Рубрики
Начало » Бизнес » Ако искате да пътешествате и да работите от дистанция, прочетете този полезен наръчник

Ако искате да пътешествате и да работите от дистанция, прочетете този полезен наръчник

Всичко, от което има нужда един дигитален номад – книги, курсове, жилища, офиси, полети, полезна информация

bag-1866582_640

 

С новите технологии животът на дигиталните номади става все по-примамлив. Това са хора, които пътешестват и работят от дистанция. Броят им постоянно нараства. Появяват се сайтове, приложения, книги, обучения, услуги, които да подпомагат техния начин на живот.

В този наръчник ще откриете всичко, което е необходимо за един дигитален номад. Дори и още да не сте напълно такъв, а само от време на време – тук ще намерите много ценни сайтове, приложения, книги и линкове. Почти за всичко е помислено. Систематизираната информация помага на всички, които искат да работят докато пътешестват или са за по-дълго време на почивка, но трябва да работят от дистанция.

Ако се чувствате все още несигурно, има курсове за обучение как се става дигитален номад. Някои дори се провеждат на яхти и се пътешества докато се учи. Друг вариант е първо да се включите в „играта“ като в началото се правите на дигитален номад, но сте обградени с грижи на всяка стъпка, подобно на „олинклузив“ турист. Ако ви хареса, после можете да пробвате и сам.

 

Какво е дигитален номад?

 

Най-общо дигитален номад е човек, който пътешества и работи от дистанция, благодарение на новите технологии.

 

Най-интересното обяснение, което открих за това какво е дигитален номад, е:

 

„Това е следващото предизвикателство пред човека, който работи по пижама от дома си.“

 

Още информация как се ражда терминът дигитален номад можете да прочетете тук.

Полезен наръчник за дигиталните номади и хората, които искат да пътешестват и работят от дистанция

Книгите, които трябва да прочете един дигитален номад

 

starta freedom business
START A FREEDOM BUSINESS, COLIN WRIGHT 

DIGITAL NOMAD (Tsugio Makimoto, David Manners) – книгата поставя началото на термина „дигитален номад“ и прави ценни прогнози; прочетете повече тук

THE 4-HOUR WORKWEEK: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich (Tim Ferriss) – мечтата на съвременния човек: 4-часова работна седмица и да е богат (книгата в Амазон)

$100 DOLLAR STARTUP, CHRIS GUILLEBEAU

DELIVERING HAPPINESS, TONY HSIEH FEEL THE FEAR AND DO IT ANYWAY, SUSAN JEFFERS

HOW TO TRAVEL FULL-TIME, COLIN WRIGHT

LAUNCH, JEFF WALKER

NEVER EAT ALONE, KEITH FERRAZZI

REWORK, JASON FRIED

START A FREEDOM BUSINESS, COLIN WRIGHT

START WITH WHY, SIMON SINEK

THE EDUCATION OF MILLIONAIRES, MICHAEL ELLSBERG

THE LEAN STARTUP, ERIC RIES

THE SUITCASE ENTREPRENEUR, NATALIE SISSON

VAGABONDING, ROLF POTTS

TOTAL RECALL, ARNOLD SCHWARZENEGGER (Зов за завръщане. Моята невероятна история, Арнолд Шварценегер)

LOSING MY VIRGINITY, RICHARD BRANSON (Как изгубих наивността си, Ричард Брансън)

 

Списъкът е предложен от DNX и Fast Company.

 

Къде могат да работят дигиталните номади?

https://www.facebook.com/hoffice.nu

https://www.facebook.com/hoffice.nu

източник

Все повече хора в света се увличат от идеята да пътешестват и да работят от дистанция. Това поражда необходимостта от места, където те могат да го правят. Обикновено са кафенета с бърз интернет, библиотеки и специалните „коуъркинг“ (coworking) пространства, които могат да бъдат нещо като офиси или дори в домашна обстановка.

