Рубрики
Начало » Бизнес » „По-малкото е повече“ или как философията на минимализма помага да се работи по-малко, но по-качествено

„По-малкото е повече“ или как философията на минимализма помага да се работи по-малко, но по-качествено

Минималистичен наръчник за по-добра продуктивност

desktop-1246512_640

 

Минималистичният начин на живот привлича в днешно време много хора, особено сред по-младите професионалисти. Гардеробът им е подчинен на тази идея и следват принципите за по-малко, но качествени дрехи. Изхвърлят всички излишни неща от дома си и го разчистват от „боклуци“. Често дори предпочитат по-малки жилища, в които да има малко неща, но те са внимателно подбрани и не заемат много пространство.

 

Минималистичен лайфстайл

 

architecture-1087820_640

 

В основата на минималистичния лайфстайл е идеята, че животът на човек може да се опрости и рационализира без това да е за сметка на качеството.

„Качеството за сметка на количеството“

 

„Качеството за сметка на количеството“ – това се прилага навсякъде, а дори и в работния процес. Всъщност кой не иска да работи по-малко, но по-качествено? Как може да стане? Като човек има достатъчно време да се концентрира върху дадена задача и да я завърши по най-добрия начин.

 

„Повече не е равно на по-добро“

 

Всеки, който реши да избере минималистичния начин на живот, трябва да е наясно с една идея – „повече не е равно на по-добро“. Т.е. държи се на малко неща, но изключително качествени. И това се отнася за жилище, вещи, дрехи, а дори и свършена работа.

 

render-1477041_640

 

Кое е в основата на минималистичното ръководство за продуктивност?

В основата е теорията за минимализма. Погледнете си важния списък какво трябва да свършите през дадения ден (to-do list). Всъщност голяма част от нещата, които сте вписали в него, изобщо нямат място там. Те са излишни. Така както са излишни много вещи в гардероба ви, така са излишни и тези задачи. Оценете силата на малкото като го сравните с хайку (японска лирическа поезия) – с малко думи се казват толкова силни неща.

 

Минималистичният подход проповядва:

 

Проектирайте деня си по по-качествен начин и се фокусирайте върху най-важните цели и задачи. Така можете да си позволите да работите повече върху нещата, които действително имат значение и ще ги свършите по-качествено.

 

Минималистичен наръчник за по-добра продуктивност

 

I правило: Решете какво е важно!

 

Вие не сте супермен! Не е необходимо да вършите всичко!

pineapple-1606852_640

 

Минимализмът няма да сработи без ясна и конкретна цел в главата на човека, който е решил да следва принципите му. Ако не знаете какво искате да постигнете, няма да знаете от какво искате да се отървете. А минималистичният начин на живот не е просто да се отървен от разни неща. Той изисква да имаме необходимото, с което да постигнем нашите цели. И нищо друго.

 

За да решите кои задачи са важни и кои могат да бъдат отрязани, се опитайте да стесните фокуса спрямо целта. Направете си лична декларация каква е вашата мисия, с която да постигнете целите си.

 

В работата може би ще искате например:

 

„Увеличаване на продажбите с 300% през следващите 180 дни и запазване на всички съществуващи клиенти“.

 

У дома може да е:

 

„Водене на нетоксичен начин на живот и намаляване на личния стрес“.

 

Оформете си писмено декларация каква е вашата мисия и за всяка цел от вашия „to-do“ лист си задавайте въпроса дали подкрепя мисията ви. Ако – не, задраскайте тази цел.

 

Научете се да казвате „Не“ на задачи и ангажименти, които не подкрепят целите ви. Да се научим да казваме „Не“ е едно от най-ценните умения в минималистичната философия. Това важи и за бизнеса, и въобще за живота.

 

II правило: Определете най-важните си задачи!

Използва се много запомнящо се съкращение: MIT = Most Important Tasks (най-важни задачи)

 

plant-2004483_640

Започнете деня си с план. Трябва да следите за изпълнението на задачите от вашия „to-do“ списък. Също така да актуализирате и да вписвате своите мисли.

 

Свикнете с навика да отделяте няколко минути на ден, за да организирате вашия списък със задачи (to-do list) и да ги приоритизирате.

