Рубрики
Начало » Бизнес » Топ 6 езика, които трябва да знаят световните висши мениджъри

Топ 6 езика, които трябва да знаят световните висши мениджъри

 

mark zuckerberg chinese

 

„Изключително много съжалявам, че говоря само английски“, сподели наскоро Бил Гейтс в „Ask Me Anything“ в Reddit.

 

Никой не е очаквал точно един от най-успешните и богати хора на нашето време да отбележи това като свой недостатък и съжаление. По-младият Марк Зукърбърг явно е осъзнал колко са важни чуждите езици дори и за хора, чиито роден език е английският. Направи много силно впечатление в университет в Пекин, когато заговори на китайски.  Като изучава китайски, Зукърбърг показва, че иска да спечели сърцата на хората от този пазар, към който се стреми бизнесът му.

 

Какви чужди езици трябва да знаят световните висши мениджъри?

С този въпрос се занимава сайтът Entrepreneur и тъй като е на английски, този език не попада в класацията, но от българска гледна точка трябва да си знаем, че той е задължителен за бизнес света и трябва да се добавят другите важни езици.

 

1. Испански

За САЩ става все по-важно да се знае испански. Все повече нараства броят на населението в страната, което говори този език. Нещо, което всеки мениджър трябва да има предвид – това население е вече с покупателна възможност над един трилион долара и продължава да расте. Освен това трябва да се отчитат и други глобални фактори – огромният потенциал на държавите от Южна и Централна Америка с нововъзникващите икономически двигатели като Мексико, Аржентина, Чили, Перу, Колумбия и Венецуела.

Испанският е най-разпространеният романски език. Говори се от около 548 милиона души. Той е вторият по разпространение (след китайския) роден език (за около 470 милиона души) и третият най-говорим език в света (след английски и китайски). По-голямата част от испаноговорещите групи живеят в Латинска Америка.

 

2.  Португалски

 

Не толкова заради Португалия, а по-скоро заради Бразилия, която бързо се трансформира от развиващ се пазар в една от най-богатите държави в света. Има огромно население, много богатства и нарастващ брой на технологичните компании.

С 240 милиона души говорещи португалски, 210-215 милиона от които като роден език, това е седмият по разпространение език в света и третият сред европейските езици. Португалският е също вторият по разпространение романски език след испанския, най-разпространеният език в Южна Америка и един от официалните езици на Европейския съюз и Меркосур.

 

3. Китайски

 

Има много езици и диалекти, които се говорят в Китай, но мандарин е най-популярният. На мандарин говорят около 1 милиард души. На много от другите езици и диалекти говорят също стотици милиона хора. Например на езика ву, който е познат в Шанхай, говорят 80-90 милиона души – това е потенциален пазар с размерите на Германия. Затова желаещите да правят бизнес в Китай трябва много внимателно да преценят в кой район се целят и да научат техния език или диалект.

Основните регионални езикови групи са между шест и дванадесет. Най-многочислена е групата мандарин (850 милиона), следвана от групата ву (90 милиона), мин (70 милиона) и кантонски (70 милиона). Разликата между повечето от тези групи е по-голяма, отколкото дори между отделните европейски езици.

 

moskva

 

4. Руски

Руският пазар е със 150 милиона потребители. Има безкрайни природни ресурси и процъфтяващ IT сектор. Езикът се говори и в много държави от бившите съветски републики – близо 300 милиона. Този език е много важен, ако решите да правите бизнес в нововъзникващите икономики в района. Като знаете руски, вие ще спечелите доверието на местните бизнес лидери, а и ще можете да четете Толстой и Достоевски в оригинал, подсказва Entrepreneur. И нещо интересно – руският е работен език в повече от 20 международни организации.

 

5.  Арабски

Стотици милиони хора по света говорят този език. Все повече са потребителите в Интернет, които ползват арабски, а те за разлика от руснаци и китайци си нямат еквивалентни Интернет портали. Много важен фактор за този пазар са и големите петролни икономики. Мениджърите, които владеят арабски, ще имат предимство на този пазар.

На арабски говорят около 225 000 000 души в Близкия Изток и Северна Африка.

 

6. Немски

Това е най-голямата икономика в Европа и една от най-силните икономики в света. От всякакво друго допълнение няма смисъл – всичко е ясно.

 

Изучаването на чужд език изисква много време и енергия. Но ако мениджърите искат техният бизнес да е успешен, трябва да положат усилия да изучат дадения език на държавата, към която са се насочили. Дори да бъде на начално ниво, това пак прави добро впечатление.

 

източник: Entrepreneur, Уикипедия

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.