Рубрики
Начало » Бизнес » Крилати фрази на Webit за успеха и предприемачеството

Крилати фрази на Webit за успеха и предприемачеството

 

webit

 

Панелът с успелите български предприемачи беше финалът на двудневния конгрес Webit. Беше воден от Десислава Бошнаковa, oсновател и управител на ROI Communication, а в него участваха Пламен Русев, председател на Борда на директорите на e-Academy, Елена Маринова, изпълнителен директор – Мусала Софт, Васил Терзиев, изпълнителен директор – Телерик и Ивайло Христов, изпълнителен директор – Комфо.

Ще ви препредам няколко важни послания, които бяха много ценни. За мен тези споделяния и съвети са като мъдри мисли, които е хубаво да препрочитаме от време на време. Затова ще използвам и по-нетрадиционна форма за репортаж на събитие – ще оформя крилати фрази от дискусията.

Започвам.

Ивайло Христов: „Успехът е в баланса. Трябва да се балансира между работа и личен живот“.

Елена Маринова: „Важното е какъв си като човек. Да говорим за успели хора, а не само успели предприемачи“.

Пламен Русев: „Не може да си успял предприемач, ако нямаш семейство, приятели. Останаха в стария тип индустрии хора, които вземат парите и тръгват.“

Пламен Русев: „В съвременния свят са важни не само бизнеса, но и семейството, приятелите, средата. Важно е да се забавляваш. Ако не се забавляваш, по-добре не го прави. Ако нещо се прави насила, няма да се получи“.

Сигурна работа или предприемачество?

Ивайло Христов: „Човек да следва това, което го влече“.

Елена Маринова: „Ако човек иска да има зад гърба си сигурна фирма, все по-често навлиза и вътрешно-фирменото предприемачество. Имаш идея и искаш да я реализираш като проект в компанията си. Това е вътрешен start-up.“

„Проблем е бързото богатство. Често хората се подлъгват по по-високата заплата и убиват кариерата си. Трябва да се търси интересното.“

Пламен Русев: „Трябва да се стремиш да добавиш стойност към твоя живот и към живота на другите“.

Пламен Русев: „Прагът на болка при жените е по-голям. По същия начин при различни хора прагът на риск е различен. При предприемачите прагът на риск е голям.“

Пламен Русев: „Предприемаческото мислене създава добавена стойност. Един start-up създава поне 5 работни места“.

Пламен Русев: „За всеки предприемач е важно да преодолее страха си“.

Десислава Бошнакова цитира проучване, според което, европейците не приемат провалите, а в САЩ на провала се гледа като на опит.

Ивайло Христов: „В САЩ по-добре се приема, ако си минал през няколко провала или 2-3 неуспеха. Компаниите се учат от неуспехите си“.

Ивайло Христов: „Един предприемач е винаги на влакчето на ужасите – ту си надолу, ту си нагоре. Важното е като паднеш, да можеш да се изправиш“.

Елена Маринова: „В европейската култура не е добре да се проваляш. Това е различно в САЩ“.

Васил Терзиев: „Не съм съгласен, че се гледа винаги с добро око на провалите. Няколко последователни неуспеха говорят, че не можеш да преценяваш добре нещата“.

Васил Терзиев: „Трябва да сме умерени. Нашето общество е по-сплотено и затова имаме такова усещане за неуспех. Американското общество преди социалните медии е било по-дистанцирано и ако се провалиш на едно място, пробваш в друг град.“

Васил Терзиев: „Трябва да се внимава и с неуспехите, и с това къде какво говориш и какво излиза като информация. Ако се проваляш, трябва да разбереш бързо“.

Васил Терзиев: „В Телерик имаме т.н. „контролирани грешки“. Правят се малки, контролирани грешки, за да се тества цялото.“

Елена Маринова: „Може да има малки контролирани грешки, за да се експериментира с нещо, но не трябва да се проваля цялото“.

Пламен Русев: „Ако започнеш от нулата, стреми се да не отидеш на минус“.

