Рубрики
Начало » Бизнес » Meниджърите, срещите и имейлите пречат най-много на работния процес

Meниджърите, срещите и имейлите пречат най-много на работния процес

 

women-1209678_640

 

Идеалният работен ден би бил този, в който човек има свободата само да работи без да е прекъсван. Обикновено обаче това не се случва. Работата му е прекъсвана от обаждания на мениджъра с питане докъде служителят е стигнал с дадения отчет. Или пък от имейли, които съдържат думата „СПЕШНО“, и той трябва да прекъсне всичко, което прави, за да изпълни спешната нова дейност. А третият „убиец“ на работния процес са срещите – скучни разговори в конферентни зали, на които всички уж се опитват да намерят най-правилното решение на даден проблем. От години тези срещи се посочват като абсолютно ненужни или поне като изяждащи много време. Нещо, което може да се каже в рамките на секунди, продължава дълги минути, а може и часове.

 

Мениджърите, срещите и имейлите са посочени от специалиста по щастие Майк Викинг като трите неща, които отнемат свободата на работата на всеки човек. Той описва в книгата си „Малък наръчник по люка“ си проблемите, които възникват от постоянния контрол на шефовете, безполезните срещи и спешните имейли. Позовава се на теорията на Джейсън Фройд, автор на „Дистанционно: офисът не върши работа“.

 

 

Ако човек разполага със свободата да работи без да е прекъсван, той ще успее да се концентрира и да работи по-качествено и повече. В момента се случва точно обратното. Служителите са постоянно контролирани от мениджърите докъде са стигнали. Постоянно трябва да присъстват и на срещи, на които се говори кой какво е свършили и какво ще свърши. Постоянно възникват и супер спешни задачки, които трябва да бъдат поети. По този начин основната дейност, с която даден служител се е заел, остава все на заден план. Той трябва да работи по нея на присекулки и да се опитва в малкото свободни минути между срещите да свършат всичко, което се изисква от него.

 

Стратегия за по-продуктивна работа е да се определи ден, в който няма срещи, няма спешни прекъсвания по мейли или телефонни обаждания от шефовете. Джейсън Фрайд препоръчва да се избере един четвъртък в месеца и да се нарече „мълчалив четвъртък“. В този ден служителите ще могат да се концентрират върху важните си задачи и да работят спокойно и свободно. Така ще имат време за пълна концентрация и мислене.

 

Този метод на работа без прекъсване се тествал в различни компании. От Intel, които също са експериментирали, са го нарекли „тихата сутрин във вторник“. 300 инженери и мениджъри се съгласили да участват в проекта. Тези сутрини във вторник били без телефонни разговори, без срещи, без имейли, а на вратата се поставяли табели „Не ме безпокойте“. От компанията установили, че мълчеливата утрин подобрява ефективността, работоспособността и качеството на живот на служителите.

 

Работата в модерното време все повече доближава корпоративния свят до спокойната домашна атмосфера. Добър модел за подражание е работата на хората от вкъщи, където човек има по-голяма свобода как да работи и не е прекъсват излишно.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".