Рубрики
Начало » Бизнес » Пет прости стъпки да намерите своите клиенти през социалните медии

Пет прости стъпки да намерите своите клиенти през социалните медии

 

human-995562_640

 

Австралийският консултант по социални медии Дес Уолш оформя пет прости стъпки, които трябва да следва всеки бизнес, за да си намери клиенти през социалните медии. Дес Уолш се занимава освен със социални медии и с коучинг. Неговият сайт е http://deswalsh.com.

 

Пет стъпки на Дес Уолш

Петте стъпки на Дес Уолш всъщност не са нещо, което никой от нас не знае, но опитът му показва, че бизнесът масово се лута и не вижда тези ясни правила. А ето и неговите съвети:

 

1. Изяснете си какъв е профилът на идеалния клиент.

 

2. Проучете съществуващите ви клиенти.

 

3. Проверете къде се намират вашите клиенти.

 

4. Вслушайте се в техните притеснения, съвети, потребности.

 

5. Споделете знанията си.

 

Защо и как да го направите?

 

1. Изяснете си какъв е профилът на идеалния клиент.

 

Социалните медии дават нова възможност за проучване на идеалните клиенти. Може много да се научи и да се екпериментира.

Изясняване на профила на идеалния клиент е много важно, за да се използва времето и бюджета за маркетинга продуктивно. Не е необходимо да се взема предвид всеки.

Това е в основата на всеки маркетинг, но в социалните медии е от съществено значение.

Затова може да ви помогнат вашите съществуващи клиенти.

 

2. Проучете съществуващите ви клиенти.

 

Всеки консултант и всяка книга по социални медии съветват бизнеса да намери своите клиенти във Фейсбук, Туитър, LinkedIn и да ги ангажира.

Но как да стане това?

 

Дес Уолш препоръчва следната стратегия:

 

Допитайте се до съществуващите си клиенти – какво правят, какви платформи използват, в кои социални медии пишат, колко често. Вашите потенциални нови клиенти биха имали подобен мидел на поведение в социалните медии и това ще ви помогне да ги откриете.

Дес Уолш залага на тезата, че съществуващите клиенти биха съдействали при подобно проучване, защото биха били щастливи вашият бизнес да просперира. Препоръчва използването на тази платформа за проучвания на https://www.surveymonkey.com. Тя има и безплатен вариант.

 

3. Проверете къде се намират вашите клиенти.

 

След като знаете къде вашите съществуващи клиенти прекарват времето си и се ангажират в социалните медии, вие трябва да сте също там.

Ако има платформи, сайтове, групи, форуми, където те участват, а вие нямате регистрация, задължително си направете. Или най-малкото – поне за основните шест – Фейсбук, Туитър, LinkedIn, Google+, YouTube и блоговете.

 

И важна препоръка от Дес Уолш:

 

 

„Не се опитвайте да станете професионалист във всички социални медии изведнъж“.

 

Постепенно ще си изясните кои социални медии са най-полезни за вас.

 

4. Вслушайте се в притесненията, съветите и потребностите на клиентите.

 

Социалните медии предоставят безценна информация, за да може всеки бизнес да се свърже със съществуващите и потенциалните клиенти. След като вече знаете кои са вашите клиенти и къде прекрарват времето, вече можете да се насочите към проучване на техните интерес, потребности, притеснения.

Първото нещо, което трябва да направите, е да слушате. Слушайте техните разговори, за какво си говорят, какви са им нуждите, какво ги притеснява, какви са им проблемите.

Второто нещо, което трябва да направите е да продължите да слушате още малко.

Преди всичко всеки бизнес трябва да устои на изкушението да използва веднага тези нови канали за комуникация, за да разпространи информация за своите услуги и продукти.

 

5. Споделете знанията си.

 

След като вече доста сте слушали и имате изграден усет за начина, по който хората общуват в дадена група – например в LinkedIn, Twitter или друга социална платформа, можете да започнете да споделяте своите знания и опит.

Това в никакъв случай не означава да скочите смело срещу всички и гръмко да обявите, че имате решение за техните проблеми и това са вашите продукти или услуги. Не е никак лесно, но в основата на всичко е усетът. Ако наистина имате отговора на техните въпроси, ако имате продукта, от който се нуждаят, споменете го с мярка. В името на доверието в групата трябва да бъдете искрен и да кажете, че това е ваш продукт/услуга.

В какво можете да бъдете сигурен? Ако използвате групата само за вашите цели и гледате на тях като на потенциални клиенти без да внасяте своя разумен и положителен принос, това скоро ще им омръзне.

Хубавото е, че имате възможност да се свържете с хора, които имат нужда от вашата услуга или продукт и ако ги предложите точно и както трябва, те ще станат по-възприемчиви.

 

За финал Дес Уолш добавя, че тези 5 прости стъпки за използване на социалните медии за привличане на клиенти едва ли ще са подходящи за всички. Има хора, за които този подход не им идва естествено и няма да посмеят да пробват, но за други вероятно ще бъде успешният модел.

 

 

източник: http://deswalsh.com/, http://holykaw.alltop.com/

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.