Рубрики
Начало » Бизнес » Защо вече не ни трябват корпоративни офиси?

Защо вече не ни трябват корпоративни офиси?

 

home-office-336377_640

 

Преди години никой не можеше да си помисли, че може да се работи без офис. В момента обаче в световен мащаб корпоративният офис става все по-излишен и се превръща бавно в отживелица, защото новите технологии дават възможност да „се свързваме, за да работим“. Единствено е необходим Интернет и човек може да работи откъдето си пожелае.

Джейкъб Морган, сътрудник на Forbes, оформя 8 безспорни причини защо не се нуждаем от офис вече.

 

1. Съвременните технологии

Новите технологии позволяват на хората да се свързват по всяко време с колеги и клиенти. Трябва им само Интернет. Ако е необходим даден документ, „отскачат“ до базата-данни и си го намират. Ако трябва да се срещнат с някого, организират си виртуална среща. Много дейности на офис-служителя вече са възможни от дистанция. А мобилните технологии позволяват той да работи, дори когато е в движение.

 

2. Новото поколение работещи

През 2020 г. много от работещите ще са от поколенията, които са отраснали с компютри, с Интернет и със социални медии. За тях ще бъде странно, че нещо не може да се свърши от дистанция, а трябва да се стои часове наред в някакъв офис. Организациите трябва още сега да се адаптират към тези служители.

 

3. По-привлекателно работно място

danybon more

Ако попитате служители какво предпочитат – да работят от офис или от вкъщи, повечето ще отговорят от вкъщи или друго подобно място за работа от дистанция, но не и офиса. Проучване показва, че 90% от анкетираните смятат, че организации, които предлагат гъвкава работна среда, са по-привлекателни от такива, които забраняват работата от дистанция. Компании, които искат да привлекат и да задържат таланти, задължително трябва да предлагат и работа от дистанция.

 

4. Фирмите пестят пари

 

Компаниите пестят много средства от недвижими имоти, ако предложат на служителите работа от дистанция. Пестят се средства и от офис техника, обзавеждане, удобства.

 

5. Служителите пестят време

 

Ходенето на работа в и до големите градове от години си е сериозен проблем в цял свят. Понякога са необходими няколко часа за отиване и връщане от работа. Изчислили са, че в САЩ всеки ден 600 000 служителя пътуват по един час и половина и изминават по 50 мили само в едната посока, за да работят. 10,8 милиона пък пътуват по един час във всяка посока. Груби изчисления показват, че на седмица това са 10-15 часа шофиране, за да се ходи на работа. Това е почти „непълно работно време“, прекарано в колата, отбелязва Forbes.

 

6. Служителите са по-продуктивни

 

Редица доклади показват, че служителите, които работят от дома си, са значително по-продуктивни от тези, които работят в офиса. Според  Global Workplace Analytics, ако се премине към работа от дистанция, производителността ще се увеличи.

 

7. Подобрява се качеството на живот на служителите

 

Изследователи от университет в Швеция установили, че ако единият съпруг пътува до работата си по-дълго от 45 минути, вероятността да се разведат е 40%. Работата причинява един от най-големите стресове на съвременния човек, а ако се налага и дълго пътуване до работното място, стресът нараства. Времето за пътуване до работата е най-вече за сметка на времето прекарано с близките хората и с членовете на семейството.

 

8. Нови работни места

 

Новите „офиси“ вече са у дома, в някое кафе или някъде, където има Интернет връзка. През последните години се появяват и нов тип работни места – служители от различни фирми наемат офиси в сгради, които са близо до дома им. Това е за случаите, при които по някакви причини не желаят да работят от дома си, например, липса на достатъчно място или пък не се чувстват комфортно в някое заведение. Новият тип офиси са оборудвани с конферентни зали, кухни и много други офис удобства. Много приличат на традиционните офиси, но се различават по това, че се отдават под наем работните места и „колегите“ наоколо са всъщност служители от различни компании, но са на това място, защото пестят от времето за пътуване и са близо до дома си. И нещо интересно – компании, които са имали много служители и са преминали към работа от дома, вече отдават сградите си именно на наематели-служители, които работят от дистанция за други фирми.

 

 

източник: по информации от Forbes и maltatoday.com.mt

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.