Рубрики
Начало » Бизнес » „Платен отпуск? Това не е готино. Знаете ли какво е готино? Платен, платен отпуск.“

„Платен отпуск? Това не е готино. Знаете ли какво е готино? Платен, платен отпуск.“

 

 

korebche v moreto

 

Представете си следната ситуация: шефът ви ви дава 7500 долара, но при три условия – да отидете на почивка, да сте без интернет и телефон и … да не работите по време на отпуската. Е, ще се съгласите ли!?

Точно такова предложение получили през лятото на 2012 година служителите на американската фирма FullContact. Изпълнителният директор Барт Лоранг решава, че служителите му ще са по-полезни за фирмата, ако са си починали напълно. Сяда и написва в блога на FullContact своята идея:

 

„Платен отпуск? Това не е готино. Знаете ли какво е готино? Платен, платен отпуск.“

 

Барт споделя, че още от малък са му хрумвали чудати идеи, но не се кротвал докато не ги реализира. Дори събуждал нощно време родителите си, за да ги обсъди. Сега се е получили нещо подобно. Идеята за „платен, платен отпуск“ се е „загнездила“ в главата му и накрая добила очертания.

Накратко – Барт решава да даде на своите служители по 7500 долара, но очертава

 

три ясни правила:

 

1. Вие трябва да отидете на почивка! Иначе няма да получите парите.
2. Трябва да се „изключите“, т.е. никакъв интернет, компютри, телефони и модерна техника!
3. Нямате право да работите по време на ваканцията!

 

Покрай новата „политика по отпуските“ на фирмата, Барт формулира и няколко важни принципа:

 

Ръководен принцип номер 1:

 

Задължително трябва да се „изключите“!

 

В наше време хората са седем дни в седмицата по 24 часа непрекърснато свързани в социални медии, интернет, телефони. Но това не е здравословно!

Самият Барт има скорошен опит от медения си месец как не е успял да се отпусне и непрекъснато е бил в паника какво ли става във фирмата. Вече осъзнава, че това „включване“ е като наркотик и човек трябва да го прекъсне поне докато си почива.

Затова решава фирмата му да стимулира пълно „изключване“ на служителите, докато са във ваканция.

 

Ръководен принцип номер 2

 

Компанията ще бъде по-силна, ако служителите се изключват!

 

Напоследък във всички компании се забелязва синдромът на супергерой. Всеки си мисли, че фирмата ще западне, ако него го няма. Мисленето е: „Аз съм единственият, който може да свърши това“.

Това не е героично! Това е провал! Не е добре нито за служителя, нито за фирмата!

Ако се знае, че даден човек излиза във ваканция и няма да има връзка с него, това ще благоприятства по-добрата организация на информацията във фирмата. Например, може да се създаде „Уикипедия“ на компанията и всеки да добавя в нея своето знание.

В крайна сметка всеки ще бъде далеч по-спокоен, ако знае, че не е последната „линия на защитата“ на фирмата и ще може да релаксира по-пълноценно.

 

Ръководен принцип номер 3

 

Всеки във FullContact заслужава приятна почивка!

 

На въпроса „Какво е приятна почивка?“ всеки дава различен отговор. Например, за Барт най-хубавата ваканция е на екзотично място с много вода. За колегата му Травис – да отиде в Лас Вегас. Трети – да е на музикален фестивал, четвърти – да се излежава на дивана и да гледа по цял ден филми. Някои обичат да почиват сами, други – със семействата ми. Всеки си решава сам как да си прекара приятно ваканцията, за да релаксира максимално. Важното е да не се притесняват за парите, докато е на почивка.

За целта FullContact решава да отпусне по 7500 долара (преди данъците) на всеки служител. Пресметнали са, че тези пари ще стигнат на 4-членно семейство да си направи страхотна едноседмична ваканция в Мексико.

Засега не могат да преценят дали 7500 долара са малко или много средстава. Ценното е, че това е гиганстки експеримент и после ще се разбере дали идеята е работеща.

 

Как са реагирали във фирмата?

Хм, никой не се е оплакал.

И всички вече нямат търпение да пробват с платената, платена отпуска.

 

Между другото, пише на финала Барт, компанията продължава да търси таланти за служители. Ако и вие бихте се „жертвали“ да получите 7500 долара, при условие, че няма да работите по време на ваканцията и няма да ползват интернет и телефон, ето линк към вакантните позиции във FullContact.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.