Рубрики
Начало » Бизнес » Да работиш „бял мъж с вратовръзка“ в Китай

Да работиш „бял мъж с вратовръзка“ в Китай

 

business-man-358893_640

 

„Бял мъж с вратовръзка“ – това е атрактивна професия, за която разказват чужденци, които живеят в Китай. Единствените изисквания са: да си бял, да изглеждаш добре в костюм, да говориш английски, да не говориш никакъв китайски, а най-добре изобщо да не говориш и да се преструваш на твърде ангажиран мениджър, който току-що идва от летището.

 

Има дори агенции в Китай, които наемат „бели мъже с вратовръзки“ и ги предлагат на китайски компании, които искат да демонстрират престиж и успех с това, че техният бизнес партньор е бял чужденец или че сред мениджърите им е такъв човек.

 

Работата може да е за час или за няколко часа, за ден, седмица или дори месец, а дори и повече.

 

Китайските фирми са склонни да плащат за наем на „бял мъж с вратовръзка“ и той да се присъедини към тях уж като бизнеспартньор, мениджър или служител.

 

Някои наричат този бизнес – „White Guy in a Tie“ („бели мъже с вратовръзки“), но има и други наименования: „White Guy Window Dressing“, „The Token White Guy Gig“ или само „Face Job“, защото е важно само лицето.

 

И всичко произтича от самата култура на китайците, за които лицето е нещо много важно. Това е концепция, която е от векове.

 

„Лицето е по-важно от самия живот“, споделя пред CNN авторът на книгата „Мисли като китаец“ („Think Like Chinese“).

Тъй като западните държави са толкова развити, а и са доста далече, затова китайците си мислят, че ако дадена компания наеме бял чужденец, значи има много пари и важни връзки в чужбина.

Така че ако една китайска компания иска да впечатли някого в Китай, най-добре това става с бели чужденци„.

 

И най-лесният начин е да наемат „бял мъж с вратовръзка“.

 

„Вицепрезидент“в италианска компания за бижута

 

business-170645_640

 

Джонатан Заткин е американски актьор, който живее в Пекин. Той разказва пред CNN, че е играл „ролята“ на вицепрезидент на италианска компания за бижута, която от години е на китайския пазар и има много магазини в страната. Трябвало да лети до по-малък китайски град, където щял да бъде открит нов бижутерен магазин. Придружавали го красиви руски момичета, които работели като модели, но също били наети от китайците да работят като представителки на тази италианска компания.

 

„По време на официалната церемония по откриването на магазина, бях на сцената заедно с кмета на града. Направих изказване колко е хубаво, че нашата компания работи така добре с Китай от години, и съм горд с всичко това, което нашите китайски партньори са направили. Целият град беше там, за да отпразнува събитието“, споделя Джонатан Заткин пред CNN.

 

Какви са изискванията за тази работа?

 

1. Да бъдете бял.

2. Да не говорите китайски. Най-добре е изобщо да не говорите или само, ако някой нещо ви пита.

3. Да се правите на зает човек.

 

Кой обикновено се захваща с тази работа?

 

1. Безработни актьори и модели.

2. Учители по английски, които работят на непълно работно време.

3. Хора, които искат да си изкарат допълнителни доходи.

 

Къде обикновено трябва да работят?

 

Обикновено трябва да отпътуват за по-малък китайски град, където трябва да се впечатли местната управа, че в дадена компания работят бели хора, т.е. е солидна, има пари, контакти и престиж.

 

Също така понякога се наемат бели чужденци, за да присъстват на срещи, конференции, официални вечери. Трябва само да се усмихват и да се ръкуват с официалните лица. Точно това гласи и реклама на такава агенция за наемане на „бели мъже с вратовръзки“. Тя се казва „Rent A Laowai“ („Наеми чужденец“). Рекламата й се е появявала в сайт с новини от Пекин:

 

„Има работа за момичета, които са красиви, и за мъже, които изглеждат добре в костюм„.

 

„Архитект“ от Ню Йорк

 

CNN разказва и за друг американски актьор, който не си споделя истинското име, защото разчита на тези „наеми на бял чужденец“ и така си изкарва прехраната. Предпочита да го знаят като Смит.

 

В този ден например измисленият г-н Смит се казва мистър Лорънс и се прави на архитект от Ню Йорк. Трябва да предаде плановете за нов музей на местната управа. Намира се в заседателната зала на хубав хотел в градче близо до Шанхай. Споделя, че този ден не е раздавал фалшиви визитки.

 

shoes-923163_640

 

Преди официалната среща е минал през местното KFC да вземе сценария от своите днешни „бизнеспартньори“. Актьорът ги поздравил с:

 

„Добро утро, изявени лидери! За мен е чест да участвам в тази програма“.

 

На тях им трябвал само бял чужденец, който да впечатли местната управа.

 

Инструктиран е, че ако му задават въпроси, трябва да се преструва, че отговоря, докато преводачът се преструва, че се опитва да разбере за какво става дума.

 

Трябва да се внимава

 

Но не винаги всичко в тази професия „бял мъж с вратовръзка“ върви по мед и масло. Понякога се случват неприятности, ако не се внимава. Веднъж в апартамента му в Пекин нахлула полиция. Преди това работел няколко месеца за финансова компания, чиито клиенти са измамени за милиони. Компанията го посочила като отговорен за това, а Смит дори вече не си спомнял името на фирмата, за която временно бил нает като „бял чужденец“. След този случай решил никога да не се захваща с фалшиви компании.

 

Работа „Бял чужденец, който само стои в офиса“

 

Понякога китайските фирми наемат бял чужденец, който само трябва да стои в даден офис с големи прозорци. Целта е другите служители или клиенти да го виждат. Нищо не трябва да прави. За фирмата е изключително важно другите да виждат, че за тях работи бял чужденец, а това е достатъчно да спечелят уважението на другите си служители и на клиентите си.

