Рубрики
Начало » Бизнес » Успехът се измерва не с това колко пари печелите, а какъв контрол имате върху времето си

Успехът се измерва не с това колко пари печелите, а какъв контрол имате върху времето си

 

bench-679045_640

 

Успехът на човек в наше време се измерва не с това колко пари има, не с това колко пари изкарва, а с това какъв контрол има върху времето си и възможността да го прекарва както иска.

 

Тази идея в никакъв случай не пропагандира бедност и не означава, че човек не трябва да се стреми да печели повече. С идеята се отхвърлят принципите: „само пари, пари, пари“ или „само работа, работа, работа“ и никакъв контрол върху времето.

 

Ако човек усети, че има работа, която е добре платена, но няма никакво свободно време за себе си, семейството си, близките си и това го прави нещастен, трябва сериозно да се замисли какво точно се случва и дали това иска да прави цял живот. И да се запита дали не е в ролята на хамстер на колело, което вечно трябва да върти.

 

hamster wheel

 

Професор Питър Коен от Babson College* съветва всеки, който иска да постигне успех, да си зададе три важни въпроса:

 

1. Имам ли страст към тази работа?

2. Аз ли съм един от най-добрите в тази работа?

3. Добре ли съм компенсиран за всичко това?

 

За да има успех един човек, той трябва да има страст към това, което прави, да изпъква с нещо или да е изключителен талант и незаменим в своята област, а така също и да е компенсиран подобаващо. Но най-добрият показател за успех в наши дни е дали човек има контрол и върху времето си. Колкото повече свобода има какво да прави със своето време, толкова по-успешен е. Иначе може да печели много пари, но да няма никакво време да ги харчи. Може да е добре печелещ, но това не го прави щастлив и успешен.

 

* Babson College е колеж, който е изключително желан от децата на богатия американски елит „препи“ и които предпочитат най-вече да се занимават с предприемачество след завършване.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.