 

Приложения и сайтове за намиране на места за работа от дистанция – навсякъде по света

 

Work Hard Anywhere - това приложение показва над 13 000 места в 100 държави, които са поставени в класация и са оценени по важния критерии колко е удачно да се работи в тях на лаптоп (“laptop-friendly spaces”). Дава се оценка за качеството на wi-fi, цени, паркинг, места за сядане и други параметри. Включени са кафенета, библиотеки и „коуъркинг“ пространства (coworking spaces). Приложението е създадено от Бенсън Чу и Коди Хуанг, които се сблъскали с трудности да намерят добро място за работа при изграждането на своя стартъп.

 

CoWorking.Coffee – сайт, основан от френския IT специалист Фабиен Воте, в който се ранжират кафенета и „коуъркинг“ пространства според качеството на wi-fi и приятелското отношение към работещите дигитални номади. Самият Фабиен Воте също е дигитален номад и се занимава с консултиране на компании.

 

Copass – мрежа, която е полезна за дигиталните номади и бизнес пътуващите; в нея се намират най-добрите „коуъркинг“ пространства в цял свят.

 

Global Coworking Map

Desksurfing

Workfrom

Conomads

Sharedesk.

 

Hoffice - инициатива, която дава възможност на хората да споделят своите свободни места в жилищата си и да ги отдадат като „коуъркинг“ пространства

 

Какво могат да работят дигиталните номади?

bag-1866582_640

 

Идеята за работа от дистанция е чудесна, но всъщност какво могат да работят дигиталните номади. Според проучване на Галъп, все още голяма част от дигиталните номади са хора със свободни професии или собственици на малък бизнес, т.е. такива, които могат да си позволят работата на едно място да не е определяща за тях. Сайтове помагат със събиране на информация за работа, която не е обвързана с локация (location-independent job).

 

Сайтове с точни списъци на предложения за работа от дистанция

 

 

Github

Working Nomads

The Remote Working Company

Remote OK

DigitalNomad JobFinder

We Work Remotely

RemoteBase

 

Jobbatical - естонска платформа, която свързва хора, които искат да работят в друга държава с работодатели, които предлагат работа

 

Modern Day Nomads - предлага временна или сезонна работа в цял свят

Обучение за дигиталните номади

 

Конференции, обучителни програми, образователни събития

 

Nomad Summit - годишна среща на дигиталните номади, която е основана от дигиталния номад Johnny FD, водещ на популярния подкаст Travel Like a Boss. Основателят споделя, че печели между 15 000 и 25 000 долара на месец от курсовете си в Udemy, от видеоклиповете си в YouTube, афилиейт програми, публикуване на книги. Плаща по 342 долара на месец за апартамент в Тайланд.

 

 

DNX Camp – най-голямата конференция за дигитални номади според основателката й Фелисия Харгартен. Конфренцията публикува ценен списък с най-важните неща, които трябва да знае един дигитален номад.

 

Coworkstation - курсове за обучение на дигитални номади, които траят между 3 и 7 дни. Създадени са от дългогодишния дигитален номад Стюрд Джоунс, който е обиколил над 70 държави. Компанията му има три програми – в Барселона, Бали и на яхта в Средиземно море.

 

Nomad Cruise - двуседмична „плаваща конференция“ за дигитални номади. Създател е Йоханес Фолкнър.

 

 

Първото пътешествие е организирано през ноември 2015 г. от Испания до Бразилия. Второто – от Колумбия до Португалия. Досега е имало 400 курсисти от 40 държави. Обучението е по владеене на
WordPress, AdWords, блогове, имейл маркетинг, изкуствен интелект, Facebook Messenger ботове, а така също и нетехнически знания и умения. Основателят споделя, че има 200% годишен ръст в търсенето за тези курсове, тъй като дигиталните номади се увеличават в цял свят.

 

YonderWork - помага на компании, които да преминат към работа от дистанция. Собствениците поддържат също начина на живот на дигиталните номади.

 

Destination: Dev – компания, специализирана в обучението и създаването на мрежа от контакти за софтуерни разработчици

 

The Freedom Summit - онлайн виртуална среща, която предоставя и курсове. Повече се говори за начина на живот на дигиталните номади, а не толкова за бизнес.

 

Cocal - сайт, който осигурява календар на конференциите на дигиталните номади и места за „коуъркинг“.

