Рубрики
Начало » Бизнес » Как създателите на иновативните български надуваеми снегоходки Small Foot търсят подкрепа и финансиране по модерен начин?

Как създателите на иновативните български надуваеми снегоходки Small Foot търсят подкрепа и финансиране по модерен начин?

 

Дойчин Боянов

Дойчин Боянов

 

Един иновативен български продукт набира изключителна популярност, симпатии и подкрепа в последните дни. В социалните медии видях много приятели да споделят и да подкрепят надуваемите снегоходки Small Foot, изобретени от българин и произвеждани у нас. В посланията за подкрепа имаше много ентусиазъм, гордост и интересна информация за нещо иновативно, което търси модерни начини за финансиране, за да се развива още по-добре.

Изобретател на надуваемите снегоходки е Петър Димитров. Начинанието започва преди 4 години. Първата снегоходка е създадена преди 3 години. Създателят е убеден, че са направили нещо уникално и като концепция, и като дизайн, а най-ценното – надуваемите снегоходки може да са и животоспасяващи в дадена ситуация. Снегоходките на Петър Димитров вече се ползват от участниците в българската експедиция на Антарктида, а също и от планинските спасители.

Петър Димитров стигнал до идеята за създаване на снегоходките след каране на сноуборд, когато се изгубил в гората над Банско и бил заринат до кръста със сняг. Наложило му се да направи дълъг преход пеш.

 

„Помислих си:

няма ли нещо, което да мога да извадя от раницата, да го сложа на краката и да вървя, без да потъвам в снега?“, разказва Петър Димитров пред в. Капитал. „Бях убеден, че има подобен продукт, но като се разрових в Интернет, установих, че се предлагат само стандартни снегоходки“.

 

Петър Димитров решава да импровизира. Прикрепя каишки към две надуваеми възглавнички. Тестът се оказал успешен. Следват нови експерименти – с различни форми, размери, начини на закопчаване и материали. Всичко продължава около година. Почти на шега решава да участва в конкурс за иновативни спортни продукти в най-голямото изложение за спортна екипировка в света ISPO в Мюнхен. Става един от победителите в категория „Зимна екипировка“ и така получава безплатен щанд. Заминава с автобус за Германия като носи за украса картонени образи на Йети. На изложението интересът към неговото творение бил огромен.

 

За българските надуваеми снегоходки

 

Българските надуваемите снегоходки Small Foot са иновативен продукт в световен мащаб. Имат своите награди от международни изложения.

 

Модерни високотехнологични материали и „опитомяване на въздуха“. Това е опростеното обяснение за патентованите надуваеми снегоходки Small Foot, отличени в категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2014 г.“, пише в. „Капитал“ в своя статия от януари 2015 г.

 

Планинска спасителна служба - Добринище

Планинска спасителна служба – Добринище

 

Предназначени са основно за практикуващи екстремни спортове, където малкият обем и тегло са от изключително значение, а така също за планински спасители и за експедиции на Антарктида.

Могат да се използват за всички зимни спортове като сноуборд, сноукайт, кайтуинг, парапланеризъм, base-джъмп, еърбординг и др. Предимствата са, че са ултралеки, могат да се поставят на всякакви обувки, а също така и са подходящи за изкачване на стръмни и скални терени.

 

small foot 1

 

Снегоходките се произвеждат от младата българска компания „Смол Фут“, която стартира своя бизнес преди 4 години. Създателите се определят като „хора, които обичат активностите сред природата“. Идеолог на снегоходките е Петър Димитров, който след старта на иновативния си продукт се сблъсква с трудностите на всеки стартиращ малък бизнес. Търси подкрепа от Иван Колев (името му е добре познато сред българските родители с детските обувчици „Колев и Колев“). Правят съвместна фирма, стават съдружници и ползват оборудването и опита на обувната компания.

Снегоходките се произвеждат в София, но добиват известност предимно в чужбина. Продават се в цял свят и най-вече САЩ, Европа и Япония.

Сега младата компания на българските ентусиасти разработват нов модел снегоходка, която ще е още по-компактна. Създателите я наричат „джобната снегоходка“. В издуто състояние е много компактна и може да се носи в раница. При необходимост се надува и може да се използва при всякакви терени и сняг.

 

„Тази снегоходка няма алтернатива в света“, смятат създателите й.

 

small foot 2

 

 

Модерният начин за търсене на финансиране

 

За да наберат средства за по-нататъшното развитие на българските иновативни снегоходки, създателите са решили да ползват много популярната сред стартъпите онлайн платформа Kickstarter. Това е платформа, в която потребителите подкрепят реализирането на интересни идеи и продукти, като им даряват суми или си закупуват определени начални продукти на специални цени. Това всъщност е модерният начин за събиране на средства за иновативни идеи и проекти.

Кампанията на българския стартъп за надуваеми снегоходки започна миналата седмица. Чрез Kickstarter от Small Foot искат да съберат сума поне от 20 000 евро, с която да оптимизират производството си, тъй като до момента има много ръчна работа. Там са представили най-новият си продукт – „джобната снегоходка“.

Изобретателят на надуваемата снегоходка Петър Димитров споделя:

 

„Ние искаме да направим достъпна нашата снегоходка за всеки човек. Тя трябва да се превърне в неразделен аксесоар при излети сред природата. Ако съберем достатъчно средства, ще можем да намалим себестойността на изделието и да го направим още по-добро.“

 

Кампанията за набиране средства за българските надуваеми снегоходки в Kickstarter е до 24 октомври 2015 г. Финансирането става чрез дарение на средства в онлайн платформата за споделено финансиране. Може да се дари от 1 евро до хиляди.

Само през първите четири дни вече бяха събрани повече от половината от набелязаните средства. Платформата има заложен алгоритъм, с който следят новопоявилите се стартъпи. Колкото по-бързо достигат желаната финансова подкрепа, от Kickstarter позиционират стартъпа на челните си страници и го рекламират. Създателите на българските снегоходки се обърнаха към всички с молба за подкрепа за тяхната идея особено в тези първи тъй важни дни.

Успех!

Примерът с надуваемите снегоходки от създаването на продукта до търсенето на финансиране е много добър за всяка идея и начинание.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.