Рубрики
Начало » Бизнес » Може ли работата от дома да спаси планетата?

Може ли работата от дома да спаси планетата?

 

laptop-5582775_640

 

Може ли работата от дома да спаси планетата? Върху този въпрос прави проучване ирландската фирма Vyra, специализирана в зелени консултантски решения за фирмите.

 

Преди пандемията е било възможно да се даде отговор само чрез изчисления, направени с компютърно моделиране.

 

Работата от вкъщи заради коронавируса и намаляването на пътуванията до офиса предоставят уникална изследователска и научна възможност да се проследи как това действително се отразява върху околната среда.

 

Голямата социална промяна заради коронавируса за кратък период от време спомага за събиране на много доказателства в подкрепа на работата от дома, не само с медицинска цел, но и за намаляване на вредните емисии, свързани с пътуването до офиса.

 

Ако се работи 5 дни в седмицата от дома, служителите ще намалят с 49% на година своя дял от емисиите въглероден диоксид от колите.

 

Ако се работи дори само 3 дни в седмицата от вкъщи, пак ще се постигне 29% намаляване на година.

 

Проучването сочи още, че работата от дома помага много не само за намаляването на вредните емисии и на замърсяването на въздуха, но се ограничава броят на пътните инциденти, вече липсват закъсненията заради задръстванията, спестяват се средства за постоянни ремонти и обновяване на пътната настилка.

 

Личната полза за всеки от работата от дома е, че спестява на месец средно по 27 часа при липса на пътуване до офиса. На година това са 324 часа.

 

Ако една компания иска да бъде възприемана като модерна, съвременна, социално ангажирана с екологични теми, трябва да заложи работата от дома за своите служители и така да спомогне за общата кауза за справяне с проблемите на околната среда.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".