 

 

 

Още компании, които предлагат обучение за дигитални номади:

 

7in7 

Coworking Unconference Asia

Nomad City

 

Къде може да живее дигиталният номад?

Често начинът на живот е такъв, че е необходимо да се наеме помещение за повече време отколкото обикновено се отсяда в един хотел, но за по-кратко – отколкото се наема апартамент за живеене някъде. На помощ се притичват сайтове, които предлагат услугите си – да предоставят места за живеене на дигиталните номади.

 

Roam - предоставя гъвкав вариант за настаняване в жилища, които могат да се отдават под наем за срок от една седмица или за месец. Те са в Бали, Лондон, Токио, Маями и Сан Франциско. Клиенти са предприемачи-пътешественици.

 

Outsite - има месечна вноска и всеки може да се мести из различните места, които са свързани със сайта. Предлагат се и „коуъркинг“ места за работа.

 

6x2x6 - ако имате апартамент, но искате да живеете като дигитален номад, можете да се присъедините към тази общност и да си сменяте жилищата. Докато вие пътешествате – други членове на общността ще живеят във вашия имот.

 

Nestpick - предлага само обзаведени жилища за дигитални номади

 

Overnight - услуга, която можете да ползвате, ако нещо се обърква и се нуждаете спешно да останете още една нощ някъде.

 

Colive - платформа за намиране на временни съквартиранти

 

Hotel WiFi Test - с тази услуга можете да си изберете хотел по важния критерий колко е бърз интернетът там.

 

Ако не знаете коя да е следващата ви дестинация, има сайтове, които помагат за избора. Правят се сравнения за цената на живот в дадена държава:

 

Teleport

Nomadlist

Expatistan

Numbeo

 

Как дигиталните номади се свързват с други?

Чианг Май (Тайланд) - световната столица на дигиталните номади

Чианг Май (Тайланд) – световната столица на дигиталните номади

 

Има различни онлайн възможности за създаване на общности, намиране на бизнес партньори, за социални контакти.

 

Nomadbase - социална мрежа за дигитални номади

MagPie - социална мрежа за жени дигитални номади

Flylancer - дава възможност за насрочване на срещи

NomadProjects - за намиране на бизнес партньори за проекти

NomadPass - препоръчва ви други дигитални номади с близки ценности, с които да стартирате бизнес начинания или за съвместно да пътешествате

Nomad Soulmates - за намиране на любовна половинка на дигиталните номади, които още не са женени

 

 

Дигиталните номади имат по-добри и по-евтини пътувания

 

airport-1515448_640

 

Дигиталните номади харчат много по-малко пари за самолетни пътувания в сравнение с другите хора. Защо е така? Те са по-гъвкави като начин на живот и за тях не е толкова важно кога и къде отиват. Заради тази своя гъвкавост, те могат да си позволят лукса да пътешестват на много по-ниска цена. Другата причина – те са по-опитни, защото постоянно пътешестват.

 

Няколко сайта, чрез които да планирате своето пътуване и да се избере най-изгодното:

 

Google Flights

Fareness

Air Wander - много е подходяща за дигиталните номади, защото дава възможност за намиране на най-добрите полети без значение кога и къде се каца

Hitlist - приложение, което сигнализира, когато дадена авиокомпания намали цените си

 

Някои държави изискват да се покаже билет за връщане, а дигиталните номади невинаги знаят накъде и кога ще потеглят. Има и помощ при този казус.

 

Fly Onward - дава възможност да се вземе под наем билет за връщане на цена 9,99 долара.

NomadProof

 

Финансови услуги за дигиталните номади

banknote-1396238_640

Revolut

World Nomads 

Услуги за тези, които искат да си поиграят на „дигитални номади“

 

beach-1034402_640

 

Предоставят обучение за натрупване на опит, помагат със закупуването на билети, наемането на жилища и „коуъркинг“ пространства, помагат с опознаването на местната култура, организират екскурзии и социални събития.

