Рубрики
Начало » Бизнес » Може ли консултантът да бъде дигитален номад?

Може ли консултантът да бъде дигитален номад?

 

summer-814679_640

 

Може ли консултантът да бъде дигитален номад?

Да.

Съвсем кратък отговор, защото повечето консултанти всъщност са точно „дигитални номади“.

Те са мобилни. Нямат нужда от офис и при необходимост посещават клиентите си, пише в блога си Алън Ескелин, консултант и дигитален номад.

 

Кой е Алън Ескелин?

 

Алън Ескелин е бивш състезател по хокей. На 22 години прекъсва спортната си кариера и се насочва към информационните технологии. За 20 години се издига до върховете на управлението на топ компании. Решава да си направи своя соло-консултантска компания. Страстта към спорта и някогашните му пътувания с отбора по хокей го карат да избере по-мобилен начин на живот. Става консултант-дигитален номад. Консултира мениджърите на Fortune 500. Освен хокея, бизнеса, Алън Ескелин може да се похвали и с това, че е издал книга със съвети за проджект мениджъри в IT сферата.

 

Всичко е в компютъра

 

Според Алън Ескелин, за консултанта-дигитален номад ерата на отпечатването на хартия е отминала Всичко е в компютъра, праща се по мейл и се ползват всякакви нови технологични решения.

 

Баланс между работата и живота

 

Другото специфично е, че не може да се говори за баланс между работата и живота (work/life balance), защото двете са тясно интегрирани едно в друго.

Вместо да се работи от 9 до 17 ч., а после човек да се отдава на личния си живот, при дигиталните номади има преплитане. Може по обяд да поседнете някъде да обядвате с половинката си, но пък в полунощ да трябва да проведете разговор с Азия. Ако работите от 9 до 17 ч., един късен бизнес разговор може да внесе дисбаланс в живота ви.

Ако успеете успешно да съчетавате работа и личен живот като ежедневно пренареждате приоритетите си за конкретната ситуация, ще се чувствате дори късметлия, че имате такъв шанс да работите по този начин. Например, може през деня семейството ви да има нужда от вас, а по-късно да се ангажирате с работата си.

 

more chadyr plage

 

Усещане за хаос

 

Когато започнете да консултирате като дигитален номад, в началото ще ви се стори всичко като хаос.

Дайте си обаче 6 месеца отсрочка, за да решите дали е за вас.

През това време със сигурност ще свикнете и ще почувствате свободата на това да не работите от 9 до 17 ч. Гъвкавостта ще ви даде възможност да опитате от много неща на живота без да пропускате важни дейности.

 

Консултантството

 

Консултантството е една от професиите, която наистина дава възможност за работа от дома, от кафене, от офиса на клиент, от екзотично или спокойно местенце. В последните години този модел все повече започва да се забелязва и много добри специалисти предпочитат работата като соло-консултанти на мениджъри от големи компании вместо да работят в някой офис.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.