 

Театърът с белите чужденци продължава.

 

Красиви момичета – „приятелки“ на „белите мъже с вратовръзка“

 

Понякога се наемат красиви млади бели момичета, които често са модели. Те трябва да са приятелки на „белите мъже с вратовръзки“. Необходими са при някои важни официални вечери или коктейли и „белият чужденец“ трябва да си има половинка.

 

Млада шотландка – петролен магнат

 

Случва се обаче да ги наемат и за сериозни роли.

 

28-годишна шотландка била наета да се представя като „петролен магнат“.

 

Трябвало да присъства на конференция за нефтени сондажи.

 

На конференцията пристигнали няколко автобуса с чужденци. Имало пакистанци, нигерийци и хора от всякакви националности. Всички били настанени в луксозен хотел.

 

Конференцията била официално открита с духов оркестър. Присъствал дори заместник кметът на градчето. После имало и пищна вечеря.

 

Единствено изнервящо било, когато я питали в лични разговори за петрола в Шотландия. Тя потвърдила, че определено в Шотландия има много петрол.

 

Иначе всичко друго било на висота и си изкарали чудесно.

 

„Тук всички си изграждат един илюзорен свят, в който ако всеки купува, вече няма значение дали нещо е истина или не„, споделя младата шотландка пред CNN, която отскоро живее в Пекин.

 

1000 долара на седмица за „бял мъж с вратовръзка“

Канадец, който живее в Пекин, споделя, че е бил нает срещу 1000 долара на седмица, да „работи“ за американска компания в Китай. Трябвало да „играе“ експерт по контрол на качеството. Нямал никакъв опит в тази сфера.

 

Настанили го в луксозен хотел, вечерите били с хубаво вино и вкусна храна в изискани ресторанти. Единствените изисквания към него били да носи хубав костюм и да се ръкостиска. Вече отговарял на основния им критерий за подбор – имал бяла кожа. Така станал фалшив бизнесмен в Китай.

 

telephone-586266_640

Фалшив бизнесмен – доходоносна професия

Тази професия „бял мъж с вратовръзка“ е доста доходоносна за емигранти, които живеят в Пекин и нямат работа, споделя канадецът пред The Atlantic. Той разказва какъв опит имат и неговите приятели:

 

„Един приятел, американец, трябваше да „играе“ представител на канадска компания и трябваше да произнесе реч за бъдещето на ниските въглеродни емисии.

Набирането на фалшиви бизнесмени, които са бели чужденци, е един от начините за изграждане на имидж за дадена компания.

Китайските компании жадуват да имат имидж на солидна фирма с контакти със западните държави. 

Учителят ми по китайски е втрещен колко много ни се плаща, за да работим тази работа, но това е положението.

Ние сме белите чужденци с костюми, които вдигат имиджа на китайските фирми.“

 

Шестима приятели играят фалшиви шефове

 

Ето и още за случката, за която разказва канадецът:

 

Шестима приятели били наети и ги поканили да се видят на летището преди да поемат новия си ангажимент. Трябвало да отлетят за друг град. Щели да бъдат представители на калифорнийска компания.

 

Най-големият от тях – Ърни, който бил почти на 40 години, щял да играе директор на дружеството. На него се падала и честта да произнесе реч. Вече му били изготвили и визитки.

 

Пристигнали.

 

На летището се срещнали с млад канадец от тайвански произход. Казано им е, че неговата компания ще бъде подизпълнител по управление на проекта.

 

Денят им протекъл така:

 

завели ги до обекта, обиколили го, после се настанили в офисите си. От време на време чували Ърни да репетира речта си – той все пак имал един ангажимент повече.

 

На другия ден била официална церемония по прерязване на лентата. Имало червен килим. Красиви момичета в червени рокли посрещнали официалните гости. Полицията спряла движението и осигурила спокойствие за провеждането на тържественото събитие. Пристигнали кметът и представители на местната власт. Там били журналисти от местните телевизии и печат.

 

Вие сте шефът!

 

Канадецът, който разказва за случката, попитал китаеца, който стоял до него и му струвал най-важният на обекта:

 

„Вие ли сте шефът?“

„Не, Вие сте шефът!“, отговорил бързо китаецът.

 

suit-691849_640

 

„Директорът“ Ърни

 

Всъщност най-важният бил „директорът“ Ърни.

 

Ърни произнесъл блестящо своята реч. Споменал колко много международни клиенти има тяхната фирма и че е изключително щастлив, че работи и по този важен проект. Веднага след това последвали фойерверки. Ърни позирал с кмета на града за снимки за медиите.

 

По цял ден гледат мухите

 

През следващите дни 6-мата приятели общо взето нямали какво друго да правят освен да гледат мухите в офисите си, да четат списания и да се правят на важни чужденци.

 

Договор за още 8 месеца

 

Двама били толкова харесани как работят, че им е предложен договор от местната компания да останат да работя за 8 месеца.

 

„Другият път си носете компютри, за да гледате филми!“

 

„Много работа има тук.

Постоянно ни трябват бели чужденци за седмици, дори месеци. Непрекъснато се откриват нови обекти, офиси.“, споделили с тях хората, които наели 6-мата приятели.

Следващият път си носете компютри. Така ще можете да гледате филми.“

 

desk-602975_640

 

Работа за умни, но мързеливи хора

 

Професията „бял мъж с вратовръзка“ попадна в неофициална забавна класация на професиите, които могат да се работят от умни, но мързеливи хора.

 

източник: CNN, theatlantic.com, quora.com

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".