 

The Remote Experience

Terminal 3

Sprinters

Wecoco

 

Други компании предлагат оферти а-ла-карт за предприемачи-пътешественици

 

Refuga

Wanderboss

Co-retreats

Unsettled

Project Getaway

Sunny Office

Nomad House

Pangea 196

Office To Travel

 

Има и компании, които се включват в играта „дигитално номадство“

 

sailing-boat-1474055_640

 

Например „WiFi Tribe“ всеки месец избират нов град и го наричат „свой“, т.е. цялата групичка се премества в този избран град, където всички те живеят и работят, а когато не работят – го разглеждат и му се наслаждават.

 

Remote Year

Embark

Nomad Train

Nomad Convoy

Hacker Paradise

We Roam

The Remote Way

B-Digital Nomad

WiFi Tribe

Още полезни сайтове за дигитални номади

 

notebook-1757220_640

 

Сайтове и приложения, препоръчани от DNX:

 

VISAHQ – проверка дали са необходими визи

ATMOSFAIR – ако човек пътува много, може да дари средства за „CO2 компенсация“

MOMONDO – търсене на евтини полети

SKYSCANNER – търсене на евтини полети

FLIGHTFOX – ако ви мързи да търсите полети, ползвайте тези услуги на екпертите

TRANSFERWISE – за трансфер на парични средства онлайн

REVOLUT – могат да се заредят пари като в банкова сметка и да се прехвърлят или теглят пари

WORLD NOMADS – застраховка

EATWITH – да се храниш с местните и да създадеш приятелства

GOOGLE INTERNATIONAL SIM CARD – тази SIM карта работи в 135 държави

LUGGAGE FORWARD – доставка на багаж от врата до врата

XECURRENCY CURRENCY CONVERTER – валутен калкулатор

SPOTIFY – избор на музика

BOOKING.COM – за наемане на жилища, хотелски стаи

AGODA – за наемане на жилища

HOSTELWORLD – за хостели

COUCHSURFING

AIRBNB – за наемане на апартаменти и къщи

UBER – за наемане на шофьор и кола вместо таксита

FLYONWARD

HOT WIRE

ROME2RIO – как да се стигне от точка А до точка Б с различен транспорт лесно и евтино

 

Приложения

 

android-1814556_640

 

CALM – за медитация

HEADSPACE – 10 минути медитация за по-щастлив живот

5 MINUTE JOURNAL – дневник за вписване на цели и от какво сте благодарни

COACH.ME – помага да постигнете целите си, да изгадите навици или опит

TRAIL WALLET – отбелязва разходите, които правите

TRIPADVISOR – следите препоръките за местата, които ще посетите

GOOGLE MAPS

FLIGHT TRACK 5 – обновяване на полетите в реално време

YOGA STUDIO – йога за начинаещи и напреднали

SLEEP BETTER – помага за събуждане и заспиване

PZIZZ – за дълбоко заспиване

7 MINUTE TRAINING – кратка гимнастика

DIVEBOARD

PUSHUPS PRO

VT SUSPENSION

CELSIUS – проверява времето и температурата на различни места

LOUNGE BUDDY

FOURSQUARE

1PASSWORD – полезен при организацията на паролите

DICT.CC – онлайн речник

DUOLINGO – за научаване на нови езици

HAPPY COW – за намиране на вегетариански и вегански ресторанти

ONETIME – показва различните онлайн зони

OVERCAST – прогноза за времето

GOOGLE CALENDAR – календар

MICAL – календар

SPEEDTEST – проверява скоростта на wi-fi връзката

TINY SCANNER

VOICE RECORDER

LATER – използва се за публикуване в Instagram по схема

MYWATER – дали пиете достатъчно вода

 

Още забавни и полезни линкове, необходими за дигиталния номад, неговия начин на живот и онлайн бизнес

 

wicker-furniture-1861117_640

 

FEEDLY – следене на сайтове и блогове

BRAIN.FM – слушане на музика по време на работа, четене или сън

FOCUSATWILL – слушане на музика

NOISLI – слушане на музика

IAWRITER

MINDMEISTER

MOMENTUM

GOOGLE DOCS

THEMEFOREST – избор на темплейти за WordPress

BACKLINKCHECKER

EVERNOTE – вписване на идеи, мисли и запазване на документи

PATREON – за платени абонаменти на феновете на блогъри, журналисти, YouTube-ри и др.

