Рубрики
Начало » Бизнес » Топ 10 на чуждите езици, които трябва да се изучават според британските работодатели

Топ 10 на чуждите езици, които трябва да се изучават според британските работодатели

 

london-most

 

Кои са най-важните езици, които трябва да се изучават? Да, всеки език е богатство, но в общи линии при прогнози за бъдещето се следят много показатели – икономика, политика, дипломация, култура.

 

Британският „Телеграф“ е направил класация на 10-те най-важни езика, които е добре да бъдат изучавани от британците и които ще са им полезни в бъдеще и при намиране на хубава работа. Публикацията е въз основа на проучване сред 542 британски мениджъри, които са отговорили на въпроса: „Кои езици са полезни за Вашия бизнес?“. Изследването показва също и кои са най-важните чужди езици за британските работодатели при наемане на служители.

 

Мисля, че информацията може да бъде полезна за всички, които имат идея да учат или да работят във Великобритания, а е и хубава като общ ориентир. Т.е. говорим за задължителен английски и какви още езици са необходими, за да е интересна дадена кандидатура за работодателите. Сещам се още една връзка – данните са полезни и при избор на допълнителни чужди езици на децата и при избор на гимназии у нас.

 

Топ 10 на най-полезните чужди езици според британските работодатели:

1. Немски

Най-голямата икономика в Европа; силни търговски връзки. Така че не е случайно, че британските компании търсят да наемат хора, които владеят този език.

 

2. Френски

Много е популярен като изучаван чужд език в британските училища, макар че вече има спад. Но за почти 50% от британските работодатели френският е изключително ценен и полезен за техните компании.

 

3. Испански

Работодателите го оценяват като значим европейски език, но така също и като водещ език на бързорастящите латиноамерикански икономики и най-вече заради неговата все по-голяма популярност в Съединените щати. Испанският се оценява като полезен език от 37 % от анкетираните работодатели.

 

4. Мандарин

Официалният език в Китай – държавата с най-много население на света и най-бързо развиващата се икономика. И както „Телеграф“ пише през 2006 г.:

 

„Шапки долу! Brighton College въвежда изучаването на мандарин за всички свои ученици от 13-годишна възраст нагоре“.

 

5. Полски

Близо 20% от британските мениджъри го определят като един от най-важните езици за бизнеса, тъй като има голям брой полски емигранти в британските компании; също така заради търговските контакти с Полша и заради икономическото развитие на тази страна.

 

6. Арабски

Няма нужда много да се обяснява защо, най-големите инвестиции са от арабските държави и по-специално от Катар.

 

7. Кантонски

Заради бизнес контактите с Хонконг, но и тъй като 70 милиона в света говорят този език.

 

8. Руски

Заради търговските връзки.

 

9. Японски

Силна икономика, търговски връзки.

 

10. Португалски

Бразилия е една от най-големите икономики в света.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.