Рубрики
Начало » Бизнес » Китайците ходят в IKEA на пикник и да подремват

Китайците ходят в IKEA на пикник и да подремват

 

ikea kitaj

 

 

Магазините IKEA в Китай са претъпкани от хора, но не пазаруващи, а дошли за следобедна сиеста или на пикник, пише South China Morning Post. Понякога служителите се налага да будят спящи семейства от леглата в магазина, за да продадат стоката на купувачи. „Ние приветстваме всеки, който иска да дойде в нашите магазини. Днешните посетители, може да са утрешните ни клиенти“, споделя Линда Ху, PR на IKEA в Китай.

Млади двойки, които се гушкат по меката мебел в магазина, спяща баба с внуче на голяма спалня, семейство, което си е извадило термосите с час и сандвичите, за да похапне на някоя маса в магазина – това са си обичайни гледки в магазините IKEA в Китай. За китайците посещението в IKEA е нещо като семейна разходка, съчетана с ядене и подремване на мебелите там. Понякога цели семейства се настаняват на някое легло и спят дълбоко.

От западна гледна точка тези навици за посещение в магазин изглеждат направо шокиращи. Мениджърите в Китай обаче гледат да се адаптират към местните привички и не обезпокояват многото си посетители, които основно похапват или подремват из магазина. Следват правилото – нека да се чувстват като у дома си. Единствено на служителите се налага да работят извънредно, за да сменят ежедневно спалното бельо и покривките на масите.

Малко хора от спящите-хапващите посетители в IKEA купуват нещо. Обикновено около касите е най-празно, въпреки че магазинът е претъпкан с хора. Близо 15 милиона души са посетили магазините IKEA в Китай, които са 11 на брой. И въпреки малкият процент хора, които купуват, мебелният гигант успява да направи оборот за 700 000 000 евро в страната. Странните навици на китайците не пречат на плановете на компанията да планира да открие още магазини, защото финансовите резултати ги удовлетворяват. До 2020 г. ще има 40 магазина на IKEA в Китай.

източник: Le Figaro, South China Morning Post

снимка: South China Morning Post

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.