Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID+ » COVID и богатите » Работа от хотел – решение и за туризма, и за офис служителите с малки жилища

Работа от хотел – решение и за туризма, и за офис служителите с малки жилища

 

Работата от дома става норма, обясняват редица западни държави и призовават фирмите да разрешат на служителите си да работят от вкъщи. Много компании вече плащат и допълнителни средства за домашните офиси. В други се изчисляват допълнителни средства за разходи – дори за домашните кафета. Целта е една – да се ограничи колкото може повече разпространението на коронавируса.

 

Какво обаче се случва, ако някой няма подходящите условия вкъщи за домашен офис? Или пък е прекалено пренаселено?

 

Все повече навлиза идеята хотелите да отдават стаи за офис. Новият тренд е популярен като „работа от хотел“.

 

Преди пандемията хотелите също са разработвали тази ниша. Била е насочена към хора, които нямат офиси и искат да ползват споделени пространства. Много са били харесвани лобитата на хотелите.

 

В ерата на коронавируса е нужна по-голяма изолация, а хотелите нямат почти гости. По тази причина става все по-често явлението офис служители, които трябва да работят от дома си, да си наемат стаи в хотел и да работят по този начин.

 

Така си осигуряват спокойна, сигурна, чиста и приятна среда. Важно е да има добра интернет връзка.

 

Идеята допада много на хора с малки жилища или на млади семейства, които имат малки деца и е прекалено шумно в домовете им или на тези, които се разсейват лесно в жилищата си.

 

Не е необходимо дори да се пътува до друг град. Това не е точно съчетаване на почивка с работа. Местни хотели на близко разстояние предлагат програми да привлекат желаещите да ползват свободните им стаи. Ирландците, например, са уверени, че по този начин се помага и на местния бизнес.

 

Идеята става все по-популярна в САЩ и обхваща редица големи хотели от Ню Йорк до Лос Анджелис.

 

„Working from M.O.“ – по този начин се рекламира хотелската верига Mandarin Oriental. Предлага работа за през деня в различни свои хотели по света – Ню Йорк, Вашингтон, Бостън, Маями, Париж, Женева, Мюнхен, Барселона, Милано, Хонконг, Токио и Сингапур. Ползването на хотелската стая, оформена в луксозен офис, е от 8 до 18 ч. Цената е с 50% по-ниска в сравнение с нормалната за нощувка. Има намаление на цената за храна в ресторанта на хотела. Предоставя се достъп до фитнеса и до зала с принтери.

 

„Работата от дистанция се превръща от години в норма. Пандемията само ускори този процес. С ваксина или без, работната среда вече завинаги е променена„, споделя основател на пространство за съвместна работа, който си партнира с редица хотели.

 

Хотели, които преди са предоствяли лоби-пространството си за фрилансъри, вече обясняват, че това е недопостимо в ерата на коронавируса. Трябва да се осигури достатъчна изолация и сигурност. Добра идея е да се превърнат, например, стаите от втория етаж на даден хотел от спални помещения в приятни офиси за отдаване под наем.

 

Хотел в Бруклин прави точно това. Маха леглата, наема удобни бюра (да, наема, а не ги купува; има достатъчно неработещи бизнес сгради), поставя растения и се оформят много уютни самостоятелни офиси. Предоставят се също здравословна закуска и напитки.

 

Хората, които се насочват към „работа от хотела“ търсят най-вече сигурност, че няма да се заразят с коронавирус. Затова дори въздухът не е споделен. Всеки е в своето офис пространство.

 

Ако преди се е ходело на хотел, за да се създаде чувство за общност, вече всичко е различно. Сега е много важно социалната изолираност, изключването от другите.

 

Защо идеята за работа от хотела е примамлива толкова колкото и работата от дома?

 

Наетата хотелска стая, превърната в офис, се възприема като лично пространство. Ако човек обича да работи по бельо, спокойно може да го прави. Ще дойде в хотела облечен, а след това в стаята си ще бъде както му е удобно.

 

„Стойте в стаята си както искате облечен и по начин, който ви е най-удобен и при който сте най-продуктивен.

Хотелската стая-офис ви дава неприкосновеност на личния живот, а в същото време вие сте в защитено балонче от коронавирус„.

 

Новият модел на работа става на места толкова популярен, че се правят вече и дългосрочни резервации за наемане. Предприемачите в тази бизнес сфера усещат, че този модел ще просъществува и след пандемията, защото предоставя доста неочаквани удобства за офис.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".