Рубрики
Начало » Бизнес » Пътеводител на малкия бизнес за справяне в социалните медии

Пътеводител на малкия бизнес за справяне в социалните медии

 

tree-200795_640

 

Имате малък бизнес и вече сте осъзнали, че социалните медии могат да са ви изключително полезни. Но така и не намирате време да пишете в блога или да публикувате кратки съобщения в Туитър или пък отдавна не сте си обновявали Фейсбук страницата. Време е да го сторите.

Мелинда Емърсън наблюдава 6-годишния си син как учи азбуката и решава да подготви нещо като пътеводител за собствениците на малък бизнес какво да правят в социалните медии. Използва английската азбука, за да даде своите съвети. За да се придържам към оригинала и аз ще запазя английските думи – всяка тяхна първа буква съответства на опредена буква в азбуката.

Action (Действие) – Създайте си план за действие, за да започнете. Важно е да решите какво искате да правите, преди да опитате да го направите.

Budget (Бюджет) – Заделете пари за редактор и/или виртуален асистент по социалните медии, който да преглежда вашето съдържание. Той може да ви съдейства и за блога.

Consistency (Постоянство) – Ако блоговете ще са в центъра на вашата стратегия в социалните медии, вие трябва да решите колко пъти седмично и в кои дни ще публикувате. Трябва да се придържате към нея.

Differentiate (Разграничаване) – Създавайте смислено и полезно съдържание. Не се превръщайте в поредния блогър. Намерете си своята ниша.

Execution (Изпълнение) – Разработете си дневен план за изпълнение. Помислете колко време ще инвестирате на ден.

Format (Формат) – Изберете формат или формати, които ще използвате. Ще пишете ли, ще записвате ли подкаст, ще публикувате ли снимки, ще създадете ли видеоклипове? Или ще правите всичко?

Goals (Цели) – Поставете си цели за 30, 60 и 90 дни. Следете как се развива съдържанието и какви ще са резултатите ви. Например, колко споделяния, колко прегледи, връзки очаквате да имате всяка седмица?

Help (Помощ) – Помагайте на другите. Осигурявайте полезното съдържание безплатно за вашата целева аудитория. Това е най-ценното нещо, което можете да направите, за да изградите своя марка.

Images (Изображения) – Изображенията са всичко. Създайте архив от снимки, които ще използвате в публикациите си в блога. Не забравяйте да добавите мета данни за тези снимки, за да ви откриват по-добре търсачките.

Journalism (Журналистика) – Мислете за себе си като журналист. Работете с факти и бъдете информативен, когато споделяте нещо. Опитайте се да представите общите, популярни теми под нов ъгъл и с по-свеж поглед. Повечето читатели са настроени на честота: WII-FM ( What’s In It For Me – Каква е ползата за мен). Накарайте ги да осъзнаят, че инвестирате в техния успех.

Kick start – Започнете да пишете статии за вашия блог 2-3 месеца преди началото. Създайте архив, на който можете да разчитате, когато сте заети с управлението на вашия бизнес.

Listen – Първо слушайте. Открийте къде онлайн е вашата целева аудитория. Така можете да се съсредоточите в началото върху една конкретна социална медия.

Mobile – Сега е моментът да се инвестира в един мобилен сайт. Толкова много хора използват вече смартфони, а за мнозина това е единственият начин да търсят в Интернет. Затова трябва да сте сигурен, че могат да ви намерят през мобилните си устройства. Google създаде безплатен сайт http://www.howtogomo.com/, за да помогне на малкия бизнес да започне с един основен мобилен сайт.

Niche (Ниша) – Намерете си ниша. Колкото по-специализирано е съдържанието, толкова по-бързо ще се превърнете в експерт във вашата област. Хората търсят такива, които се специализират в решаване на техните проблеми.

Pinterest вероятно ще бъде най-горещата социално-медийна платформа за малкия бизнес през 2013 г. Ако продавате нещо, което може да се визуализира, започнете да използвате Pinterest – особено ако бизнесът ви е насочен към жените.

Quality (Качество) – Ако имате намерение да публикува в блог, уверете се, че вашите статии са на много високо ниво. Все пак читателите ви имат и други начини за прекарване на времето си.

Recycle („Рециклирайте“) – Хората научават информацията по различни начини. Някои обичат да четат, други обичат да слушат, трети предпочитат да гледат. Ако напишете статия, направете същото това съдържание във видео с времетраене 2 минути. Ако правите интервю, „свалете“ текста му и го публикувайте в блога си. Ако това е полезно, хората ще искат още и още.

Share – Споделяйте съдържанието на другите хора. Преди да започнете да пишете оригинално съдържание, отделете време, за да спечелите уважението на други експерти от бранша в социалните медии, чрез споделяне на съдържанието на други хора. Използвайте съотношението 4:1 за споделяне на чуждото съдържание спрямо своето. Коментирайте в блоговете на други хора.

Time (Време) – Трябва време, за да се реализират нещата така, както сте планирали. Това най-вероятно ще отнеме между 12 и 18 месеца.

Use technology tools (Използвайте технологични инструменти) – Има много плъгини и приложения, които ще ви помогнат да споделяте съдържанието си по-ефективно. Ето три: Hootsuite да планирате споделянето на съдържание, Backupify да направите „back-up“ на данните за вашите „облачни“ приложения (като Google Apps, Salesforce, Facebook) и Tweet Old Post, за да се уверите, че вашето съдържание се разпространява чрез Twitter 30 дни след публикуването.

Video – Интернет е новата телевизия. YouTube е вторият най-търсен сайт в нет-а. Ако искате да останете на ниво онлайн, видеото трябва да бъде част от стратегията ви.

Write (Пишете) – Колкото повече пишете, толкова по-добре ще пишете. Ако можете, отделяйте един ден на седмица, за да разработвате съдържание.

X-Ray – Мислете като рентген, когато търсите пренос на данни в рамките на вашите социални мрежи. Използвайте Google Analytics, за да оцениte ефективността на вашия блог. Обърнете внимание какво съдържание се споделя най-често и давайте на вашата аудитория повече от него. Прегледайте LinkedIn, за да намерите групи, към които вашите целеви клиенти се присъединяват. Можете да филтрирате резултатите от търсенето във Facebook за хора, групи, страници, събития и дори мнения. Отидете на www.Facebook.com/search и започнете търсенето.

You (Вие) – Вашата лична история е най-ценният елемент на всяко съдържание в блога ви. Колкото по-автентични и прозрачни можете да бъдете, толкова повече ще се споделя вашето съдържание. Истината е винаги по-добрият вариант от всичко, което е напудрено.

Zingy – Всяка година давайте на вашия блог и на вашите профили в социални медии нов облик. Актуализирането се възприема като знак за растеж и непрекъснато инвестиране в марката.

 

източник: http://boss.blogs.nytimes.com/, Мелинда Емърсън

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.