Рубрики
Начало » Бизнес » „Да се преместя ли в България?“, пита млад американец и ето какво научава за българите и страната ни

„Да се преместя ли в България?“, пита млад американец и ето какво научава за българите и страната ни

„Да се преместя ли в България?“, пита млад американец в Quora.

kartina kusti aleksandur nevski

Картините пред катедралата „Александър Невски“ в София

Причините са емоционални, но по-интересни са отговорите, които получава младежът. Любопитен е и фактът, че се интересува от България, културата й и проучва дали е добра дестинация за живеене:

 

Имам силен интерес към тяхната култура и някои основни познания по езика.

 

В модерния свят преместването от една страна в друга вече не винаги е свързано с икономически причини. Възможностите за работа от дистанция са прекрасен шанс да се опознават повече държави и култури. България може би не е интересна дестинация за бедни имигранти, но пък за хора с добри, модерни професии, които търсят красиво, спокойно място в Европа за семействата си, може да бъде и чудесен избор.

 

Какво научават чужденците за тази интересна дестинация България?

aleko vitoshka

Паметникът на Алеко Константинов на бул. Витоша в София

В наше време, за да намериш най-много и различни отговори, се допитваш до популярни сайтове и форуми. Уважавано място с компетенти коментари, анализи и позиции е Quоra – платформа за споделяне на знания, където често пишат много интелигентни хора, специалисти, журналисти, учени, пътешественици. По въпроса за българите и България има две по-големи теми. Едната е с въпроса на младия американец, който проучва възможността да се премести в страната ни, а другата е по темата „Какво е да се живее в България“ и е по-обща за българите, държавата, стандарта на живот и народопсихологията ни. Какво научават чужденците за България и българите? Анализите са много интересни. Подбрах някои от най-добрите.

 

В България няма стрес и е добро място за създаване на семейства, бизнес и за живеене, искрено споделя българин, който е живял в София, Бостън и Ню Йорк. Става ясно, че се движи в ИТ средите, където се получават доста високи заплати. За него България е по-доброто място.

 

Преместване в България определено би било добро решение, дава съвет млад българин.
Природата е много хубава. Цените не са толкова високи. И най-вече в страната процъфтяват отрасли (като ИТ), които привличат таланти.

 

Животът в България е съвсем нормален, единствено българите вечно се оплакват. Някои от тях са енергийни вампири. Народопсихологията на българина е като на депресивните „Емо“-та, прави своя задълбочен анализ изключително интелигентен мъж от Бургас. Неговите анализи за България бяха едни от най-добрите, които срещнах в Интернет.

 

Животът в България е съвсем нормален

yadene bg

Ресторант в Пловдив

Животът тук е съвсем нормалeн, когато се свикне с българската психология, споделя интелигентният мъж от Бургас. (Quora)

 

Да не забравяме, че България е член на ЕС. Да, най-бедният и най-дивият член, но все пак е в клуба на най-богатите нации. (Quora)

 

За щастие България е сигурно място. Много по-безопасно е отколкото в САЩ и Великобритания например. Можете да се ходи сами през нощта, дори ако сте момиче, и нищо лошо няма да се случи на повечето места. (Quora)

 

Работната среда е добра. Българите обикновено работят 8-9 часа на ден и не си носят работа у дома. (Quora)

 

Българите могат да твърдят, че тяхната работа е тежка и стресираща, но повечето нямат представа какво е интензивна и стресираща работа, тъй както е наистина в много други страни от Европейския съюз. (Quora)

 

Социален живот – никакви оплаквания! (Quora)

 

Политиците – те са почти същите като във всяка страна на Европейския съюз, макар че много българи няма да се съгласят с това твърдение. (Quora)

 

plovdiv

Пловдив

 

Посещенията на забележителностите и кратки пътувания са доста достъпни. Много българи пътуват за уикенда. Популярни дестинации са: морето, ски и спа курорти, планините, старите градове и красивите села. (Quora)

 

„Черно море и планините са на една ръка разстояние, тъй като България е малка“, пише учителка по английски.

