Рубрики
Начало » Бизнес » За колко години можете да станете милионер?

За колко години можете да станете милионер?

 

1024px-Jaguar_Style_Stakes_,_Dubai_World_Cup_2012_-_Flickr_-_jaguarcarsmena_(12)

 

Десет години?

Двадесет години?

Какво ще кажете за минимум 32 години?

 

Тези въпроси задава Томас Корли, автор на книги, в които изследва навиците и живота на богатите хора.

 

Забравете за изкривените схеми, на които се нагледахме в последните години у нас. Предлагам ви информация от изследване за колко години е възможно богат човек да стане милионер. Отговорът може и да не ви хареса, но бързото забогатяване е рядкост и се случва на малцина като Зукърбърг от Фейсбук или Сергей Брин и Лари Пейдж от Гугъл.

 

yacht-782487_640

 

На въпроса „За колко години можете да станете богат?“, отговорът е 32 години. И това е минимумът, т.е. обикновено са повече години, пише Томас Корли в „Бизнес инсайдър“.

Томас Корли изследва т.н. „self-made“ милионери, които сами, със собствени усилия са станали заможни.

 

Проучването на Томас Корли сочи:

52% от случаите са станали милионери за 38 години;

21% от случаите са станали милионери за 42 години;

Само при 4% от случаите са станали милионери  за 27 години.

Още по-интересно е на каква възраст се случва да станат милионери.

Само 1% стават заможни преди 40-годишната си възраст;

3% стават заможни между 40 и 45-годишна възраст;

16% стават заможни на възраст между 46 и 50 години;

28% стават заможни между 51 и 55-годишна възраст;

31% стават заможни на възраст между 56 и 60 години;

21% стават заможни след 60-годишна възраст.

 

priscilla zuckerberg chastno uchiliste 2

 

Напоследък ежедневно се срещаме с истории на хора като Зукърбърг и как са успели бързо да станат милионери. Този модел на живота се оформя като мечта за милиони хора, но изследването на Томас Корли сочи, че такъв шанс е изключително-изключително рядко събитие. Същата надежда за незабавно забогатяване винаги обсебва и тото-маниаците по света, но дори някой от тях да спечели голямата сума, рядко успява да я задържи и да направи нещо значимо за живота си.

 

Истината е много по-различна, смята Томас Корли.

 

Пътят към богатството е бавен, самотен, осеян с много препятствия, дупки и задънени улици.

 

THE NANNY DIARIES

 

27% от наблюдаваните от Корли случаи на „self-made“ милионери са имали поне един неуспех в бизнеса си. Всеки предприемач, изпитал неуспех, знае какво е да ти се преобърне живота и да останеш почти без пари. Често се стига до фалит, а това засяга семейството ти, дома ти, животът ти е наистина труден.

 

Тези, които започват като предприемачи и след минимум 32 години стават милионери, наистина заслужават голямо уважение, смята Томас Корли. Те не само са милионери, те са нещо повече – „self-made“ милионери.

 

Илон Мъск - канадско-американски инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер

 

Дан Кадлек прави по-различни сметки и дава по-обнадеждаващи насоки в статията си в „TIME“, но отново стига до извода, че ако човек в момента е на 25 години и си постави за цел да стане милионер, това вероятно ще се случи, когато стане на около 65 години.

 

Той споделя, че в днешно време 1 милион долара не са със същата тежест като през 80-те години. За да се чувства човек като милионер в днешно време, трябва да има поне 3 милиона долара, а когато някой стартира сега, значи при добър късмет ще е милионер едва през 2050 г. Тогава ще са му необходими поне 6 милиона долара, за да се чувства като милионер. Т.е. 6 милиона през 2050 г. ще имат покупателната сила на 1 милион долара от 1980 година.

 

Дан Кадлек говори за нов елит на „нововъзникващи богати“, които притежават много от чертите на милионерите и милиардерите и имат шанс да станат такива след време. Те са на възраст между 21 и 49 години, имат доходи поне 100 000 долара на година (на домакинство),  а също така притежават някои от техните черти. И още нещо интересно – голяма част от представителите на поколение Y (наричано още „Millennials“, родените в началото на 80-те до първите години на 21 век)  и поколение Х (родените в началото на 60-те до първите години на 80-те години) явно добре се ориентират по пътя към богатството и може и да имат късмет.

 

5 знака, които дават сигнал, че даден човек може да стане милионер

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Дан Кадлек посочва 5 знака, които дават сигнал, че даден човек може да стане милионер. Тези черти са много близки до тези на съвременните милионери и се срещат в „нововъзникващите богати“:

 

1. Доходоносна кариера – обикновено кариерата е в следните области: информационни технологии, финанси.

2. Високи доходи – средният доход на домакинството трябва да е 125 000 долара, т.е. това е два пъти по-висок доход от средния доход на домакинствата в САЩ. Този висок доход им дава възможност да пестят повече.

3. „Self-starters“ – успели, благодарение на собствените си усилия и умения.

4. Дългосрочен фокус – свързан е с инвестициите.

5. Подходяща агресивност – отново акцентът е върху инвестициите.

 

И така – не е никак лесно и бързо да се стане милионер. Минимум 32 години ще са ви необходими и то ако се насочите да работите в определена сфера и имате високи доходи, а така също сте достатъчно дисциплинирани да спестявате, да се развивате, но и да рискувате.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.