Рубрики
Начало » Бизнес » Как да казваме „Не“ по най-елегатния начин

Как да казваме „Не“ по най-елегатния начин

 

swan-938259_640

 

Всеки от нас понякога трябва да казва „Не“, но това си е предизвикателство. Казването на „Не“ може да доведе до влошаване на отношенията между хората на личностно или професионално ниво. Някои хора приемат отказа като обида.

 

Много важно човек да се научи да казва „Не“ по позитивен начин, споделя пред сайта Entrepreneur Майкъл Мамас, който дава ценни съвети за водене на преговорите като се опитва да сближи древната мъдрост и модерната рационална мисъл.

 

Някои хора се притесняват да кажат думата „Не“. Други пък я „изстрелват“ само нея. Човек трябва да осъзнае, че отказите са нещо естествено, но трябва да го прави по грамотен начин. Важно е всеки да развие умението да казва „Не“ елегатно, да казва „Не“ с положителен маниер.

 

Как да казваме „Не“ по елегантен и дори позитивен начин?

Идеи на Майкъл Мамас

 

1. Отказът се казва с уважение и доброта.

2. Необходимо е да покажете искрена съпричастност.

3. Не са необходими други силни емоции.

4. Отказът може да се направи с почтителен тон на гласа, но с твърд поглед.

5. За да бъде истинско и убедително „Не“, трябва да бъде направено спрямо индивидуалността и стила на всеки човек.

6. Има най-различни варианти да се каже „Не“ по позитивен начин.

7. Можете да използвате варианта „сандвич“ – да сложите „Не“ между две позитивни твърдения.

8. Друга стратегия е да разкажете история или да опишете ситуация преди да кажете своето „Не“. Ако се справите добре с разказа на история или ситуация, отказът ще е пределно ясен и едва ли трябва да се казва.

9. Обърнете внимание на времето. Ако отлагате отказа си, това може да влоши ситуацията и негативните чувства да се засилят.

10. Някои ситуации са толкова деликатни, че никога не може да се намери най-добро време за казване на „Не“. Затова намерете най-удачния момент и го кажете.

11. Създайте подходяща ситуация за изричане на отказа.

12. Наблюдавайте другия човек и следете как той реагира.

13. Запомнете, че е много важно и как изричате вашия отказ.

14. Правете паузи, когато казвате „Не“.

15. Паузите ви дават време да подбирате думите си. Паузите ви дават възможност да наблюдавате опонента си.

16. Правенето на паузи е важно умение в комуникацията. Те могат много да подсилят всяко изказване.

17. Да се казва „Не“ по елегантен начин е изкуство и е ценно умение, което изисква време, за да се усвои.

18. Първоначално няма да сте блестящ, но продължавайте да опитвате и с времето ще ставате все по-добър.

19. Най-важното е да останете сигурен, уверен, спокоен и постоянен в позицията си.

20. Когато се изразявате добре, с правилния тон, с правилното уважително отношение, можете да спечелите дори приятелството на човека, на когото отказвате.

 

 

no

 

„Не“ е може би една от най-мощните думи в света. Всеки ден попадаме в ситуации, в които трябва да я използваме – в работата, у дома, в различни ситуации. С казването на „Не“ ние най-вече защитаваме себе си, а така също се застъпваме за всичко, което е от значение за нас, и за всеки, на когото държим. Казването на „Не“ по грешен начин може да унищожи всичко, което е ценно за нас, а така също и да разгневи другите хора.

 

Тайната е в казването на позитивно „Не“, смята Уилям Ури, истински експерт в разрешаването на конфликтни ситуации, които възникват в семейството, бизнеса и дори в етническите войни.

 

Уилям Ури е уверен в силата на позитивното „Не“. Своята теория развива и в курса са си за мениджъри в Харварския университет. Написва и книга: „Силата на позитивното „Не““ (The Power of a Positive No: Save The Deal Save The Relationship and Still Say No).

 

Уилям Ури смята, че в днешно време изключително много расте напрежението и има неограничен брой възможности за правене на избор. Навсякъде сме притиснати или изкушавани да казваме „Да“. Точно затова е жизненоважно да се научим да казваме „Не“. За Уилям Ури „Не“ е новото „Да“. Позитивното „Не“ е може би най-ценното житейско качество.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.