Рубрики
Начало » Бизнес » 10 ценни съвета от Теодор Захов на Start up Grind powered by Google for Entrepreneurs

10 ценни съвета от Теодор Захов на Start up Grind powered by Google for Entrepreneurs

 

Start up Grind

 

В дъждовната вечер вчера, в уютна къща на улица „6-ти септември“ в София и в зала, до която достигаш по стълби, на които са изписани послания се проведе първото издание на нова инициатива за успешни предприемачи – Startup Grind – Powered by Google for Entrepreneurs. Водещ беше Юри Катанов, а първият гост – Теодор Захов, предприемач с 20-годишен опит.

Startup Grind – Powered by Google for Entrepreneurs е световна общност, чиято цел е да обучава,  да вдъхновява и да свързва предприемачите. Съществува в 20 страни, 50 града и включва 40 000 предприемачи.

Инициатива се провежда за първи път в България и заслуга за това има Юри Катанов – изпълнителен директор на „Алфа финанс холдинг“, финансов аналитик, прекрасен съпруг и баща на четири деца.

 

startup 3

 

Форматът на инициативата е разговор на английски с известен предприемач, който отговаря на въпросите на водещия пред публика. След това самата публика има възможност да задава въпроси. Преди началото имаше един час за запознанства между присъстващите. Изключително приятно впечатление направи Юри Катанов, който посрещаше гостите и намери време да разговоря с всеки, да разбере с какво се занимава и да го поощри в начинанието.

 

Първият гост на инициативата в България беше Теодор Захов. За мен интервюто беше много топло и зареждащо. Разказа за себе си, къде е учил. Разказа за първия си бизнес, който стартира в гараж и без никакви пари. Как след това се появява възможност да работи с голям немски консорциум. За презентацията пред тях поканва свои бивши съученици от НПМГ, които се представят чудесно и немците казват: „Добре, кажете ни цената си“. През това време в България заплатите изключително ниски и е трудно да се ориентират каква цена да кажат. Започват да разсъждават върху съвсем минимални суми, но получават приятелски съвет, че е несериозно да казват толкова ниска цена на немците. Теодор Захов разказа за успеха си с внос на филтъра за монитори и за неуспеха си за внос на монитор. Едните продукти не изисквали никаква поддръжка и бързо се купували, а вторите – никой не искал да вземе, защото не са маркови. След това премина към ерата „Спектър нет“, която създава и която успешно се налага в България. А накрая сподели и опита си като инвеститор.

На въпрос защо в България имаме един от най-бързия Интернет в света, Теодор Захов посочи 3 причини:

1. липса на Интернет регулация

2. игралните клубове в началото на ерата на Интернет, които започват да включват повече и повече домове.

3. липсата на регулация за кабелите – ако е било в западна държава, никой е нямало да разреши да има такива висящи кабели по сградите, заради стандарти за безопасност. Да, но в България те не са съществували.

Интернет ставал все по-бърз и по-бърз с годините.

10 ценни съвета, които ми харесаха много и запомних от Теодор Захов, 20 години предприемач в България:

1. Първо, трябва да вярвате в това, което правите.

2. Правете бизнес, защото харесвате да правите бизнес.

3. В бизнеса партньорството е изключително важно.

4. Когато компанията ви е финансово стабилна, преговаряте по-твърдо.

5. Много хора вярват, че когато правят нещо перфектно, ще успеят във всичко. Но те се провалят в неща, които не разбират.

6. Мога ли да инвестирам във всякакво глупаво нещо? Не! Например, аз не разбирам от селско стопанство и няма да инвестирам там.

7. Интернет разви още повече световната конкуренция. Някои играчи са огромни. Малко други успяват, но не се отчайвайте.

8. Ако се страхувате, че ще сгрешите, няма да можете да се движите напред.

9. Намерете хора, на които да вярвате. Намерете такива, които ще ви променят.

10. Ако не вярвате в своя проект, не го започвайте. Ако вярвайте в своя проект, реализирайте го.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.