Но да се върнем на темата – как от блогър може да се стане високоплатен експерт.

 

Ето и моделът в 3 стъпки:

 

1. Писане

Първото и най-важно условие е писането. Ако човек има идеи, информация, мечти, но си ги къта само за себе си и не ги споделя, няма как да се осъществи този план – от блогър до високоплатен експерт.

За щастие живеем във време, когато, благодарение на Интернет, няма нужда да се разчита на връзки, ходатайстване, молене, за да бъде признат някой за експерт в дадена област. Всичко вече е доста по-демократично.

 

Ето каква е схемата:

 

Даден човек има страст и започва да пише в своя блог – информира, споделя с другите, ако спечели доверието и любовта на аудиторията си, тя го признава за вещ в дадена област, с радост го чете и очаква всеки ден неговите публикации, споделя и с другите за този блогър и неговите статии.

 

Важно условие е да се пише редовно и съдържанието да е уникално.

 

Не е нужно да имате скъпи офиси, мебели, приемни. Можете да работите от вкъщи (например, създателят на Mashable започва да пише като тийнейджър в блога си и то от леглото в стаята си, а сега сайтът му е един от топ блоговете в света). Можете да работите от кафенета или сред природата. Можете да пътешествате и дори да сте дигитален номад. Можете да пишете и докато си почиване някъде на море и в планината. Трябва ви само компютър и интернет.

2. Промотиране

 

Писането е много важно, но за да бъде блогът ви видим за другите, вие трябва да го промотирате. Превръщате се в специалисти по маркетинг, но за своя сайт.

 

Срамувате се?

Притеснявате се?

Защо?

Това е вашият труд и е добре да помогнете на другите да ви открият, да ви прочетат идеите. Те може да имат нужда точно от това знание.

 

След като ви кажа какво трябва да се прави, ще ви се стори супер лесно. Така е, но ви предупреждавам, че трябва да си предвидите малко повече време отколкото ви се струва, че е необходимо.

 

Когато напишете статия в блога си, погрижете се да я разпространите в социалните медии – Фейсбук, Туитър, LinkedIn, Google+ и др. Често се налага и да си поговорите с вашите фенове и последователи или да отговорите на техни въпроси, похвали или критики.

 

След като сте публикували и споделили вашия труд, вече е ред на вашите фенове да поемат нещата в свои ръце. Това е изключително показателна стъпка колко влиятелен сте в своята сфера и колко души ви имат доверие. Наблюдавайте колко „харесвания“, коментари, „ретуитвания“, споделяния и плюсове в Google+ ще съберете.

 

Изграждането на социално доверие изисква време. Също така трябва да работите фокусирано в тази посока. Трябва да сте постоянни. Трябва да имате мрежа от фенове и последователи в социалните медии, които веднага ще ви съдействат за разпространение на вашата публикация.

 

Кога от блогър се превръщате в експерт? Когато хората ви признаят и ви се доверят. Те ще търсят вашите публикации, ще ги четат, ще се позовават на вашето мнение и ще ви препоръчват като автор на своите приятели и познати.

 

Защо ще го направят?

 

Защото ви харесват. Защото дори може да сте променили живота им без знаете в положителна насока. Дали сте им информация, идеи, насоки. Те ще са ви признателни, че сте отделили от своето време, за да потърсите още информация, да я публикувате и да я споделите с тях.

 

3. „Пакетиране“

Вече пишете със страст и давате максимално полезна информация. Не се притеснявате да промотирате блога и публикациите си. Имате много читатели, фенове и последователи, които ви имат доверие и споделят със своите приятели вашите статии и идеи. Следващата стъпка в модела на Джеф Булас е „пакетирането“ – да превърнете вашето знание в продукт. Трябва да предложите нещо за продажба, защото има хора, които търсят още и още от вашите идеи.

 

В дигиталната ера разходите за разпространение на знания са спаднали до нула. Няма нужда от печат и пощенски услуги. Всичко се създава, публикува и изтегля.

 

Това, което може да се направи на третата стъпка от модела, е свързано с „пакетиране“ на информационния продукт и създаване на множество потоци за приходи:

 

– консултации

– книги

– сваляне на PDF книги и е-книги

– онлайн курсове

– платени уебинари

– лекции

 

Разбира се има още най-различни възможности, чрез които можете да започнете да печелите добре със своите знания. Това е само традиционния „начален пакет“, а можете да предложите и много други вариации.

 

Благодарение на своя блог Джеф Булас успява да се превърне освен във влиятелна личност в социалните медии, но и в добре платен и търсен експерт. Миналата година издаде и книга – Blogging the Smart Way – How to Create and Market a Killer Blog with Social Media.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".