Рубрики
Начало » Бизнес » Програмист писал скриптове, за да автоматизира тайно работата си, да пише писма на жена си и дори да си прави кафе

Програмист писал скриптове, за да автоматизира тайно работата си, да пише писма на жена си и дори да си прави кафе

 

macbook-925480_640

 

Ако някоя дейност отнема повече от 90 секунди, задължително се автоматизира.

 

Това правило следвал програмистът, за който разказват негови колеги в GitHub и са цитирани в Бизнес инсайдър. Историята е описана от друг програмист, който се казва Нихад Абасов, но е познат с никнейма „Narkoz“.

 

Програмистът е бивш колега на Абасов. Напуснал е тяхната фирма и сега работи на друго място. Негови колеги надникнали в компютъра му след като е напуснал и останали впечатлени от стила му на работа. Създавал е забавни скриптове, които автоматизират всяка дейност, която върши – служебни ангажименти, семейни отношения и дори правене на кафе. Самите скриптове носели забавни имена.

 

Имал скрипт, който праща съобщения на жена му, ако закъснява. Съобщението било:

 

„На работа съм, ще закъснея“.

 

След това се добавяла автоматично някаква причина от предварително зададен списък. Изпращал всеки път такова съобщение около 21 часа вечерта, когато все още бил на работа.

 

Имал и подготвен скрипт за отговори към клиенти, които не харесва.

 

Един от забавните скриптове се наричал „махмурлук“. Той пращал автоматично съобщение до работодателя с извинение:

 

„Не се чувствам добре, ще работя от вкъщи“.

 

Това съобщение се пращало, ако в 8,45 ч. все още не е бил в офиса.

 

Най-доброто попадение обаче било свързано с правенето на кафе лате. Програмистът бил написал скрипт, който изчаква 17 секунди и след това хаква машината за кафе. Задава й команда да направи кафе лате. Следващата команда била машината да изчака 24 секунди преди да изсипе кафето в чашата. Точно толкова било времето от бюрото му до кафе машината. А неговите колеги дори не знаели, че кафемашината била свързана в мрежа.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.