 

more chaduri

Черно море край Варна

 

Тя споделя, че като дете е имала спокоен и скромен живот, а след това като родител заедно със сина й са имали трудности, но никога не е оставала без работа, никога не е била отчаяна или уплашена. По тази причина твърдото й мнение е:

 

„Скромен, работлив и достоен човек няма от какво да се страхува в България независимо от нестабилната политическа и икономическа ситуация.“

 

В България всичко е на достъпна цена. Българите са приятелски настроени. В страната е невероятно безопасно в сравнение със САЩ, смята американец, живял в страната ни.

 

Като цяло няма социални конфликти, които са осезаеми в богатите общества на Европейския съюз. Храната е доста добра. Здравеопазването не е лошо. Климът е достатъчно променлив, за да бъде интересен без да е изключително тежък. (Quоra)

 

Трафик

 

avtobus

София

 

Разстоянията са кратки. Българите не пътуват дълго. Няма такова нещо като шофиране в продължение на час и половина, за да се прибере човек у дома. Всичко е много близо. В България има удобен и евтин обществен транспорт в рамките на града, а също и множество автобусни линии до страната и морето. (Quora)

 

Трафикът не е перфектен, но непрекъснато се подобрява. Не е толкова „бесен“ като в Тирана (Албания). (Quora)

 

Властите се опитват да намаляват инцидентите на пътя чрез налагане на по-добър контрол, изграждане на нови пътища и въвеждане на модерни системи за наблюдение. (Quora)

Природата

Svalenik priroda zelenina

село Сваленик, обл. Русе

 

Планините са прекрасни! Ако сте турист, много лесно ще се влюбите в България. Селата имат своя чар, но само ако сте на 60+ години. (Quora)

 

Природата е много красива, макар че корумпирани служители имат навика да наливат бетон върху нея. (Quora)

 

Страната е рядко населена, така че има много красиви места извън градовете и замърсените райони. (Quora)

 

Кухнята

 

mehana pri sote2

ресторант в Самоков

 

Кухнята? Невероятно вкусна! Представете си по-малко пикантен вариант на турската кухня, но с много свинско, или средиземноморска с органични зеленчуци. (Quora)

 

Ниски цени 

sok vitoshka

заведение на бул. Витоша в София

Животът в България е евтин и удобен. (Quora)

 

Разходите за живота в България са доста прилични.

Например: бира – около 1,5 евро; пица – 5 евро; салата – 3 евро; водка – 2 евро; кафе – 1 евро. (Quora)

 

сладкарница в София

сладкарница в София

 

Хранителни стоки

Цените са около половината на това, което ще видите по другите пазари в Европейския съюз. (Quora)

 

Услугите са изключително евтини

Интернет – 5 евро/месец; мъжка прическа – 5 евро; дамска прическа с включено боядисване – 15 евро; маникюр – 5 евро; масаж – 15 евро. (Quora)

 

Най-доброто нещо, ако се избира България като място за живеене, е цената на живота. Могат да се спестяват поне 1000 долара на месец, ако се избере България пред Великобритания поради различните цени на наемите. (Quоra)

 

Ниски заплати

protesto

бул. Дондуков в София

 

Хората много се оплакват от ниските си заплати, но ако сравните с останалите части на света, ще видите, че всъщност много добре се развиват. (Quora)

 

България не е „обетованата земя“ за повечето хора. Говорим за държава, която е икономически толкова нежелана, че сирийските бежанци не искат да остават, обяснява американец, живял в България. Заплатите са ужасни и безработицата е голяма, така че наистина е необходим външен източник на доходи, за да се оцелее. Ще се нуждаете от много добър предприемачески дух, за да процъфтявате икономически в България, но животът може да бъде много лесен и без големи доходи. (Quоra)

 

Високите заплати са в ИТ сектора 

 

Като цяло може да се живее добре, ако се работи в чужда ИТ компания. Има огромен глад за компютърни специалисти. Това е една от най-добре платените работи в страната. Някои хора предпочитат да работят от дома си като консултанти или на свободна практика в малки градове, други предпочитат да са в офиси. Ако имате нужните умения, можете да си намерите лесно работа в ИТ сектора с добра заплата (понякога дори по стандартите за САЩ и ЕС). (Quоra)

