Рубрики
Начало » Бизнес » Бременната Мариса Майер застава начело на Yahoo

Бременната Мариса Майер застава начело на Yahoo

Marissa Mayer

Тя е млада, красива, влиятелна и бременна. Мариса Майер напуска Google, за да заеме ръководния пост в Yahoo и то няколко месеца преди роди първи си син. Информацията вече стана топ новина и всички анализатори отбелязват, че решението на Yahoo да наеме бременната Мариса е положителна промяна в бизнес средите към бременните и майките с деца.

Мариса Майер е 20-ят назначен служител на Google и първата жена-инженер в компанията. Това се случва през 1999 година. Работи по едни от най-големите проекти на Google – Google Search, Gmail , Google News и Google Images.

Четири последователни години – 2008, 2009, 2010, 2011 г. влиза в класацията на Fortune за 50-те най-влиятелни жени в бизнеса. През 2008 г. дори е най-младата жена, която попада в този списък.

Мариса Майер е родена 30 май 1975 г. Тя е от финландски произход. Омъжена е от 2009 година за Закари Боуг, адвокат.

Майер е завършила Станфордския университет с бакалавърска степен по „Символни системи“, а магистърска – „Компютърни науки“. За двете степени тя специализира и „Изкуствен интелект“. През 2009 г. Илинойският технологичен институт дава на Майер степен доктор хонорис кауза като признание за работата й в областта на търсенето.

Мариса очаква първото си дете на 7 октомври 2012 г. Вече се знае, че ще е момче. Бременността и раждането няма да й попречат да изпълнява задълженията си на главен изпълнителен директор на Yahoo. Планира да работи в компанията до последно, а след това да отсъства само няколко седмици. Коректно предупреждава рекрутърите на Yahoo за своето състояние, когато й се обаждат на 18 юни.

Решението на Yahoo да наеме бременна жена и то на такъв висок пост показва промяна в бизнес мисленето, известно със стереотипите си и с негативното си отношение към бременните и майките с деца.

Уикипедия веднага внесе промяната в биографията на Мариса Майер.

В LinkedIn Мариса все още не е обновила профила си.

Във Фейсбук има и Фен страница с малко над 1500 фена.

А в Google+ Мариса вече коментира колко е щастлива от новата си позиция.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.