Рубрики
Начало » Бизнес » Мразите да ходите на работа – станете дигитален номад

Мразите да ходите на работа – станете дигитален номад

Разказ за мобилните бохеми, които не работят в офис, а от дистанция 

 

deckchairs-355596_640

 

Ако ви е писнало от работно време, колеги и работна обстановка, добрата новина е, че все повече се говори за работа от дистанция, при която има по-добър баланс между личния живот и службата. Ако пък вече работите от вкъщи, ще ви подхвърля още една идея за пълно щастие – работа от някое екзотично или пък спокойно местенце.

 

Единственото изискване е, че там да има Интернет. Вие знаете какво трябва да си носите – компютър, телефон, зарядни. Е, да, необходимо е да имате и разбиране от колегите, работодателите или пък клиентите.

 

Ако дотук вече сте се запалили, продължавам да разкривам още от красотите на този начин на живот.

 

Става дума, разбира се, за дигиталните номади.

 

more chajka

 

Това са хора, които използват цифровите технологии, за да изпълняват служебните си задължения като водят номадски начин на живот.

 

Обикновено работят дистанционно от вкъщи, от кафенета, от библиотеки, а дори и от брега на морето или океана, от екзотични или усамотени местенца. Няма ограничения, стига да има Интернет.

 

Те не ходят на работа в офис, а комуникират със своите колеги или клиенти от цял свят. Вече се говори и за виртуални екипи, които може и никога да не са се виждали на живо.

 

Кои са дигиталните номади?

 

Дигиталните номади са обикновено работещи на свободна практика или предприемачи.

 

Като професии са:

писатели, журналисти, блогъри, фотографи, графични дизайнери, уеб дизайнери, разработчици на софтуер, научни работници, консултанти и други, които позволяват работата от дистанция.

 

За работата си използват лаптопи, смартфони,  wi-fi и др.

 

Понякога ги наричат и мобилни бохеми.

 

Семейство Кинг

 

За да бъде още по-заразителна тази идея, ще започна с пример за четиричленно семейство – баща, майка и две деца на 4 и 2 години.

 

Преживяванията си ги описват в своя блог A King’s Life.

 

Назовават се – S. King (майката), Mr. King (бащата), G. (4-годишното дете) и Miss I (2-годишното дете).

 

През 2008 година покрай финансовата криза загубват много и трябва да започнат отначало. Създават отново свой бизнес, разработват продукт и мислят варианти за неговия маркетинг, но при условие, че могат да го изпращат от различни места по света.

 

Работят в екип. S. King отговаря за маркетинга и уеб дизайна, а Mr King – за продукта и доставките.

 

През 2010 година зарязват Американската мечта, продават всичко, което имат в САЩ и стават дигитални номади.

 

В блога си имат брояч колко време живеят по този начин.

 

Първо се преместват в Коста Рика, където изучават с наслада всичко, а така също обикалят и съседните страни.

 

След това откриват още по-райско кътче – остров Бали.

 

Следват формулата:

аутсорсват всички ежедневни ангажименти, за да могат да работят от дистанция.

Имат детегледачка, икономка, денонощна охрана и готвач, който идва 3 пъти на ден, за да приготвя здравословна храната. Горди са, че могат да подкрепят четири местни семейства.

 

Напоследък решават доста да пътуват и то с децата.

 

Работата обаче не изостава. Работят рано сутрин и късно вечер, когато децата заспят. Изпращат стотици мейли. Бизнесът им дори се разраства.

 

Радват се, че прекарват много време с децата си и им показват един по-красив свят, където можеш да се „повозиш“, например, на слон.

 

Фокусът на семейство Кинг е насочен към красивите преживявания в некомерсиални общества и далеч от натоварения западен свят. Някой ден дори мислят да се изскачат на Еверест. Семейно.

 

Можете да следите преживяванията на семейство Кинг в блога им A King’s Life.

 

Дигиталният номад Майк Елган

 

А ето и още един интересен живот на дигитален номад.

 

 

Този път от близка Гърция и главният герой е Майк Елган, който разказва за своите преживявания в Computer World. Той пише за новите технологии и има общност в Google+, където споделя своите мисли. Над 2 милиона души са го добавили в кръговете си в тази социална мрежа.

 

Обикновено сменя дестинациите на 3 месеца.

 

Той е малко по-делови в описанията на своя номадски живот, като споменава, че не всичко е красиво като на пощенска картичка. Не винаги е само хамаци на безлюдни плажове, често дигиталният номад вижда и стряскащи картини – ужасната бедност в някои държави, но обикновено това не се показва в блоговете, защото ще се срине безкрайно позитивния имидж на тази нова тенденция. Но въпреки тези забележки, най-важна е свободата, която има дигиталният номад.

 

Майк Елган разказва, че долу-горе режимът му на работа е същият, който е имал в Силициева долина.

 

Сутрин рано го събужда алармата на телефона. Става, пие кафе, закусва и се хваща за работа. Ползва същия лаптоп, който е ползвал в службата си. Ползва същия софтуер. Ползва същите сайтове за информация. Разликата е, че докато работи, може да се възхищава на величествените върхове на близката планина и така избягва от досадната офис обстановка. Когато има почивка, обикаля исторически места из Гърция и така се обогатява.

 

Според Майк Елган, предимството на дигиталния номад не е, че може да работи от плажа (това, според него, е много неудобно и досадно), а има два основни плюса.

 

Първият е финансов. Човек може да си избере място с по-нисък стандарт на живот, да получава повече неща за по-малко пари и да живее много по-добре.

 

Вторият плюс е психологически – човек жадува за новости, а когато си дигитален номад всичко това ти идва наготово, тъй като всичко ти е непознато.

 

Ето и философията на Майк Елган:

 

Ако живеем на едно място, ние да свикна с всичко около нас. Това ни отегчават. Ето защо опитваме нов ресторант, ходим на кино, обзавеждаме наново, купуваме нови дрехи. Искаме нещо ново. Когато се стои на едно място, новостта е скъпо удоволствие. Но когато си дигитален номад, новостта е безплатна.

 

Макар и този начин на живот да става все по-популярен, все още не е напълно познат и има някакви страхове.

 

„Най-лошото нещо за дигиталния номад е, че никой не разбира какво правите. Приятели и колеги се държат така, сякаш сте на Марс, дори когато сте на разположение (както съм аз) през същия телефонен номер, имейл адрес и същата социална мрежа. Местоположение няма значение вече, но трябва да се работи наистина здраво, за да се напомня на хората, че не се скатавате“, споделя Майк Елган.

 

След Гърция Майк Елган е посетил Турция, Кения и сега е в Испания. Можете да следите разказите му в Google + https://plus.google.com/+MikeElgan/.

 

 

източници: https://plus.google.com/+MikeElgan/, A King’s Life, http://www.computerworld.com/,http://www.neverendingvoyage.com/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.