Рубрики
Начало » Бизнес » Търсите си работа – използвайте „силата на слабите връзки“

Търсите си работа – използвайте „силата на слабите връзки“

 

handshakes-930178_640

 

„Слабите връзки“ са винаги по-важни от „силните“ при намиране на работа. Това твърдение е доказано от социолога Марк Грановетър, който издава през 1974 г. своето изследване „Как да си намерим работа?“. Проучването е направено сред няколкостотин специалисти. 56% от тях споделят, че са си намерили работа чрез лични контакти. Само 18,8% са използвали официалните канали (обяви за работа, рекрутъри) и едва 20% са кандидатствали директно във фирмата.

 

Една от интересните части в изследването е, че всъщност за голяма част от хората, започнали работа чрез лични контакти, тези връзки не са приятели, а най-често познати. Ето и конкретните данни:

 

– 55,6% са се срещали с тези свои познати от време на време;

– 28% са се срещали рядко с тези познати;

– само 16,7% са поддържали чести контакти с хората и ги определят по-скоро като свои добри приятели.

 

Малкълм Гладуел припомня в книгата си „Повратна точка“ това изследване и заключава: „Хората не си намират работа с помощта на свои приятели, а с помощта на познати“.

 

silata na slabite vryzki

 

Психологът Куърт Висър предлага идея как да се използва теорията за силата на слабите връзки в реални живот при намиране на работа.

 

1. Напишете си списък с 5 познати, с които се виждате по-често от веднъж годишно и по-рядко от два пъти в седмицата;

 

2. Помогнете си в търсенето на подходящи хора чрез LinkedIn или Фейсбук;

 

3. Оформете кратко писмо:

 

– Поздравете вашия познат;

– Напишете, че си търсите работа

– Опишете каква точно работа и в каква сфера;

– Попитайте дали познава някого, с когото можете да говорите.

Примерен имейл по модела на Куърт Висър с леки изменения:

 

„Здравей, Георги,

Отдавна не сме си писали. Надявам се, че си добре.

Бих искал да те помоля за нещо. В момента си търся нова работа и искам да продължа да се развивам като …, сфера, в която имам дълъг опит.

Знам, че имаш голяма бизнес мрежа от контакти. Познаваш ли някого, с когото мога да говоря за това?

Благодаря предварително!
Иван

ПП В прикачен файл ти изпращам резюмето си за повече информация за моя опит.“

 

Изчакайте за отговори, съветва Куърт Висър. Да се надяваме, че все някой ще откликне и ще ви срещне със свой познат от вашата сфера. Ако не стане, не се притеснявайте – това не е най-лошото нещо на света, успокоява психологът, а отгоре на всичко отнема и твърде малко време. Винаги можете да пробвате отново с други познати.

 

И да се върнем на проучването на Марк Грановетър. Защо всъщност слабите връзки са по-важни от силните? Защо познатите са по-важни от приятелите при намиране на работа? Не е на емоционална основа, защото някой ви мрази, завижда или не иска да ви помогне. Не си разваляйте приятелствата само, защото някой не е откликнал на ваша молба за търсене на работа. Грановетър доказва, че причината е коренно различна. Вие и вашите приятели се движите в една среда. Може би живеете наблизо, работите заедно или посещавате едни и същи събития. Познавате и едни и същи хора. Твърде е малък шансът да знаят нещо повече от това, което вие знаете. Ето защо  не могат да са ви много полезни. Коренно различно е положението с вашите познати. Вие се познавате, но се движите в различни среди. По тази причина те ще знаят нещо, което вие няма да знаете или ще познават някого, когото вие не знаете, но пък те ще могат да ви свържат с него. Това е парадоксът „силата на слабите връзки“ – колкото повече познати имате, толкова сте по-влиятелен и имате по-голям шанс да си намерите работа.

 

Същите правила за силата на слабите връзки се оказва, че важат и в любовта, и в бизнеса, и в политиката. Например, препоръчва се на политици преди избори максимално да подновят познанствата си, а и не само те. Тази стратегия трябва да се приложи и от целия им екип.

 

Попаднах на интересни разсъждения на адвокат, който е и преподавал по право. Той разказва, че най-големите му клиенти всъщност винаги са били препоръчвани не от негови приятели, а от негови далечни познати. Опитът му показва, че чрез познати идват най-добрите препоръки и най-големите клиенти. Именно на това винаги учи и студентите по право.

 

Ако пренесем теорията за „слабите връзки“ и в социалните медии. Оказва се, че вероятността познатите да споделят ваша информация е по-голяма отколкото вашите приятели.

 

източник: Марк Грановетър, Куърт Висър, Rethinking Information Diversity in Networks, The Strength of Weak Ties in Social Networking: Seek to be Worth Knowing, Tipping Point – Malcolm Gladwell (Малкълм Гладуел – „Повратна точка“)

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".