Рубрики
Начало » Бизнес » Как се ражда терминът „дигитален номад“?

Как се ражда терминът „дигитален номад“?

Дигитален номад – човек, който пътешества и работи от дистанция, благодарение на новите технологии

 

wicker-furniture-1861117_640

 

Ако ви блазни идеята да пътешествате и да работите от дистанция, вие сте дигитален номад или поне мечтаете да бъдете такъв. Ето историята на този термин.

 

През октомври 1997 година излиза книгата „Дигитален номад“ на Цугио Макомото и Дейвид Менърс. От днешна гледна точка, преди 20 години сякаш никой не й обръща внимание и никой не разбира, че това ще се окаже изключителна вярна прогноза – ще се зароди племето на дигиталните номади, които благодарение на технологиите, ще могат да работят от почти всяка точка на света.

 

Не е ясно дали Цугио Макомото и Дейвид Менърс са измислили термина „дигитален номад“, но с тяхната книга това понятие за първи път се появява официално в публичното пространство.

 

Книгата „Дигитален номад“  на Цугио Макомото и Дейвид Менърс е за това как технологиите в съчетание с естествените желания на хората да пътуват, им дават възможност да работят, живеят и съществуват в движение.

 

digital nomad

В Амазон има откъс от книгата „Дигитален номад“.

Друга известна книга на тандема Цугио Макомото и Дейвид Менърс е „Living with the Chip“, издадена през 1994 г..

 

Цугио Макомото е с богата биография. Той е японски изследовател, един от пионерите в областта на полупроводниковите технологии, а така също е известно име в IT сферата в Япония. Възпитаник е на Токийския университет и на Станфорд. През годините заема различни ръководни постове в големи компании. Работил е в Hitachi. Бил е вицепрезидент на Sony. Също така е бил съветник на големи корпорации, научни сдружения и университети. След като се пенсионира основава консултатска компания Technovision и става преподавател.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Мразите да ходите на работа – станете дигитален номад >>

Може ли консултантът да бъде дигитален номад? 

Как да печелите пари, докато спите >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".