 

Ако работите в международна компания в София, ще ви хареса, смята българин, живеещ в София и работещ на мениджърска позиция. Според него България е европейска държава (по отношение на култура и образование), но бедна. (Quora)

 

Тъй като английският ви е роден език, бихте могли да работите срещу добра заплата в някои от стотиците кол центрове, разположени тук, получава ценни съвети младият американец, който иска да се премести да живее в България (Quora).

 

Има и огромни компании като Coca-Cola, IBM, HP, SAP в България. Ако сте по-добре образован бихте могли да печелите още повече. В такава офис среда българският език няма да ви е необходим. Най-добре развитите са градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н. (Quora)

 

Българите като хора

bansko narodni nosii

Банско

Българите са топли, приятелски настроени и с отворени сърца. Ако сте чуденец или чуденка без партньор, тук има много възможности – българките и българите изглеждат доста добре. (Quora)

 

Българите се нуждаят от създаване на приятелства. (Quora)

 

Ако сте нов в някоя компания, местните колеги ще направят всичко възможно, за да се чувствате добре. Повечето ще ви поканят на кафе/питие/концерт/кино или просто да се поразходите. (Quora)

 

сладкарница в София

сладкарница в София

 

Може да получите дори покана за домашно парти. Няма от какво да се страхувате. Купоните у дома са наследство от миналото и включват говорене, шеги, обсъждане на спорта и политиката, слушане на музика, танци, пиене на водка или ракия и ядене на шопска салата. На тези купони е лесно и да предложите на някого да излезете на среща, ако има поканени и други без половинки. (Quora)

 

Българите дори и в градовете живеят живот без стрес в сравнение с повечето от западняците. Например, повечето българи излизат по-често на забавление от обикновено и не само в петък вечер. (Quora)

 

Българите са страхотни на личностно, човешко ниво, но се разпръскат като плъхове при всякакъв вид организирана форма. (Quora)

 

Българите са инлигентни и интелектуално любопитни, пише учителка по английски.

 

Така че тук могат да се срещнат интересни хора и да се намерят интересни неща за правене, където и да отиде човек. (Quora)

 

Историята

 

Veliko Turnovo krepost

Велико Търново

 

Българите са горди със своята история. Държавата е създадена през 681 година и е преживяла неща, които никой не би пожелал и на най-големия си враг. (Quora)

Темата за Русия е поляризиращ фактор. Все още има хора, които се делят на „русофили“ и „русофоби“. (Quora)

 

Всички ги уважаваме заради това, че са ни освободили от Османската империя. (Quora)

 

В часовете по история постоянно ни се обяснява как България е била „прецакана“ първо 200 години от Византийската империя и после 500 години от турците. Това смачква нашето самочувствие и ни кара вечно да се чувстваме прецакани и в наши дни. (Quora)

 

Българската народопсихология е странна

naroden teatur snyag

Народният театър „Иван Вазов“ – София

 

Българската психология е наистина странна. Българските ви приятели ще ви се оплакват колко са бедни, а в същото време ще се изненадате, че имат собствен апартамент, който е добре обзаведен и притежават най-новия 3D телевизор, перална машина, лаптоп, интернет, климатици и т.н. Ще продължат да ви обясняват колко са отчаяни и в същото време пред очите ви ще размахват последния модел  iPhone докато ви се жалва. (Quоra)

 

Българите са енергийни вампири (Quora)

 

Едно предупреждение!

Някои от българите са истински енергийни вамприри.

Да бъдеш приятел с някой българин може да те доведе до психологическа травма.

