Рубрики
Начало » Бизнес » Кажи ми каква е якичката ти, за да ти кажа какъв си

Кажи ми каква е якичката ти, за да ти кажа какъв си

 

men-1979261_640

 

Работещите в дадена професия в САЩ често са класифицирани въз основа на цвета на яките си, които носят по време на работа. Яките показват каква професия имат. Най-популярните определения са за „бели“ и „сини“ якички. Те са свързани с типа яки на ризите, които са се носили в началото и средата на XX век. Белите якички се свързват със служителите, които работят в чисти офиси. Сините якички са работниците, които полагат физически труд. Яките им са били от сини платове, например джинсови, за да не показват, че са замърсени от работата.

 

„Бяла якичка“

Терминът работник с „бяла якичка“ е изкован през 30-те години на XX век от американския писател Ъптон Синклер. Свързва се с чиновници, администрация и мениджърски състав. „Белите якички“ са платени професионалисти. Обикновено така се наричат офис служителите и мениджърите. В САЩ, Канада и Великобритания „белите якички“ са професионалисти на високо ниво, които имат успешна кариера и работят като мениджъри или служители.

 

„Синя якичка“

 

helmet-1636356_1280

 

Терминът се появява за първи път през 1924 г. Отнася се за хора от работническата класа, които извършват физическа работа. Обикновено им се плаща на час или на свършена работа.

Други цветове якички

 

Освен бели и сини якички, вече се говори и за други цветове.

 

Зелени якички – хора, които работят в екологичния сектор;

Розови якички – работници, които са в сектора на услугите като сервитьори, продавачи. Терминът е въведен в края на 90-те години. Свързан е преди всичко със секторите, където работят повече жени.

Златни якички – високо квалифицирани професионалисти, които са изключително търсени. Към тази група спадат: експерт-счетоводители, лекари, анестезиолози, инженери и юристи.

Червени якички – правителствени служители;

Сиви якички – квалифицирани техници, които са едновремено и бели, и сини якички;

Без якички – художници, артистични натури и „свободни електрони“, които се радват на привилегията си да се развиват личностно вместо да гонят финансови печалби.

Оранжеви якички – работещите в затворите;

Ярко червени (скарлет) якички – момичетата от секс индустрията;

Черни якички – работниците в индустриите, където стават много мръстни – например в минното дело. А понякога и работещите незаконните професии.

Хромирани якички – професии, които могат да се работят от роботи;

Вдигнати якички – обикновено деца на богати родители, на които не им се налага да работят, но бащите им държат наследниците им да са с характер и да се изкачват по социалната стълбичка. Обикновено работят в тенис и в голфклубовете или като борсови брокери.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".