Рубрики
Начало » Бизнес » Защо никога да не казваме „Това не е честно“?

Защо никога да не казваме „Това не е честно“?

11 съвета от д-р Травис Бредбъри какво умните хора никога не трябва да казват на глас

pejki

 

Не е достатъчно само да сме умни. Ние трябва да можем да общуваме с другите. Да не ги натоварваме с негативизъм, да не сме груби, неангажирани или дребнави. Може би е национална особеност, но българите винаги търсим справедливост във всяка една ситуация. Любим израз ни е „Това не е честно!“. Д-р Травис Бредбъри, чието име се свързва с емоционалната интелигентност, съветва точно това изречение първо да се премахне от речника на човек, който иска да изглежда умен и зрял за другите.

 

1. „Това не е честно!“

 

Всеки знае, че животът не е честен. Ако кажете

 

„Това не е честно!“,

 

това ще ви покаже в доста неблагоприятна светлина. Другите ще ви приемат като незрял и наивен.

Ако не искате да изглеждате зле в очите на другите, трябва да се придържате към фактите, да останете конструктивен и да не намесвате вашата интерпретация за нещата.

Експертите препоръчват, ако почувствате, че според вас има някаква несправедливост, и искате да знаете защо е взето дадено решение, да замените:

 

„Това не е честно! Това не е справедливо!“

 

с нещо по-различно – например:

 

„Разбрах, че сте дали проекта на Х. Много се надявах да го получа аз. Бихте ли ми казали от какво произлиза това решение? Бих искал да науча защо не съм бил подходящият човек, за да мога да работя за подобряване на определени умения“.

 

2. „Това винаги е правено по този начин“.

 

Технологиите се развиват толкова бързо и понякога дори процес отпреди 6 месеца може да изглежда остарял. Ако се заинатите и настоявате:

 

„Това винаги е правено по този начин“,

 

ще изглеждате не само мързелив, но и ще оставите впечатление у другите, че не искате да подобрите нещата.

 

3. „Няма проблем!“

 

Когато някой ви помоли да направите нещо или пък ви благодари, че сте направили нещо, а вие му отвърнете с:

 

„Няма проблем!“,

 

всъщност намеквате, че има проблем.

Вместо тази фраза, използвайте други, с които наистина ще покажете, че не е било проблем да свършите нещо.

 

„За мен ще е удоволствие да го направя.“

 

или съответно:

 

„За мен беше удоволствие да го направя“.

 

Наистина работата е свършена или ще бъде свършена. Поздравления, че сте се ангажирали. Но ефектът върху другия човек ще бъде много по-голям, ако му покажете, че ви е било приятно и с удоволствие сте направили нещо.

 

4. „Мисля, че това е глупава идея“ или „Ще ви задам един глупав въпрос“

 

Тези изказвания веднага оформят недоверие към вас. Дори и да следва блестяща идея, вече сте загубили доверието на хората.

Не бъдете по-лош към себе си и от критиците си!

Ако не знаете нещо, кажете нещо по-различно:

 

„Нямам тази информация, но ще я потърся и после ще се свържа с вас“.

 

5. „Това ще отнеме само минута“.

 

Като кажете, че нещо ще ви отнеме само минута, това кара другите да се усъмнят в уменията ви и че претупвате задачите си. Може да породи и притеснения, че нещо, за чието изпълнение е необходимо определено време, вие изпълнявате прекалено бързо и дали не изпускате нещо важно.

Ако наистина не сте сигурен, че нещо ще бъде изпълнено точно за 60 секунди, не използвайте горния израз, а обяснете, че:

 

„Това няма да отнеме много време“.

 

pixabay.com

 

6. „Ще опитам“.

 

Подобно на израза „Мисля, че“, думата „опитвам“ също звучи колебливо и другите могат да решат, че вие сам не си вярвате, че можете да изпълните дадена задача.

Вземете нещата в свои ръце и не позволявайте да има съмнения във вашите способности.

Ако ви предложат да направите нещо, или го приемете, или предложете друга алтернатива, но не казвайте, че ще опитате.

 

7. „Той е мързелив“,  „Той е некомпетентен“, „Той е идиот“

 

argument-238529_640

 

Не е необходимо да отправяте такива забележки към другите. Ако забележката ви е вярна, другите със сигурност също са го забелязали. Ако обаче го изречете гласно, вие ще изглеждате по-голям идиот.