 

Определете вашите 3 най-важни задачи (MIT – Most Important Tasks) за деня и структурирайте своя избор около тях. Гледайте на тези задачи като продукт, който предлага минимума за съществуването ви.

 

Винаги има моменти, в които човек се разсейва, или пък ако има възможност, поспива в следобедните часове. Едно обаче трябва да е сигурно, когато си планира деня – да си е покрил тези три най-важни задачи.

 

III правило: Отстранете всичко разсейващо

cactus-1842095_640

 

Има много проучвания, които показват, че мултитаскингът (захващането с много задачи) е по-малко продуктивно. Изследване на Американската психологическа асоциация показва, че мозъкът ни не е устроен така, че да се занимава едновременно с много задачи.

 

Има няколко вида мултитаскинг и всички те са разрушителни за нашето време, пари и мозък. Минималистичният начин на живот насърчава фокусирането и по-доброто качество. От теоретична гледна точка този вид философия съдейства човек да не се разсейва с много задачи.

 

Минимализмът в работата проповядва:

 

Идентифицирайте задачата и блокирайте всичко друго, докато не приключите с нея.

 

Телефонни обаждания? Проверка за актуални постове във Фейсбук? Писане на мейли? Ако е важен мейл, напишете го бързо и се постарайте да не си губите времето да отговаряте на съобщения, докато работите по някоя от важните си задачи. Затворете всички сайтове, които сте отворили и които не ви трябват, за да работите. Те само ви разсейват.

 

Направете най-важният избор: концентрирайте се върху едно нещо в даден момент и спрете да се разсейвате с куп други неща, които наистина са без значение.

 

Дали проверката на Фейсбук съобщенията ще ви помогне за постигане на вашата мисия? Това ли е една от най-важните ви задачи за деня? Дали светът ще свърши или бизнесът ви ще рухне, ако някой не изчака 25 минути, за да му отговорите, когато имате възможност? Отговорът на всички тези въпроси е „Не!“. Така че спокойно можете да затворите всичко излишно на компютъра си, да игнорирате всички съобщения и целият да се посветите върху задачата, по която работите.

 

III правило: Групирайте и автоматизирайте!

 

fruit-1853466_640

 

Ако направите следния експеримент: в продължение на 2 седмици да следите какви задачи изпълнявате, ще установите, че голяма част от тях се повтарят. Затова се опитайте максимално да автоматизирате всичко, което е възможно. В наше време съществуват много варианти, които позволяват голяма част от дейностите да се автоматизират. Друго, което помага да се пести време, е групирането на подобни задачи, за да могат да бъдат приключени на един път. Например, можете да заделяте време за публикуване на постове във Фейсбук по определен график. Можете да го правите ден за ден или седмица на седмица в зависимост от натовареността на сайта ви.

 

Помислете кои задачи могат да бъдат автоматизирани и кои групирани и след това планирайте своя график по съответния начин. А в спестеното време от тези дейности се опитвайте да не сте нервен, натоварен и негативен.

 

IV правило: По-малкото е повече!

bread-1841087_640

 

Има толкова много приложения за по-голяма продуктивност. Внимавайте да не попаднете в капана да отделяте повече време за търсене на нови приложения и тяхното инсталиране, отколкото да работите.

 

Изберете едно място, където да вписвате задачите си – приложение, файл в компютър, тефтери, тетрадки, листа на стената.

V правило: Бъдете гъвкави!

 

knot-1532985_640

 

Стриктните графици и точно разписаните списъци със задачи рядко се реализират в такъв вид в реалния живот.

 

Вграждайте известна гъвкавост в графиците си и не се чувствайте зле, ако се наложи леко да се отклоните от планираното.

 

Минимализмът е преди всичко качеството преди количеството. Фокусирайте се върху създаването на висококачествен продукт и впечетлете аудиторията със своите таланти.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Юкитата – новите млади, които искат да са креативни и печеливши >>

Полезен наръчник за дигиталните номади >>

„Капсулният гардероб“ >>

Как домът ни да бъде винаги чист? >>

 

Съветите са описани от Оливия Дерби в блога на Trello.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".