Рубрики
Начало » Бизнес » Работещи техники за вземане на трудни решения

Работещи техники за вземане на трудни решения

Как да направим трудните решения по-лесни?

chess-3169976_1280

 

Отлагането на решение не е добра идея. Делегирането е възможно в някои ситуации, но като цяло не е препоръчително. Ако искате да бъдете успешен лидер, трябва да се научите как да се справяте с трудни решения, вместо да ги избягвате, съветва Джейсън ДеМерс, автор в сайта за предприемачи Entrepreneur.

 

Джейсън ДеМерс, който е собственик и на маркетингова компания, описва няколко работещи техники за вземане на трудни решения.

 

1. Отделяйте по-малко внимание на малките решения

 

Всяко решение изисква мислене. Пестете си усилията за по-сериозни решения, а за малките – изградете си навици, които да ви помогат при вземане на по-лесни решения. Например, ако сте твърде ангажиран човек и от вашите решения зависят съдбите на много хора, почнете с ежедневните решения, които могат да ви губят време и енергия. Едно такова решение е какво да облечете. Много известни лидери се обличат ежедневно по един и същ начин, за да не хабят излишни усилия в решения за дневното си облекло. След това преминете към по-сериозните теми. Задайте параметрите как да се действа в дадена ситуация и след това ги следвайте или дайте възможност на вашите сътрудници да се занимават с тези въпроси. Вие сте им задали рамката и те ще са наясно как да действат.

 

2. Излезте извън уравнението с неизвестното решение

 

Този метод е подсказан от The New York Times.

 

Когато трябва да вземете решение, „извадете се“ от общата картинка. Представете си, че не разглеждате вашия случай, а помагате на приятел и гледате отстрани. Трябва да му дадете най-добрия съвет какво да направи.

 

Опишете възникналата ситуация на глас, все едно другите хора или организации са ви напълно непознати. Запитайте се:

 

„Ако приятел дойде при мен за съвет с този казус, какво ще му кажа?“.

 

Често е по-лесно да се види отговорът, когато сте извън дадената ситуация. Така залозите са по-малки – т.е. представяте си, че няма какво да губите, но пък съветът ще е също толкова добър, защото е за приятел.

 

3. Поставете строги крайни срокове

 

Много често, когато човек трябва да вземе важно решение, той хитрува като отлага. Това напомня на Закона на Паркинсон:

 

„Всяка работа се разраства толкова, че да запълни времето, отпуснато за нейното изпълнение.“

 

Дайте си например 1 месец срок за дадено решение и нека бъде точно един месец. Или пък за някое друго решение си каже, че ще решавате само 1 ден. Изпълнете този срок. Щом си давате време за мислене, значи не вземате прибързано решение, а го обмисляте, но няма смисъл да губите излишно време и енергия като го правите прекалено дълго. Това ще ви натовари психически и ще повлияе зле на другата работа, която вършите.

 

4. Ограничете възможните варианти за избор

 

Колкото повече опции за избор имате, толкова по-трудно ще вземете решение. И още по-лошо последствие – след това ще сте винаги притеснен дали сте взели правилното решение.
Затова стеснете възможностите си за избор. Например, до двама продавачи, между които да избирате. Тогава вземете рационално решение въз основа на разходите или на база на качеството на работата.

 

5. Количествен избор

 

Това е много лесен избор за хора, които имат бизнес или трябва да вземат бизнес решение. Всичко се свежда до лесното решение кое колко пари ще ви донесе. Което носи повече пари за бизнеса – се запазва.

 

Но освен по финансови въпроси, този избор може да се пренесе и в други сфери. Съставете си списък с параметри, които ви интересуват и отмятайте кой колко точки ще събере. После изберете този с повечето показатели.

 

Например, имате двама кандидати, които се явяват при вас на интеревю за работа. Затруднен сте кого да изберете. Напишете си списък с важни за вас параметри: например, опит, заплата, други важни параметри. Този, който събере повече точки, той ще е победителят.

 

6. Фокусирайте се върху дългосрочното мислене

 

Ако се затруднявате да вземете дадено решение, опитайте се да погледнете на него в дългосрочен план. Хората винаги мислят как дадено решение ще се отрази върху тях сега и виждат негативните сценарии. Но трябва да се мисли и в по-дългосрочен план. Ако настоящото решение е грешно, как то ще повлияе на живота ви след 3 години? А след 5 години? Много от лошите последствия могат да се преодолеят до година, така че не е нещо чак толкова страшно. Тази техника също е начин да се „извадите“ от уравнението и да вземете по-рационално решение.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".