Рубрики
Начало » Бизнес » Логото и психологията на цветовете

Логото и психологията на цветовете

 

colors-185425_640

 

Следвайки принципите на психологията на цветовете, какво символизират лого-изображенията на големите компании?

 

Цветовете влияят изключително много върху възприятията и емоциите на човек. Според редица изследвания, те могат да променят нашите покупателни навици.

 

Когато става въпрос за онлайн пазаруване, реклама и при маркетингови кампании, цветовете могат в още по-голяма степен да ни въздействат.

 

Да, възприемането на даден цвят е доста субективно, но си има универсални значения, които умело се използват при изработката на лого на дадена компания.

 

Бялото е универсален цвят за мир и чистота – например логото на World Wildlife Fund (WWF).

 

Жълтото се използва, за да грабне вниманието, а така също се свързва с щастието и топлотата – например логото на Макдоналдс.

 

Оранжевото е комбинация от жълто и червено и обединява възприятията от двата цвята. Използва се и за привличане на вниманието, но така също и за да предизвика дадени емоции и дори апетит. Например логото на детския, американски, телевизионен канал Nickelodeon, чиито продукции са Спондж Боб, Аватар: Повелителят на четирите стихии, Кръстници вълшебници, Джими Неутрон, Пингвините от Мадагаскар.

 

Червеното се свързва със силните емоции, идващи от кръвта, войната, но така също и любовта и страстта. Например логото на енергийната напитка Red Bull.

 

Розовото е женски цвят, символизиращ невинността и деликатността. Например логото на Барби.

 

Пурпурният цвят (близък е до лилавото) е символ на кралското управление, висшата аристокрация, но така също се свързва и с мистериите, изтънчеността, духовността. Тъй като е съчетание между синьо и червено, има едновременно свойства и на студените, и на топлите цветове. Среща се при много луксозни стоки, но и при такива, свързани с образованието. Например логото на телевизионния канал Hallmark.

 

Синьото е символ на властта, успеха, сигурността. Повечето хора казват, че харесват поне един нюанс на синьото. Много лого-изображения на правителства, медицински организации са в синьо, а така също и на компаниите от Fortune 500. Например логото на IBM.

 

Зеленото се свързва с живота и обновлението. Често екологични организации имат зелени лого-картинки. Вижте Animal Planet.

 

Кафявото е символ на природата, полезността. Например логото на логистичната компания UPS.

 

Сивото е неутрално и студено. В зависимост от употребата символизира много неща. Свързва се често с респекта. Например логото на Сваровски.

 

Черното е символ на заплаха и лошо, а също и знак за власт. Например логото на „Агент 007″.

 

Разгледайте тази инфографика.

 

източник: www.musedesign.ca

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.