Българите не са най-оптимистичните и позитивни хора. Българите обичат да се оплакват за всичко. Да слушаш някого, който преувеличава всеки малък „препъникамък“ и го превръща в огромен проблем – може да бъде наистина изтощително. Можете да имате същите главоболия, но никога няма да сте си помисляли, че са реални проблеми, които си заслужават обсъждане. (Quora)

 

Българите са като „Емо“ (Quora)

 

Българите подценяват това, което наистина са, какво наистина имат, а се фокусират върху негативното говорене. Те показват липса на достойнство и самочувствие. Това се основава на наследствени причини, които в България наричаме „народопсихология“.

Мисленето на българите е като на „Емо“, без типичната емо прическа. (Quora)

 

„Емо“ е термин, свързан с музикална субкултура, чийто почитатели често са описвани като депресивни, емоционални, ядосани.

 

Българите сякаш имат два слоя

 

На горния слой се вижда усмихнати, гостоприемни, дружелюбни хора. На долния слой обаче се забелязва циничност, фатализъм и егоцентричност, споделя млад мъж от Варна.

Омразни неща в България

 

Евтините, безмозъчни момичета в нощните барове, които се стремят да съблазнят някой милионер, а в крайна сметка се оказват бременни от възможно най-лошия човек. Такива момичета могат да бъдат видени в големите градове. Обикновено висят в нощните барове. (Quora)

 

Мускулестите, безработни „мачовци“, които се наричат „батка“. Те мислят единствено за своите големи епилирани тела и как да ги направят още по-внушителни. Източникът им на доходи обикновено са техните роднини – брат или майка, които здравата работят в чужбина и им изпращат всеки месец пари, които са им достатъчни за храна, протеини + тестостерон и за излизане в петък вечер. Най-типични са за Бургас и в морските градчета. Бургас често се нарича „град Адидас“, защото тези момчета ходят с анцузи Адидас, когато са във фитнеса. Може да изглеждат опасни, но имат меки „Емо“ души. (Quora)

 

Чалгата – най-лошата музика на всички времена! Това е любимата музика на мускулестите момчетата тип „батка“ и на евтините безмозъчни момичета. (Quora)

 

Грозните блокове, наричани „панелки“, които се срещат в някои квартали в големите градове. (Quora)

 

Неадекватните на реалността български университети, които са с остарели програми и по тази причина не обучават студентите на нещо полезно. (Quora)

 

Темата за правителството е една от най-популярните за започване на разговор. (Quora)

 

Никога никой няма пари за нищо. (Quora)

 

Нощният живот е едновременно хубав и лош. Най-популярната музика е смесица от ориенталски влияния, изпята от леко облечени жени с „мафиотски ескорт“. (Quora)

 

Една трета от хората са зомбирани от националистическа партия (за 2014). (Quora)

 

След чалгата, западната и особено американската култура е норма в страната – Холивуд, американски телевизионни сериали, поп и рап музика. По-добре да не подхващаме темата за „риалити шоутата“. (Quora)

Почти всички пушат и пият ракия. (Quora)

 

Все повече млади хора пият, пушат и се дрогират или и трите неща заедно. (Quora)

 

Класическата „българска закуска“ за мнозина е кафе и цигара. (Quora)

 

Много млади хора напускат страната, за да живеят по-добър живот. (Quora)

Хубавите неща в България

math stylbi

Математическото стълбище в столично училище

 

Българите държат изключително много на образованието на децата си и имат сериозни позиции какво трябва да бъде. (Quora)

 

До всичко се стига лесно. Това не е толкова заради инфраструктурата, а заради близките разстояния. (Quora)

 

Лятото е много хубаво и привлича много туристи. (Quora)

 

salata s koze sirene

 

Селското стопанство ни характеризира много добре. Старото поколение знае хиляди домашни рецепти как да се отгледат най-добрите домати. (Quora)

 

Българите са фантастични готвачи. (Quora)

 

8 mart viki i mama9

 

Българите са ориентирани към семейството. (Quora)

 

София

София

 

Можеш да живееш в дома си докато се ожениш на 35-годишна възраст, например. Майка ти и баща ти няма да направят драма от това, а дори ще са щастливи. Бабите и дядовците живеят отделно, но помагат при гледането на малките деца, когато майката и бащата са заети с работа. На свой ред те се грижат за възрастните си родители, докато те са живи. Българите не оставят старите хора в старчески домове, макар че има такива и са в добро състояние. Такова деяние се счита за срам. (Quora)

