Рубрики
Начало » Бизнес » Как да разпределяме семейния си бюджет по „метода буркан“?

Как да разпределяме семейния си бюджет по „метода буркан“?

 

furniture-731449_640

 

„Методът буркан“ е един от най-добрите начини за разпределяне на семейния бюджет. Нужни са 6 въображаеми „буркана“. Представете си, че имате 6 буркана, в които трябва да разпределите парите на вашето семейство. Във всеки буркан трябва да поставите пари за различни нужди у дома ви. Разпределяте ги в различно съотношение. Всеки „буркан“ е важно финансово перо в едно домакинство – основни нужди, забавление, образование, спестявания, големи покупки, подаръци.

 

I буркан: Основни нужди – 55% от бюджета

В този буркан са парите, с които ще покривате ежедневните разходи и плащането на сметките. Тук са средствата за заеми, наем, такси, транспорт, данъци и храна.

II буркан: Забавление – 10% от бюджета 

Тук са средствата за забавления и лукс. Харчете тези 10% от бюджета ви както ви се иска – за по-луксозни стоки, ваканции. Забавлявайте се!

III буркан: Спестявания – 10% от бюджета

mason-625728_640

Този буркан гарантира бъдещата ви финансова независимост. Парите в него могат да бъдат използвани за инвестиции или за създаване на пасивни източници на доходи. Добре е да ги харчите едва, когато сте постигнали пълна финансова свобода. Но дори и тогава е най-добре да харчите само средствата от лихвата, а не самите спестявания.

IV буркан: Образование – 10% от бюджета 

Парите от този буркан трябва да бъдат използвани за вашето образование и въобще личностно развитие. Това е най-добрата инвестиция за вас. Не го забравяйте! Харчете парите за книги, образователни дискове и курсове. По-късно тази инвестиция се връща.

V буркан: Големи покупки – 10% от бюджета

Използвайте парите от този буркан за купуването на големи покупки – например, ако искате да си вземете нов голям телевизор или да си подновите годишната карта за фитнес клуба.

VI буркан: Подаръци – 5% от бюджета

Парите от този буркан са за подаръци за рождени дни, сватби и други чествания. Също така от тези средства можете да дарявате за различни благотворителни каузи.

 

Съветите са описани от Bright Side.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".