Рубрики
Начало » Бизнес » За една нова професия – комюнити мениджър

За една нова професия – комюнити мениджър

 

social_media

 

С появата на социалните медии, със засилването на интереса към форумите и онлайн игрите в последните години постепенно се появи нова професия – „комюнити мениджър“ или „мениджър на общността“. Макар и нова, тя бързо набира популярност.

Kомюнити мениджърът трябва да създаде, развие, управлява и разраства общност от привърженици около дадена марка, продукт или кауза. Новата професия се причислява към PR-а.

Ролята на комюнити мениджъра е близка до тази на модераторите в онлайн общностите и форумите. Разликата е, че комюнити мениджърът е публична фигура, има лично присъствие и позиция, провежда офлайн събития и изпълнява тази роля в полза на своя клиент или работодател.

Първите комюнити мениджъри се появяват в компании, които притежават търговските марки на големи онлайн игри. Те помагат за по-доброто разбиране на общността и на нейните нужди, разрешаването на конфликти, събирането на информация и за планиране на по-нататъшното развитие на играта.

Понятието „Community Manager“ (комюнити мениджър, мениджър на общността) съществува от 2007 г. след публикуването на „4 принципа на мениджъра на общността“ от Jeremiah Owyang. Тези 4 принципа са:

 

– „да бъде адвокат на марката“,

– „да бъде пропагандатор на марката“,

– „да притежава комуникационни умения“

– „да организира общността, за да даде всеки от нея своя принос за бъдещ продукт или услуга“.

 

Въпреки че тази професия е съвсем нова, тя добива бързо популярност, особено в Америка. През 2013 г. средната заплата е 57 732,77 долара на година. 61% са жени, макар че в последните две години започва да навлизат все повече и мъже. 64% от комюнити мениджърите работят по над 40 часа на седмица. Най-често тази професия се среща в Ню Йорк, Сан Франциско, Бостън.

Най-предпочитаната социална медия от комюнити мениджърите е Фейсбук (54%). На второ място е Туитър (20%). На трето място е LinkedIn (8%).

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.