 

България – като в бъдещето

 

пред катедралата "Александър Невски" в София

пред катедралата „Александър Невски“ в София

 

„Когато хората ме питат каква е България, аз им казвам, че е като в бъдещето. И само наполовина се шегувам“, обясня американец, който е живял в България. (Quоra)

България е скритото, хубаво ъгълче на Европа

 

ostrov sveta anastasia burgas 16

Остров „Света Анастасия“ край Бургас

 

Зависи къде в България живее човек, споделя млад българин в своя кратък на анализ за живота в страната.

 

В България може да се избира между:

– идилията на провинцията;

– големите ски курорти през зимата;

– купонджийския живот по брега на морето с красиви плажове и нощен живот;

– културния живот в столицата, но там хората са малко по-студени в сравнение с другите части на страната. (Quora)

 

Народният театър в София

Народният театър в София

 

Ако живеете в България, вие сте на един час със самолет до финансовите и културните столици на Европа и на няколко часа с кола до екзотични места в Турция и на Средиземно море. (Quora)

 

air france 5

в самолета на „Ер Франс“

 

България е скритото, хубаво ъгълче на Европа, което има какво да предложи. (Quora)

Пътешествие във времето

 

село Сваленик, обл. Русе

красивото селце Сваленик, обл. Русе

 

Можете да живеете в някое село и да се почувствате в праисторията, а след това да отидете в града и да се върнете в цивилизацията. (Quora)

 

Русе

Аристократичният град Русе

 

„България сякаш е съчетала най-доброто за живот от два свята“, споделя българска студентка в американски университет.

 

Двата свята са градът и селото.

 

Градът – със своя градски живот, нощни клубове, молове и кафенетата.

 

vienski salon

виенски салон в София

 

В селата има крави, ферми, неасфалтирани пътища.

 

Svalenik kozi

село Сваленик, Русенска област

 

„България може да е малка, но има по малко от всичко, което я прави единственият истински Рай на земята“, завършва българска студентка от американски университет.

 

В България няма стрес и е добро място за създаване на семейства и за живеене

 

българска частна детска градина в София

 

България всъщност може да бъде наистина добро място за живеене, за създаване на семейство и за бизнес, споделя българин, който е живял в София, Бостън и Ню Йорк. Особено, ако сте роден в страната и все още имате приятели и семейството в нея. Вярно е, че има отрицателни страни, но често позитивите значително надвишават негативите, особено за младите хора.

 

slunchogledi 2

В българска частна детска градина в София

 

„Повечето млади хора, които познавам и които живеят в България, са добре образовани, енергични са, имат страхотна работа (най-вече в областта на ИТ), големи заплати, пълноценен социален живот, те водят активен начин на живот, имат добър баланс между работата и личния живот, имат много приятели, живеят в близост до семействата си и поддържат добра връзка с тях, пътешестват много, притежавате собствен дом, четат книги, готвят, пазаруват, ходят на театър, лекции и беседи, конференции, в парка, на плажа, в планината“, продължава своя красив разказ българинът, който е живял и в големите градове на Америка.

 

Сравнете това с високото ниво на стрес, никакво време за живот в „големите“ градове като Ню Йорк и Лондон и решете сами за себе си …

На мен България ми изглежда по-доброто място. (Quora)

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

За България, за българските ученици, за семейството – какво мислят любимите преподаватели от Американския колеж Филип Олтман и Ерън Рафърти >>

Защо българките са толкова красиви? >>

Защо източноевропейките са толкова хубави? >>

Защо никога да не излизате на любовна среща с … >>

Мисленето на Бай Ганьо, което ни описа Алеко Константинов >>

Константин Иречек за българите, за България и за можещите >>

10 правила от щастливия живот на италианците >>

Златните правила на гръцките родители за отглеждане на деца >>

Мъдрите правила, по които еврейските родители възпитават умни деца >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".