GARAGEBAND – музикално студио

PREMIUMBEAT – безплатна музика

FRANZ – чат

SCREENCAST-O-MATIC

ZOOM – за онлайн срещи

CAPE – за вземане на самолетни билети в последния момент

ZAPIER

KICKSTARTER – платформа за финансиране на проекти

INDIEGOGO – платформа за финансиране на проекти

AUDIOJUNGLE

CANVA – за графики

PICMONKEY – за редакция на снимки

MAILCHIMP – за имейл маркетинг

CONVERT KIT -за имейл маркетинг; популярни сред солопредприемачите

AWEBER -за имейл маркетинг; популярни сред солопредприемачите

CLICKFUNNELS – за персонализирани имейли

SUMOME

TYPEFORM

GOOGLE FORMS

Wufoo

TEACHABLE – за създаване и продаване на онлайн курсове

MEETUP.COM

SENDOWL – за дистрибуция на дигитални продукти

DIGISTORE24

GUMROAD

SHOPIFY – за е-търговия

WOO COMMERCE – за е-търговия

DOODLE

GOOGLE CALENDAR

UPWORK – за намиране на фрийлансъри или предлагане на такива услуги

PAYONEER

PAYPAL – за онлайн плащания

STRIPE

TRELLO – за проджект мениджмънт

ASANA

BASECAMP

MEET EDGAR

HOOTSUITE – иструмент за управление на социалните медии

BUFFER – иструмент за управление на социалните медии

SLACK

YOUTUBE

VIMEO

GOOGLE HANGOUT и GOOGLE HANGOUT ON AIR- за уебинари и видеовръзки

GO2WEBINAR – за уебинари

SKYPE

VIBER

APPEAR.IN – за видео обаждания

SQUARESPACE.COM – за създаване на уебсайт

WEEBLY – за създаване на уебсайт

JIMDO – за създаване на уебсайт

WORDPRESS – за създаване на сайтове и блогове

PIXLR – за обработка на снимки

PIXLR EXPRESS – за обработка на снимки

UDEMY – за продаване и купуване на курсове

WAVE APP – счетоводен и мениджърски инструмент

SMACC – счетоводен инструмент

GOOGLE DRIVE – за запазване на документи

CALENDLY

F.LUX

DROPVOX

SQUARESPACE NOTE

TOMATO TIMER

STRICT WORKFLOW

POCKET – откриване на статии в блогове и прочитането им по-късно

IFTTT

FEEDLY

RESCUETIME – проследява работното време

SELFCONTROL – блокира сайтове като Фейсбук и Gmail, които могат да попречат на продуктивността

IFTT – публикуваш някъде нещо и директно може да се появи и в други социални мрежи

DROPBOX – запазва документи

WETRANSFER – безплатна услуга за изпращане на големи или малки файлове от т. А до т. Б

WUNDERLIST – за изготвяне на „to-do“ лист

HOST EUROPE

HOST GATOR

AMAZON – AFFILIATE PROGRAM

STOCKPHOTO – за снимки

SHUTTERSTOCK – за снимки

FOTOLIA- за снимки

PHOTOPIN – за снимки

GOOGLE ANALYTICS

GOOGLE KEYWORD PLANNER

GOOGLE ADWORDS

GRAVATAR-PICTURE

FIVERR

99 DESIGNS – за създаване на лого

EVENTBRITE – за намиране на интересни събития

PURECHAT

SHAREDESK – за намиране на „коуъркинг“ пространства по света

ZENMATE – за сигурно сърфиране в Интернет

GOOGLE URL SHORTENER – за намаляване на размера на линка

LIGHTSHOT SCREENSHOT

AWESOME SCREENSHOT

GMAIL

UNROLL.ME

HELPSCOUT

TELEGRAM MESSENGER

GOFUNDME – за стартиране на благотворителен проект

 

 

 

източници: Fast Company, DNX, YouTube, сайтовете на посочените компании и проекти

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".