Рубрики
Начало » Бизнес » С 12% са по-ефективни работещите от вкъщи в сравнение с колегите си в офиса

С 12% са по-ефективни работещите от вкъщи в сравнение с колегите си в офиса

Експериментът на Никълъс Блум

 

home-office-569153_640

 

Работата от вкъщи става все по-популярна и броят на работещите от дома си рязко се увеличава.

9-месечно изследване на професора по икономика от Станфорд Никълъс Блум сочи, че служителите, които работят от разстояние, са с 12 % по-продуктивни в сравнение с колегите си, които стоят в офиса.

 

Никълъс Блум е провел изследването в китайска компания с 13 000 служители.

 

За първи път в Китай се тествал дистанционен начин на работа. Фирмата искала да си намали разходите за офиса – наеми, консумативи, а и в същото време да провери и доколко ефективни и щастливи ще са служителите й.

 

Даден е първоначален избор на всички около 1000 служители в един от клоновете – кой иска да работи от вкъщи. 508 души се съгласили да участват в експеримента и са изявили желание да работят от дома си. На лотариен принцип след това са разделени на две групи. Тези, които са родени на четна дата, са се оказали късметлиите и са можели да се трудят от вкъщи. Другите е трябвало всеки ден да идват до офиса си и да са контролирани от супервайзери.

 

mac-459196_640 (1)

 

Проучването показва много интересни факти.

 

Хората, които работили от вкъщи, си подремвали повече, понякога гледали по същото време и децата си, но пък не губели време в пътуване до офиса или пък в постоянно бърборене с колегите си или пък в обсъждане на вчерашния мач. Дългите обеди, например, били заменени от кратко похапване. Нямало нетърпеливи да си тръгват по-бързо от работа, за да отметнат и домакинската работа или да напазаруват. Никой не им пречел да пуснат пералнята или миялната през деня. Като голям плюс се отчита и по-спокойната и тиха атмосфера в дома.

 

Това, което прави силно впечатление е, че работещите от вкъщи са ползвали по-рядко болнични, а най-вече се чувствали щастливи. Рязко са намалели и телефонните обаждания по лични причини и многократните почивки в работно време.

 

Също така качеството на работата им доста се е подобрила.

 

Кои служители най-често предпочитат да работят от вкъщи?

 

– по-възрастните;

– по-добре образованите;

– имащите деца.

 

Какво е заплащането при хората, работещи от дома си?

 

Има две групи. Едната е с много ниско заплащане, другата обаче е с максимално най-високите заплати.

 

Новата тенденция за работа от вкъщи ще окаже силно влияние върху баланса между работа и личен живот. Все по-притеснителните са в последните години докладите за доминация на работата над личния и семеен живот, пише професор Блум. Затова много компании в САЩ и Европа търсят по-гъвкави решения. Например, авиационната компания Jet Blue е разрешила на служителите си от кол-центъра да работят от дома си и да идват само веднъж в месеца до офиса.

 

Китайският експеримент

 

И да се върнем на китайския екперимент.

 

beauty-654309_640

 

Китайската компания била много впечатлена от резултатите и решила да внедри в политиката си този подход за работа от дома.

Получил се обаче и парадокс.

Оказало се, че една трета от тези, които са работили в дома си по време на експеримента, решили да се върнат в офиса. Причината – чувствали се самотни вкъщи без колегите си.

 

Изводът от проучването е, че работата от вкъщи дава много нови възможности, но на този етап трябва да се предлага като опция на служителите, защото все още има хора, които не са подготвени за този начин на работа и самоконтрол.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.