Пламен Русев: „Преследвай идеите си, бъди сигурен, че имаш цел. Но много важна е и средата“.

Пламен Русев: „Предприемачите проявяват инициативност“.

Елена Маринова: „Децата се раждат предприемчиви. Те са любопитни. Но постепенно им се убива това качество.“

„Какво ви помогна да бъдете успешни?“, попита Пламен Русев.

Елена Маринова: „България е хубаво място за start up бизнес. Средата също е много важна. IT бизнесът е виртуален. Клиентите ни са чужденци, но работим тук, където е купонът. В Западната Европа – няма купон.“

Ивайло Христов: „Върнах се от Дания в България, защото България е добро място за бизнес. При световна криза малките предприятия трябва да търсят ниши за изява“.

Васил Терзив: „Да, България е хубаво място за бизнес. Много хора обаче го разбират едва след като обиколят света. Навсякъде има проблеми и трудности, но са от друго естество. IT индустрията в България е добре развита.“

Васил Терзиев: „Твърде сме черногледи. Трябва да гледаме по-ведро и да се усмихваме.“

Васил Терзиев: „Аз също бях мрънкач, недоволен, черноглед. Един приятел ми каза: „Усмихни се и ще ти дойде!“. Това ми повлия. Позитивното отношение води до успех“.

Ивайло Христов: „Френски маркетолог, баща на 3 деца, губи работата си. Шест-седем месеца си търси нова. Изпраща навсякъде CV-то си и нищо. Накрая решава да използва знанията и уменията си. Договаря ползването на огромна зала от 1000 кв. м. с последните си 200-300 евро. В нея има само един щанд с надпис „Наемете ме“. Заради интересната идея се струпват много работодатели, които се нареждат на опашка за CV-то му. След това събитие веднага е нает. Идеята на този разказ е да бъдете предприемачи не само в бизнеса, но и в живота си“.

Васил Терзиев: „И успелите хора имат проблеми, всеки ден е борба и търсене на решения. Няма момент на пълно щастие“.

Елена Маринова: „Малки деца – малки проблеми. Така е и в бизнеса. Малък бизнес – малки проблеми. Голям бизнес – големи проблеми“.

Пламен Русев: „Една китайска поговорка: „Ако знаете колко са мощни мислите, никога нямаше да мислите негативно“.

Е, след като изчетохте тези ведри мисли, по-свежо ли гледате на живота у нас, по-смели ли станахте и поне мъничко решихте ли се да предприемете нещо?

Аз ли какво мисля? Аз забравих за негативните информации от днешния ден. Не, че не са важни, но… О, не спирам да говоря на тази тема! Искам да се усмихвам и да кроя добронамерени планове.

Междудругото точно докато ви разказвам за успелите българи и докато цитирах Васил Терзиев от „Телерик“, големият ми син Ники пътува със софийския отбор към националния кръг на олимпиадата по информатика в Разград. Подготовката е изцяло в детската академия на „Телерик“. Направили са нещо страхотно за обществото. Напълно безплатно обучават деца в цяла България като са наели най-добрите учители и треньори. Учителят на Ники е Яшу, който дава сърце и душа за тези деца. С интерес слушах всяка дума на Васил Терзиев, която споделя вчера, защото съм в ролята и на блогър, и на човек, който се занимава с комуникации, и най-вече на родител и мога да им проследя и оценя дейността от идеята до реализацията, а защо не и до победите, медалите и успехите. Оня ден Яшу изпрати страхотен смс на децата от „Телерик“. Няколко думи, но точно на място и така ги нахъса. Синът ми, много развълнуван, ни го показа. Нали си представяте иначе кога тийнейджър ще си покаже телефона на родителите? Беше страхотно съобщение! Трогнах се. Да им стискаме палци на „Телерик“-четата, които утре и в неделя ще се явяват на този най-важен кръг от националната олимпиада!

Та така – следя с голяма любов какво правят в „Телерик“. Постигнали са много – особено с тези хлапета от детската академия. Точно каквото казваше Пламен Русев – за успеха, за предприемачеството и за добавената стойност за обществото.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.