Винаги ще има мързеливи и некомпетентни хора навсякъде. Хубавото е, че всеки знае кои са тези хора. Ако не разполагате с правомощия да им помогнете да се подобрят или да ги уволните, няма нищо да спечелите като коментирате гласно тяхната некомпетентност. Сигурно си мислите, че ще изглеждате като герой в очите на другите, когато кажете на глас, че някой е мързелив или некомпетентен. Грешите! Ще спечелите само негативи – другите ще си изградят отрицателно мнение за вас.

 

8. „Това не е в длъжностната ми характеристика“

 

Тази фраза не звучи изобщо добре. За вашите работодатели говори, че искате да направите само минимума, за да получите заплатата си, но едва ли би ви гарантирало сигурност на работното място.

Ако шефът ви ви възложи някоя задача (разбира се, стига да не е нещо неетично, неморално и незаконно), която не е описана в длъжностната ви характеристика, най-добрата стратегия е да се захванете веднага с тази задача. След като я приключите, искайте среща с шефа си. Обсъдете ролята си в компанията. Поговорете дали вашата длъжностна характеристика не се нуждае от актуализация. Това показва, че може да се разчита на вас за важни задачи и не гледате дребнаво на мястото си в компанията. Също така тази среща ще помогне на вас и на шефа ви да си разработите дългосрочна стратегия с какви задачи може да бъдете ангажиран.

 

9. „Това не е по моя вина“.

 

Никога не е добра идея да хвърляте вината върху другите. Бъдете отговорни. Ако сте имали макар и малка роля, поемете своята отговорност. Ако нямате никакво участие, дайте обективна, неемоционална информация какво се е случило. Придържайте се към фактите. Нека шефът ви, колегите ви или въобще хората, с които работите, да оформят своите заключения за това кой е виновен.

В момента, в който започвате да посочвате с пръст кой е виновникът, според вас, другите ще разберат, че вие нямате никаква отчетност за действията си. Това ще ги изнерви. Някои ще избягват да работят с вас, а други ще гледат първи да ви обвинят, когато нещо не се получава.

 

10. „Не мога“

„Не мога“ е сестрата близнак на израза „Това не е по моя вина“. Хората не обичат да чуват този израз „Не мога“, защото си мислят, че не може и да стане.

Ако наистина не можете да направите нещо, защото нямате нужните умения, предложете алтернативи.

Например, вместо да кажете:

 

„Не мога да направя анализа“,

 

обяснете:

 

„Все още не знам как да направя анализа. Някой може ли да ми покаже, за да мога да се справя следващия път сам?“.

 

11. „Мразя тази работа.“

 

Последното нещо, което хората искат да чуят по време на работа, е, че някой мрази работата си. Ако си позволите да направите това, вие ще се сдобиете и с „етикет“ – отрицателна личност, който демотивира другите и влияе зле на духа в екипа.

Шефовете винаги гледат бързо да се избавят от негативни личности, които понижават духа в компанията. Знаят, че пред вратата им има много чакащи ентусиасти.

 

Последен съвет

 

Премахнете от  речника си всички тези вредни изрази, пише в статията на д-р Тревис Бредбъри в Бизнес инсайдрър. Те имат свойството да се промъкват в нас и направо да се „впиват“ в речника ни, а това ни носи само негативи. Така че действайте бързо и ги премахнете веднага.

Съветите какво не трябва да казваме на глас могат да се приложат не само в бизнес отношенията, но и при възпитанието на децата, а така също и в класната стая.

За някои от съветите, които дава д-р Бредбъри, българите може би си имаме и по-различно тълкувание. Но дори не всеки да ги приеме, те са полезни с това, че дават възможност да се види един различен и модерен поглед и то от специалист, който проучва задълбочено темата. И ако не всеки прегърне изцяло идеите му, може поне в мултикултурна среда да са добър ориентир какво може да се говори, какво не е добре да се говори, как да се общува, как другите ни приемат. Може и да не ни харесват, да ни се струват и доближаващи ни до „автоцензурата“, но пък не може да се отрече, че са балансирани, рационални, практични, стремящи се да запазят позитивизма в отношенията, да извлекат само ползи за дадения човек и да не го вкарват в объркани и неприятни ситуации.

Д-р Тревис Бредбъри е съавтор на бестселъра „Емоционална интелигентност 2.0″, а така също и съосновател на TalentSmart. Той е автор на тестове за емоционална интелигентност.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".