Рубрики
Начало » Бизнес » Няколко трика за по-голяма продуктивност

Няколко трика за по-голяма продуктивност

Ценни съвети от успешни мениджъри

 

office-594132_640

 

Колкото един човек е по-високо в йерархията на една фирма, толкова повече нарастват ангажиментите, но и се усеща недостига на време. Информационната мрежа Quora прави допитване до мениджъри и предприемачи как са си организирали времето, така че да им стига и да са по-продуктивни. Ето няколко интересни идеи:

 

„Никакви срещи в сряда“.

 

Това заявява Дъстин Московиц, един от съоснователите на Фейсбук, а така също и на Asana. Това правило се прилага и във Фейсбук. Много рядко Московиц го нарушава, а и то е прието като фирмената политика и се спазва и от подчинените му.

 

„Не си губя времето, докато работя на бюрото“, споделя Gokul Nath Sridhar, основател и CEO на Inu.

 

Ето и неговите съвети:

 

1. Проверявайте мейлите си в движение.

 

2. Дръжте си телефона без звук докато работите, а така също Фейсбук и Скайп да бъдат в режим офлайн.

 

3. Използвайте услуги като Pocket, т.е. ако искате да видите нещо по-късно, сложете го там и така няма да си губите ценното време, докато работите.

 

„Частично съм се отказал от Фейсбук.“

 

Това разказва главният изпълнителен директор на GuessMate.me Роман Григориев. Той е сложил всичките си приятели в списъка „Познати“ и така не се разсейва с публикации кой какво е закусвал.

 

Ценни и интересни съвети от други мениджъри и предприемачи:

 

Приоритизирайте най-важната задача, която трябва да се свърши.

От решаващо значение е да се поставят целите преди да започнете работа. Ценен съветник в тази насока е книгата Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time.

 

Използвайте AgileZen.com, за да се набележат всички задачи на фирмата.

Това дава макро поглед какво се случва и ви позволява да делегирате задачи, които могат по-добре да бъдат свършени от друг. Също така са много добри Trello.com, Asana.com, kanbanflow.com, които се използват от предприемачи за управление на задачите. Всъщност делегирането на задачи е може би един от най-добрите инструменти за продуктивност.

 

Ако нещо не можете да свършите, надникнете в тези сайтове и някой може да го свърши вместо вас за по-малко 5 долара/час:

http://fiverr.com/, https://www.elance.com/, https://www.odesk.com/.

Глобализацията е хубаво нещо!

 

След като използвате изброените продукти за управление и делегиране на задачите, разпишете всичко на бяла дъска – максимум 10-15 задачи.

 

Използвайте листчета за залепяне, на които да напишете 3-те най-важни задачи, за да си ги припомняте.

 

Използвайте Rescue Time, за да проследите вашата продуктивност.

Така ще замерите колко е времето, което прекарвате в определени дейности. След това трябва да определите дали тези дейности са продуктивни или не. Ще получавате и седмични имейли с резюмета за вашата производителност. Те ще ви покажат колко време прекарвате във Facebook или YouTube на седмица.

 

toggl

 

Много добро решение е и използването на Toggl, чрез който се проследява изпълнението на една задача.

Идеята е следната – започвате някоя задача и в същото време стартирате таймера. В това напрегнато ежедневие е направо шокиращо като погледнете в края на деня, че са ви отишли 10 минути за изпращане на един имейл.

 

А ето и далеч по-лесни решения за продуктивност:

 

business-792176_640

 

„Когато почувствам умора, задължително си почивам, например, отивам на разходка или правя нещо друго“, споделя предприемач.

 

Слушане на музика с малко или без текст е друга добра тактика.

 

„Приблизително на всеки 90-120 минути ума и тялото ни дават сигнали за необходимостта от почивка и за промяна на физическата и умствената дейност“, споделя Иван Староверски, психиатър.

„Пренебрегването на тези сигнали (Ultradian rhythms) може да доведе до умора, стрес и в крайна сметка до физически заболяване. Ако сте били в седнало състояние или сте концентрирали по-дълго от 90-120 минути (в зависимост от ритъма), вие ще започнете да изпитат сигнали да се изправите и че трябва да си вземе почивка.“

 

А за финал – нещо разсейващо и в по-краен вариант:

 

 

 

Ако искате да прочетете и другите трикове на топ мениджъри и предприемачи за концентриране върху основната работа, по-голяма продуктивност и намаляване на разсейващите елементи, надникнете в допитването на Quora.

 

източник: http://www.inc.com/, http://www.quora.com/

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.